Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Tupakoinnin lopettavat vähentävät myös alkoholin käyttöä

Tupakoinnin ja alkoholikulutuksen välillä on todettu olevan tiivis yhteys. Tupakoinnin lopettajien on ajateltu kompensoivan vieroitusoireita alkoholinkäytöllä, mutta tuore brittitutkimus osoittaa asian olevan päinvastoin.

Hyvinvointi
 
Outi Pyhäranta / HS
Tupakoinnin lopettajien on ajateltu kuluttavan alkoholia muita runsaammin vieroitusoireiden kompensoimiseen. Tuoreen tutkimuksen mukaan tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.
Tupakoinnin lopettajien on ajateltu kuluttavan alkoholia muita runsaammin vieroitusoireiden kompensoimiseen. Tuoreen tutkimuksen mukaan tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Tupakoinnin ja alkoholikulutuksen välillä on todettu olevan tiivis yhteys. Tupakoinnin lopettajien on ajateltu kompensoivan vieroitusoireita alkoholinkäytöllä, mutta tuore brittitutkimus osoittaa asian olevan päinvastoin.

Tutkimus julkaistiin hiljattain BMC Public Health -tiedejulkaisussa ja se kattoi reilut 31 000 brittiä. Osallistuneista noin 6 000 kertoi tupakoivansa. Heistä 144 ilmoitti, että he olivat tehneet päätöksen tupakoinnin lopettamisesta viikon sisällä ennen tutkimuksen alkamista.

Tutkimukseen osallistuneet selvittivät alkoholinkulutustaan Suomessakin alkoholin riskikäytön mittarina käytetyllä Audit-testillä. Henkilöt jaettiin vastausten perusteella alkoholin kohtuukäyttäjiin ja riskikäyttäjiin.

Tupakoinnin lopettamista yrittävä ryhmä ilmoitti vähentäneensä myös alkoholinkulutusta. Heidät luokiteltiin useammin kohtuukäyttäjiksi kuin tupakointia jatkaneet ja heillä oli pienempi riski ajautua juopottelemaan pidemmäksi aikaa.

Tutkimusta johtanut Jamie Brown toteaa, että tulosta voi tulkita kahdella tavoin. Hänen mukaansa tupakoinnin lopettamiseen pyrkivät saattavat vältellä alkoholia, sillä alkoholin käyttöön liittyvät tilanteet voivat aiheuttaa tupakkalakosta lipsumista. Toisaalta voi myös olla, että ihmiset, jotka päättävät lopettaa tupakoinnin, käyttävät alkoholia alun alkaenkin vähemmän.

Brownin mukaan tupakointia lopettaessa voi olla hyödyksi vähentää myös alkoholinkäyttöä. Tutkija kuitenkin korostaa, että aihetta täytyy tutkia enemmän, jotta tiedetään tarkemmin, johtaako tupakoinnin lopettaminen juomisen vähentämiseen vai päinvastoin.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!