Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huono liikkuvuus saa jalat särkemään ja ryhdin lysähtämään – tällä treenillä pidät nivelesi kunnossa

Päivittäinen liikkuvuusharjoittelu ehkäisee kipuja. Samalla askel pitenee ja ryhti kohenee.

Hyvinvointi
 
Susanne Salmi
Näin parannat niveltesi liikkuvuutta
Näin parannat niveltesi liikkuvuutta
Helppo ja nopea liikkuvuustreeni voi pelastaa monenlaisilta kivuilta. Liikkeet sopivat kaikille ikään tai kuntoon katsomatta.

Kolottaako selkää, särkeekö hartioita? Ongelma voi piillä nivelten ja pehmytkudosten liian vähäisessä liikkuvuudessa.

Liikkuvuudella tarkoitetaan kehon nivelten liikelaajuutta. Se on yksilöllinen ominaisuus, johon vaikuttavat muun muassa ikä ja perimä. Omaa liikkuvuuttaan voi lähtökohdista riippumatta kehittää erilaisten venytysten avulla.

Vielä parikymppisenä moni saattaa pärjätä ilman erillistä liikkuvuusharjoittelua, mutta iän myötä liikkuvuus alkaa rappeutua ja elämä muuttua vaivalloiseksi.

Esimerkiksi lonkkanivelen liikkuvuus vaikuttaa dramaattisesti kävelyyn ja juoksuun: askel saattaa lyhentyä kymmenenkin senttiä, jos nivel liikkuu heikosti.

Rintarangan huono liikkuvuus puolestaan aiheuttaa selän ja hartioiden kipuja, jotka vaivaavat etenkin istumatyötä tekeviä.

Huonosta liikkuvuudesta seuraa lihaskireyttä, joka aiheuttaa herkästi virheasentoja kroppaan. Ne rasittavat niveliä ja voivat siksi synnyttää voimakkaita kiputiloja.

Paras ensiapu löytyy liikkuvuusharjoittelusta, jota suositellaan tehtäväksi päivittäin. Sen avulla nivelten liikeradat laajenevat ja liikunnasta tulee vaivattomampaa.

Fysioterapeutti Taru Tiirikka Mehiläisestä kokosi kuuden liikkeen liikkuvuustreenin, joka sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille. Tiirikan mukaan treeniin kannattaa suhtautua kuin hampaiden pesuun: vaivattomuutensa ansiosta siitä on helppo tehdä arkinen rutiini.

Liikkeet sopivat loistavasti myös kropan lämmittelemiseen ennen urheilua tai muuta fyysistä ponnistelua. Kun lihakset ovat lämpimät, liikkumiseen liittyvä vammariski pienenee merkittävästi.

Lämmittely kannattaa muistaa myös arkisissa askareissa, Tiirikka sanoo. Esimerkiksi pitkän ajomatkan jälkeen on hyvä verrytellä hetki ennen painaviin kauppakasseihin tarttumista.

Oheinen treeni koostuu niin sanotuista dynaamisista harjoituksista. Kyse on rauhallisesti virtaavasta, jatkuvasta liikkeestä, jonka aikana ääriasentoon ei pysähdytä kuin hetkeksi.

”Dynaamiset harjoitukset sopivat monelle paremmin kuin perinteinen venyttely. Pitkät, staattiset venytykset saattavat aiheuttaa kipua etenkin iäkkäillä ihmisillä. Eihän kukaan halua tehdä sellaista, mikä sattuu”, Tiirikka sanoo.

Liikkuvuusharjoitteet on suunniteltu siten, että jokainen voi tehdä ne oman kehonsa sallimissa rajoissa.

Liikkeitä kannattaa harjoitella esimerkiksi peilin edessä, kunnes ne alkavat sujua lähes automaattisesti.

 

Näin teet liikkuvuustreenin

Jokainen liike alkaa hyvästä alkuasennosta. Seiso suorassa siten, että vartalon paino jakaantuu tasaisesti molemmille jalkapohjille. Rentouta hartiat ja hengitä rauhallisesti.

HENGITYSHARJOITUS

Liikkuvuusharjoituksia on helppo tehdä, kun happi virtaa vapaasti keuhkoihin. Siksi hengittämistä kannattaa tietoisesti harjoitella treenin aluksi. Hengitä sisään nenän kautta ja aisti, kuinka ilma virtaa keuhkojen sivuihin, takaosiin ja pohjalle. Puhalla ilma kevyesti ulos suun kautta.

RANGAN RULLAUS

Tämä lämmittelyliike venyttää vartalon takaosan kireitä kalvoja ja helpottaa siten muiden liikkeiden tekemistä. Aloita liike seisten, polvet pienessä koukussa. Vedä vatsa kevyesti sisään ja hartiat taakse. Rullaa ylävartaloa kohti lattiaa: paina ensin leuka kohti rintaa ja pyöristä sitten hartioita, rintakehää ja lopuksi lannerankaa. Taivuta vartaloa niin alas kuin hyvältä tuntuu. Älä kurottele alaspäin väkisin, jos liike tuntuu epämukavalta. Nouse hitaasti ylös samaa reittiä: ojenna lannerankaa ja rintakehää ja nosta lopuksi katse eteen.

LONKANKOUKISTAJAT

Lonkankoukistajien liikkuvuus parantaa lantion asentoa ja vähentää samalla polvien ja nilkkojen virheasentoja. Aloita liike harppaamalla vasemmalla jalalla taaksepäin. Pidä ylävartalon painopiste lantion päällä. Nosta vasen käsi ylös kohti kattoa. Koukista oikea jalka ja siirrä ylävartalon painoa jalan yläpuolelle. Myös takana oleva jalka voi koukistua kevyesti. Varmista, ettei vartalon paino siirry etummaisen polven yli. Jännitä kevyesti takimmaista pakaraa ja vatsaa liikkeen aikana. Palaa takaisin alkuasentoon ja toista liike astumalla oikealla jalalla taakse.

KYYKKYLIIKE

Asetu leveään haara-asentoon ottamalla pitkä askel sivulle. Käännä polvet ja varpaat hieman ulospäin. Kyykisty niin alas kuin pystyt. Kyykky saa tuntua jalkojen lihaksissa, mutta jos tunnet kipua, älä yritä laskeutua alas väkisin. Nouse lopuksi rauhallisesti takaisin aloitusasentoon.

RINTARANGAN OJENNUS

Rintarangan hyvä liikkuvuus parantaa ryhtiä ja helpottaa hengittämistä. Vie kädet ristiin pään taakse ja avaa kyynärpäät sivuille. Hartiat pysyvät alhaalla. Pidä katse edessä ja jännitä vatsaa kevyesti koko liikkeen ajan. Kallista rintarankaa taakse niin, että rintalasta alkaa kääntyä hitaasti kohti kattoa. Palaa rauhallisesti aloitusasentoon ja laske kädet alas.

VARTALON KIERTO

Nosta kädet suorina vartalon eteen. Varmista, että hartiat pysyvät alhaalla. Aloita kierto kääntämällä päätä vasemmalle. Käännä seuraavaksi vartaloa samaan suuntaan: kierrä rintarankaa vasemmalle ja liu’uta samalla vasen käsi vartalon taakse. Kierto ulottuu lantioon ja nilkkoihin saakka. Lopetusasennossa katse on kääntynyt vartalon kierron ansiosta kokonaiset 180 astetta taaksepäin. Palaa hitaasti takaisin alkuasentoon ja kierrä sitten vartaloa samaan tapaan oikealle puolelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!