Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntija varoittaa: Älä luista hammaslääkäristä – Vakavat suusairaudet voivat olla täysin oireettomia

Hammas voi olla poistokunnossa, vaikka oireita ei olisi, väittää Hammaslääkäriliiton asiantuntijahammaslääkäri Hannu Hausen.

Hyvinvointi
 
Kukka Mäenpää

Suussa voi olla monenlaisia sairauksia, joita on mahdotonta huomata itse, sillä ne voivat pysytellä kauan täysin oireettomina.

Hammaslääkäriliiton asiantuntijahammaslääkäri Hannu Hausenin mukaan kenelläkään ei ole varaa rehvastella sillä, ettei hänen tarvitse käydä hammaslääkärissä.

”Edes reikiintymistä ei aina havaitse itse. Reikä saattaa olla edennyt hyvän matkaa kiilteen alle hammasluuhun ennen kuin ensimmäiset oireet ilmenevät”, Hausen kertoo.

Hammaslääkärienkin on joskus vaikea havaita alkavia kariesvaurioita. Ne pitäisi kuitenkin pysäyttää ennen kuin ne etenevät reiäksi.

Jos hampaaseen kuitenkin ehtii tulla reikä, se pitää paikata. Paikat eivät ole ikuisia, vaan niitä joudutaan uusimaan.

”Joka kerta, kun paikka uusitaan, menetetään lisää hammaskudosta eli hammasluuta ja kiillettä. Se heikentää hammasta, ja hoitaminen käy pidemmän päälle kalliiksi kukkarolle”, Hausen sanoo.

Hannu Hausen on Suomen Hammaslääkäriliiton asiantuntijahammaslääkäri.
Hannu Hausen on Suomen Hammaslääkäriliiton asiantuntijahammaslääkäri.

Myös hampaan kiinnityskudosten tulehdus, parodontiitti, saattaa tuottaa ikävän yllätyksen itsensä terveeksi tunteville henkilöille.

Usein parodontiitin tunnistaa siinä vaiheessa, kun ikenistä tulee verta hampaita harjatessa. Tauti voi kuitenkin olla pitkään oireeton.

Parodontiitti on yleinen keski-iän kynnyksellä olevilla miehillä. He saattavat olla sitä mieltä, ettei heidän tarvitse käydä hammaslääkärissä, koska heillä ei ole reikiä.

Kun he lopulta menevät hammastarkastukseen, huomataan, että parodontiitti onkin edennyt pitkälle. Ientasku on voinut syventyä ja hammasta kiinnittävä luu vaurioitua.

”Pahimmassa tapauksessa hampaat ovat alkaneet liikkua ja ovat vaarassa irrota.”

Tupakoitsijoilla riski sairastua parodontiittiin on erityisen suuri. Polttaminen myös peittelee taudin ensioireita, minkä vuoksi sairastumista on vaikea havaita.

”Yleensä potilas tajuaa tulla hoitoon viimeistään siinä vaiheessa, kun hammas heiluu ja ientaskusta pursuaa märkää. Tässä vaiheessa parodontiitti on kuitenkin saattanut edetä niin pitkälle, että kiinnityskudokset on menetetty, eikä niitä voi palauttaa. Hammas joudutaan poistamaan”, Hausen sanoo.

Harvinaisempi oireeton sairaus on suusyöpä. Se alkaa pienistä limakalvomuutoksista. Tupakointi ja alkoholin käyttö ovat sairauden suurimmat riskitekijät.

Syöpä voi edetä huomaamatta ja olla jo pitkällä, ennen kuin sairastunut havaitsee oireita.

Suun limakalvomuutoksia tarkastellaan hammaslääkärikäynnin yhteydessä. Siksikin on tärkeää, että hammaslääkärissä käydään säännöllisesti.

”Perusterveelle ihmiselle, jolla ei ole suuria suunterveyteen liittyviä riskejä, sopiva käyntiväli on noin kaksi vuotta. Käyntiväli on kuitenkin yksilöllinen. Jos potilaalla on ollut iensairauksia tai muita sairauksia, se voi olla huomattavasti lyhyempikin”, Hausen muistuttaa.

Vaikka itsensä tuntisikin terveeksi, on turha ottaa riskiä, että suussa on oireettomia tulehduksia tai kudosmuutoksia.

Säännöllisissä suun ja hampaiden tarkastuksissa ne on mahdollista havaita hyvissä ajoin. Silloin peruuttamattomia vaurioita ei vielä ole päässyt tapahtumaan eikä raskaisiin hoitoihin ole tarvetta.

”Vaikka suusta ei löytäisikään mitään erityisempää tarkastuksen yhteydessä, käynti ei ole turha. Tuleepa ainakin limakalvot tarkistettua.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!