Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lihastohtori: Treenaamisesta voi huoletta pitää parin viikon tauon – ”Keho tykkää välillä pienistä kevennyksistä”

Kesä ja lomat huojuttavat arkirutiineja, jolloin myös treenaaminen jää helposti vähemmälle. Mutta mikä on sopiva määrä treeniä, jotta kunto pysyy yllä?

Hyvinvointi
 
Vesa Ranta / IS
Treenaamisesta voi ottaa huoletta parin viikonkin tauon, ennen kuin kunnossa tapahtuu huomattavia muutoksia.
Treenaamisesta voi ottaa huoletta parin viikonkin tauon, ennen kuin kunnossa tapahtuu huomattavia muutoksia. Kuva: Vesa Ranta / IS

Kesä ja lomat huojuttavat arkirutiineja, ja myös treenaaminen jää helposti vähemmälle. Mutta mikä on sopiva määrä treeniä, jotta kunto pysyy yllä?

Akatemiatutkija Juha Hulmi Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitokselta kertoo, että treenitaukoa voi huoletta pitää pari viikkoa ilman kunnon huononemista. Hän suosittelee nauttimaan kesästä ja korvaamaan rutinoitunutta salitreeniä välillä pallopeleillä, yleisurheilulla tai muilla kesäliikuntamuodoilla.

”Tutkimusten mukaan puolentoista viikon tauosta ei tarvitse stressata. Sekä maksimivoima että kestävyyskunto säilyvät hyvin", Hulmi toteaa.

Lihastohtori-blogistaan ja -kirjastaan tunnetun Hulmin mukaan maksimivoima säilyy hieman kestävyyskuntoa paremmin. Käytännössä tämä tarkoittaa salilla sitä, että lyhyitä toistosarjoja jaksaa tehdä tauon jälkeenkin, mutta pitkät sarjat voivat tehdä tiukkaa. Hulmin mukaan treenitauon jälkeen on järkevää aloittaa tarpeeksi rauhallisesti, sillä lihakset voivat herkästi tulla turhan kipeiksi.

Myös treenitausta vaikuttaa siihen, kuinka hyvin kunto pysyy yllä. Kauan treenannut ja kovassa kunnossa oleva myös pysyy paremmin tikissä, vaikka taukoa kuntoiluun tulisikin.

"Jos on vuosien treenitausta, niin lasku on yleensä pienempää. Jos on vasta muutaman kuukauden harjoitellut, kunto laskee yhtä nopeasti kuin on tullutkin."

Hulmi muistuttaa, että kunnon ylläpitäminen vaatii vähemmän työtä kuin sen kohentaminen. Jos normaalisti käy salilla kolmesta viiteen kertaan viikossa, voi loma-aikaan pärjätä neljäkin viikkoa treenaamalla vain yhden kerran viikossa.

"Kerta viikossakin riittää ylläpitämään kuntoa ainakin kuukauden pari, kun käy kerralla koko kropan läpi. Mutta treenin intensiteetistä ei voi joustaa. Jos haluaa ylläpitää kuntoa, sen tulisi säilyä kovana."

Vaikka täysi lepo pidempään ei Hulmin mukaan kannata, viikon tai parin kevyempi jakso voi olla jopa hyväksi kehityksen kannalta.

"Keho tykkää välillä pienistä kevennyksistä, varsinkin kovien treeniviikkojen jälkeen. Kevyemmät viikot tai lyhyt tauko voivat huoltaa sekä fyysistä että psyykkistä puolta", Hulmi sanoo.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!