Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kynsien pureskeleminen opitaan jo lapsena – tapaa ei kannata yrittää lopettaa kerralla, sanoo psykologi

Kynsien pureskeleminen voi olla monille riippuvuutta muistuttava tapa.

Hyvinvointi
 
Janiko Kemppi
Colourbox
Kynsien pureskelemisesta on vaikea päästä eroon.
Kynsien pureskelemisesta on vaikea päästä eroon. Kuva: Colourbox

Kynsien pureskeleminen on psykologi Marja Kaikkosen mukaan monelle jopa riippuvuutta muistuttava stressinpurkutapa, joka opitaan jo lapsena. Tämän vuoksi siitä on hankala päästä eroon.

"Lapset hakevat turvallisuuden tunnetta usein suun kautta esimerkiksi imeskelemällä tuttia tai sormia. Tämä on täysin luonnollinen asia. Sormien imeskelystä seuraava vaihe voi olla kynsien pureskeleminen", Kaikkonen kertoo.

Mallioppimisella on myös usein suuri merkitys kynsien pureskelemisen aloittamisessa.

"Jos vanhemmat, sisarukset tai muut läheiset pureskelevat kynsiään, voi tapa siirtyä helposti myös lapselle”, Kaikkonen sanoo.

Kynsiä pureskellaan Kaikkosen mukaan hermostuneena tai epävarmuutta kokiessa.

"Kynsien pureskeleminen rauhoittaa, jolloin se jää helposti positiivisena kokemuksena mieleen. Koska kyseessä on positiivisesti opittu tapa, siitä harvoin päästään eroon."

Tämän vuoksi lapsena opittu tapa voi monesti jatkua myös aikuisiällä.

"Ihminen oppii hassultakin vaikuttavia asioita sen takia, että niistä on ollut jotain hyötyä. Ihminen ei pidä yllä sellaisia tapoja tai käyttäytymistä mukanaan aikuisuuteen, joista ei ole positiivisia oppimiskokemuksia tai jotain hyötyä", Kaikkonen sanoo.

Kynsien pureskelemisen lopettaminen on usein yllättävän hankalaa. Tarjolla on esimerkiksi erilaisia pahanmakuisia nesteitä, joita voi laittaa kynsiin, jotta niiden pureskeleminen olisi epämiellyttävää.

"Tästä huolimatta monet pureskelevat kuitenkin kynsiään, koska psyykkinen riippuvuus on voimakkaampaa kuin itse fyysinen tekeminen", Kaikkonen huomauttaa.

Kynsien pureskelemisen lopettaminen kannattaa aloittaa tavoittelemalla samanlaista tunnetta tai opettelemalla uusia rauhoittumistapoja.

"Kynsien pureskelemisesta pitää opetella pois. Kannattaa kokeilla vaikka purkan pureskelemista. Kynsien pureskelemista ei kannata yrittää lopettaa kerralla, vaan purkaa huonoa tapaa pala palalta eli yrittää poistaa merkityksiä, joita pureskelemiseen on vuosien varrella kertynyt", Kaikkonen neuvoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!