Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muistatko vielä ALS-jäävesihaasteen? Kampanjalla saatiin rahoitettua läpimurto parantumattoman taudin tutkimuksessa

Kesällä 2014 levinneen ALS-jäävesihaasteen keräämillä rahoilla on onnistuttu saamaan uutta tutkimustietoa taudin syntymiseen ja hoitoon liittyen.

Hyvinvointi
 
Jason Lee / Reuters
Kuva: Jason Lee / Reuters

Sosiaalisen median hyväntekeväisyyskampanjoita kritisoidaan usein siitä, ettei niillä loppujen lopuksi ole konkreettista vaikutusta.

Kesällä 2014 levinnyt ALS-jäävesihaaste on kuitenkin osoittautunut hyödylliseksi – kampanjalla kerätyt rahat mahdollistivat hiljattain läpimurron ALS-lihasrappeumataudin tutkimuksessa. Asiasta kertoo muun muassa brittilehti the Guardian.

Tuhannet ihmiset ympäri maailman jakoivat videoita, joissa he kaatoivat jäistä vettä ämpäristä päälleen. Ilmiötä kritisoitiin siitä, että trendiin osallistuneet eivät välttämättä maininneet koko sairautta postauksissaan.

Tästä huolimatta tempaus onnistui keräämään 30 päivässä 100 miljoonaa dollaria, joilla rahoitettiin useita ALS-tutkimuksia. Yksi niistä onnistui hiljattain jäljittämään uuden sairautta aiheuttavan geenin. Tutkijoiden mukaan löydös voi mahdollistaa uusia hoitojen kehittämisen.

ALS on harvinainen motoneuronisairaus, joka rappeuttaa lihaksia käskyttäviä liikehermoja vähitellen. Tauti alkaa tyypillisesti toispuoleisesti ylä- tai alaraajan heikkoudella.

Oireet kuten elohiirimäiset nykäykset ja lihaskrampit etenevät pikkuhiljaa muihin raajoihin, nielun lihaksiin ja lopulta hengityslihaksiin. Sairauden aiheuttajaa ei toistaiseksi tunneta, eikä siihen ole löydetty parantavaa tai taudinkulkua hidastavaa lääkitystä. ALS-potilaita on Suomessa noin 450–500.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!