Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pätkäpaastoilu voi ehkäistä diabetestä ja polttaa rasvaa, mutta harva jaksaa noudattaa sitä pitkään

Lyhyillä paastojaksoilla on tutkittu olevan huomattavia terveysvaikutuksia. Mutta kannattaako ruuasta pidättäytyminen?

Hyvinvointi
 
Petri Tyynmaa / Colourbox
Paastoaminen voi ravitsemusterapeutti Roope Mäkelän mukaan sekoittaa toisten näläntunteen täysin.
Paastoaminen voi ravitsemusterapeutti Roope Mäkelän mukaan sekoittaa toisten näläntunteen täysin. Kuva: Petri Tyynmaa / Colourbox

Erilaiset pätkäpaastot ovat nousseet trendiksi laihduttajien ja rasvanpolttoon tähtäävien urheilijoiden keskuudessa.

Pätkäpaastojen idea on paastota suurin osa päivästä ja syödä tietyn ”ruokailuikkunan” aikana. Suosittu metodi on esimerkiksi Leangains-menetelmä, jossa paastotaan 16 tuntia vuorokaudesta ja syödään kahdesta kolmeen ateriaa jäljelle jäävän kahdeksan tunnin aikana.

Lyhyiden paastojen vaikutusta ihmiskehoon on tutkittu viime vuosina tiheään. Tutkimukset ovat osoittaneet, että syömisestä tauon pitäminen voi laskea kolesterolitasoja, kehon tulehdustilaa sekä kiihdyttää rasvanpolttoa ja solujen uusiutumista. Paastoamisen on todettu laskevan myös insuliinitasoja, jolloin riski kakkostyypin diabetekseen laskee.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Roope Mäkelä on huomannut pätkissä paastoamisen suosion kasvaneen erityisesti muutama vuosi sitten levinneen 5:2-dieetin myötä. 5:2-dieetissä kahtena päivänä viikossa rajoitetaan syötyjen kaloreiden määrää 500 kaloriin, ja loput viikon päivät syödään vapaasti.

”Monille nämä ovat olleet lyhytaikaisia kokeiluja. Yleensä kokeilijat ovat sellaisia ihmisiä, jotka tykkäävät testata trendijuttuja”, Mäkelä toteaa.

Hänen mukaansa harvat kuitenkaan jaksavat noudattaa pätkäpaastoa pitkiä aikoja. Ruokailun rajoittaminen vain tiettyyn aikaan päivästä voi auttaa toisia pudottamaan painoa, mutta kurniva vatsa ei tee kaikille hyvää.

”Toiselle se sekoittaa nälän tunteen ja syömisen hallinnan kohtalaisen tehokkaasti, ja paastovaiheen jälkeen tulee syötyä kahta enemmän. Toiselle pätkäpaasto voi toimia hyvin ja pystyy esimerkiksi treenaamaan kevyesti. Rankka liikunta vaatii kuitenkin aina enemmän hiilareita.”

Monet paastoa kokeilleet kertovat sen energisoivan tai ikään kuin puhdistavan kehoa. Mäkelän mukaan uuteen virkeyden ja jaksamisen tunteeseen vaikuttavat muun muassa aikaisemmat ruokailutottumukset.

”Jos on tottunut syömään raskaita ja isoja annoksia, ne ovat saattaneet viedä vireystilaa ja paastotessa tuntuu, että jaksaa paremmin”, Mäkelä selvittää.

Puhdistava vaikutus on Mäkelän mielestä ristiriitainen, sillä paaston aikana suolistossa ei tapahdu juuri mitään. Jos niukkakalorisessa dieetissä karsii hiilihydraatit minimiin, muutamassa päivässä elimistössä alkaa ketoosiksi kutsuttu tila. Mäkelän mukaan tällöin syntyvät ketoaineet vaikuttavat usein piristävästi.

Mäkelän suosittelee harkitsemaan pätkäpaaston kokeilemista tarkkaan. Asiantuntijan kanssa asiasta on hyvä keskustella, jos sairastaa jotakin niin sanotuista perussairauksista. Mäkelä korostaa myös, että mikäli syöminen on jollakin tavalla ongelmallista, paaston kaltainen raju muutos ruokailussa ei välttämättä ole hyväksi.

”Syömisen sääntelyssä ja siihen liittyvässä henkisessä puolessa on ihmisestä toiseen isoja vaihteluita. Suuret heittelyt ääripäästä toiseen eivät ole kovin suositeltavia. Näin tylsästi sanottuna: mieluummin tallaisi sitä tylsää keskitietä ja muuttaisi sitä pikkuhiljaa.”

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!