Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muotidieetit huolettavat asiantuntijaa: ”Onneksi monet ovat tylsiä”

Lentoemäntädieetti, Atkins, 5:2 tai kattiloittain kaalikeittoa. Muotidieetit eivät välttämättä ole paras vaihtoehto laihduttajalle.

Hyvinvointi
 
Janiko Kemppi
Colourbox
Greipit kuuluvat osaksi lentoemäntädieettiä.
Greipit kuuluvat osaksi lentoemäntädieettiä. Kuva: Colourbox

Uusia dieettejä tulee ja menee tiuhaa tahtia. HS kysyi laihdutukseen erikoistuneilta ammattilaisilta, mitä mieltä he ovat vuosien varrella suosituiksi nousseista muotidieeteistä.

Helsingin yliopiston lihavuustutkimusyksikön apulaisprofessoria Kirsi Pietiläistä muotidieetit huolettavat. Niissä on Pietiläisen mukaan usein sellaisia elementtejä, jotka eivät ole kaikille ihmisille terveellisiä. Esimerkiksi yksipuolisuuteen perustuvat dieetit voivat rajata pois hyvinvoinnille tärkeitä ravintoaineita.

”Onneksi monet muotidieeteistä ovat tylsiä tai melko rajuja, jolloin ihmiset jaksavat harvoin niitä kovin pitkään noudattaa”, Pietiläinen toteaa.

Painoa ei voi lihavuustutkija Patrik Borgin mukaan pudottaa kestävästi lyhyessä ajassa.

”Pikadieettien kohdalla laihduttaminen perustuu usein nesteen poistamiseen, jolloin itse rasvaa ei pala. Tällöin paino nousee nopeasti aiemmalle tasolle. Nopeiden dieettien kohdalla ei kannatakaan ajatella, että vaikutukset olisivat pysyviä”, Borg kertoo.

Tällaisen tuomion suositut muotidieetit saivat asiantuntijoilta

Lentoemäntädieetti

Lentoemäntädieetissä määritellään tarkka ruokavalio neljäksi päiväksi. Joka aamu alkaa puolikkaalla greipillä ja mustalla kahvilla tai teellä. Lounaaksi syödään proteiinipitoista ruokaa. Dieetillä on sanottu olevan mahdollista pudottaa neljä kiloa päivässä.

Apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen:

”Tässä laihdutuskeinossa korostuu selvästi yksi huuhaadieetin elementti. Lentoemäntädieetillä on myyvä nimi. Lentoemännät koetaan kauniiksi, hoikiksi ja pitkiksi. Jotkut voivat ajatella, että he muuttuvat muutamassa päivässä tällaisiksi dieettiä noudattamalla.”

”Toinen huuhaadieetin elementti on lista, jota täytyy tarkasti noudattaa. Listalla on koululääketieteellisestikin tunnistettuja hyviä ruokia, joilla harhautetaan laihduttajaa. Sallittujen ruoka-aineiden lista on kuitenkin suhteellisen kapea, jolloin tärkeitä ravintoaineita voi jäädä puuttumaan.”

Lihavuustutkija Patrik Borg:

”Dieetissä ei ole mitään järkeä. Näin lyhyellä aikavälillä painoa ei saa pysyvästi pudotettua. Nestettä korkeintaan katoaa hieman kehosta.”

Sairaaladieetti

Jokaiselle 13 päivälle on oma ruokalistansa, jota tulee noudattaa tarkasti mitään lisäämättä ja mitään pois jättämättä. Ruokavalion painopisteen muodostavat suuret annokset lihaa ja kalaa. Vastapainoksi muutamina päivinä ruokavalio on erittäin vähäkalorinen. Sairaaladieetin sanotaan parantavan aineenvaihduntaa siten, että muutokset säilyvät jopa vuosia dieetin lopettamisen jälkeen.

Pietiläinen:

”Kurjat kaksi viikkoa tiedossa. Monia kiloja tällaisella metodilla ei voi pudottaa. Siinä on sama periaate kuin lentoemäntädieetissä, eli laihduttaminen perustuu nesteenpoistoon. Tämän vuoksi dieetti voikin tuntua tehokkaalta. Tietyllä tapaa tämä on harhaa, sillä itse rasva ei pala eikä varsinaista laihtumista tapahdu.”

Borg:

”Sama asia kuin lentoemäntädieetin kohdalla. Ruokamäärien vähentäminen tiettyinä päivinä liikaa ei ole painonpudotuksen kohdalla hyvä vaihtoehto. Ruokamäärän vähentäminen ei myöskään paranna aineenvaihduntaa – päinvastoin.”

5:2-dieetti

Syömistä rajoitetaan kahtena päivänä viikossa. Paastopäivinä naiset saavat syödä 500 kaloria, miehet 600. Muina päivinä saa syödä normaalisti.

Pietiläinen:

”500 tai 600 kalorin ruokavaliota ei käytännössä pysty muodostamaan niin, että siinä olisi mukana kaikki tarvittavat ravintoaineet. Esimerkiksi proteiinia on erittäin vaikea saada tarpeeksi noin pienellä kalorimäärällä. Tämä tarkoittaa, että paastopäivinä tulee ravitsemuksellinen vaje, joka ei usein korjaannu seuraavina päivinä.”

”Joillakin ihmisillä tämä dieetti taas toimii hyvin. Alun jälkeen kaksi paastopäivää eivät olekaan niin rajuja, vaan koko viikon ruokamäärää aletaan seurata.”

Borg:

”Painoa voi hallita ilman paastopäiviäkin, mutta tämä dieetti voi joillekin olla sopiva. Toisille taas kahden päivän paasto voi aiheuttaa sen, että muina päivinä ahmii ruokaa ikään kuin varastoon. Tällöin paastojaksojen hyödyt katoavat. Tätä dieettiä voi kokeilla, jos haluaa testata jotakin erikoisempaa.”

Atkinsin dieetti

Hiilihydraattien vähentäminen hyvin minimaaliseksi ja niiden nostaminen vähitellen itselle sopivaksi. Proteiinia ja rasvoja taas saa kuluttaa runsaasti.

Pietiläinen:

”Elimistölle dieetin mukainen raju hiilihydraattirajoitus ei ole suotuisaa. Terveellinen ruokavalio sisältää hyvälaatuisia hiilihydraatteja. Hiilihydraattien karsiminen on hyvä asia etenkin silloin, kun se tapahtuu esimerkiksi vehnästä tai sokerista. Äärimmilleen meneminen, kuten Atkinsin dieetissä, on tarpeetonta ja joillekin ihmisille jopa haitallista.”

Borg:

”Hiilihydraattien vähentäminen voi joillekin henkilöille olla hyvä vaihtoehto painon pudottamisessa, kunhan ei mennä äärimmäisyyksiin. Suosittelen kokeilemaan hiilihydraattien vähentämistä asteittain ja maltillisesti omaa jaksamista seuraillen. Hiilihydraattien minimoiminen alussa on turha ja pahoinvointia lisäävä vaihe.”

Kaalikeittodieetti

Viikon tai kaksi kestävässä kaalikeittodieetissä ohjeita noudatetaan orjallisesti. Kaalikeittoa voi syödä päivittäin mielensä mukaan, mutta esimerkiksi leipä, alkoholi, kahvi ja tee ovat kiellettyjen ruokien listalla.

Pietiläinen:

”Kaalikeittodieetissä ei mielestäni ole mitään järkeä. Kaalikeittodieetti on hirvittävän yksipuolinen. Siitä ei saa oikein mitään riittävästi. Varsinkin, jos kaalikeiton lisäksi syö vain vähän lihaa, jäävät ravintoaineet hyvin pieniksi.”

Borg:

”Aivan järjetön dieetti. Kaalikeittodieetissä laihduttaminen perustuu tylsään, yksinkertaiseen ruokavalioon. Laihduttaminen tällä tavalla on psyykkisesti usein hyvin raskasta, eikä sitä pysty kovin pitkään jatkamaan. Tärkeitä ravintoaineita jää saamatta ja keho joutuu koville.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!