Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Treenatut lihakset voivat venyttää ihon arville – miehet pitävät venymisarpia taisteluvoittoina

Venymisarvet eli niin sanotut raskausarvet eivät ole vain odottavien äitien riesa. Myös tavoitteellisesti kuntosalilla treenaavista monet saattavat saada ihoonsa arpeutumia, jos iho ei pysy mukana lihasten kehittyessä.

Hyvinvointi
 
Colourbox
Venymisarvet ovat yleisiä raskausaikana ja murrosiän kasvupyrähdyksen yhteydessä, mutta myös tavoitteellisesti urheilevat voivat saada niitä.
Venymisarvet ovat yleisiä raskausaikana ja murrosiän kasvupyrähdyksen yhteydessä, mutta myös tavoitteellisesti urheilevat voivat saada niitä. Kuva: Colourbox

Venymisarvet eli niin sanotut raskausarvet eivät ole vain odottavien äitien riesa. Myös tavoitteellisesti kuntosalilla treenaavista monet saattavat saada ihoonsa arpeutumia, jos iho ei pysy mukana lihasten kehittyessä.

Personal trainer Antti Rossi kertoo, että lihaskasvua tavoitellessa venymisarpia saattaa ilmaantua erityisesti rintaan, selkään, olkavarsiin ja reisiin.

Venymisarvet syntyvät, kun iho kiristyy ja pingottuu niin, että sidekudokset irtoavat toisistaan ja väliin tulee arpea.

Rossin mukaan arpien syntyminen vaatii todella kovaa treeniä ja nopeaa painonnousua. Hän korostaa, ettei niiden takia todellakaan kannata jättää aloittamatta kuntosaliharrastusta.

Miehet ja naiset suhtautuvat urheilun myötä syntyneisiin venymisarpiin eri tavoin. Miehille ne ovat usein kuin taisteluvoittoja, naiset taas surkuttelevat niitä rumina.

”Monille miehille ne ovat kyllä mittari ja meriitti siitä, että treeni on mennyt perille. Naisten kohdalla ne koetaan usein esteettisenä haittana”, Rossi toteaa.

Rossi kertoo, että muutamat miesasiakkaat ovat valmennuksen jälkeen tulleet esittelemään arpiaan ylpeänä. Sen sijaan eräs naisasiakas oli treenaamista aloitellessaan kysellyt huolestuneena, että ei kai hänelle tule venymisarpia, kun hän aloittaa voimaharjoittelun.

”Vakuutin, että eivät ne lihakset niin nopeasti kasva, eikä sen takia todellakaan tarvitse pelätä salille lähtemistä”, Rossi naurahtaa.

Personal trainerilta kysytään usein, miten venymisarpia voi ehkäistä. Rossi neuvoo huolehtimaan ihon kunnosta samalla tavoin kuin odottavia äitejä opastetaan rasvaamaan vauvavatsaa. Hän myös vannoo hyvän lihashuollon nimeen.

”Olen neuvonut ihmisiä venyttelemään ja käymään hierojalla säännöllisesti. Kun salilla nostelee painoja ja pumppaa ja turvottaa lihasta, niin voi helpommin tulla venymisjälkiäkin.”

Vuosien urheilu ja painojen nostelu ovat jättäneet jäljet myös Rossin kehoon. Jo haalenneita venymisarpia hänellä on muun muassa rintalihaksessa.

”Ne ovat jo vaalentuneet niin, että ei niitä huomaa”, Rossi kertoo.

”Usein ajatellaan niin, että elämä jättää aina jälkensä ihmiseen. Myös liikkuminen jättää aina jäljen, niin psyykkisesti kuin fyysisestikin, esimerkiksi tällaisina arpina.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!