Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin treenaamalla saat vahvat jalkalihakset – samalla suojaat itseäsi tapaturmilta

Voimaharjoittelu hidastaa iän tuomaa rappeutumista ja tekee liikunnasta hauskempaa. Myös kestävyysurheilun ystävä hyötyy kuntosalitreenistä.

Hyvinvointi
 
Susanne Salmi
Näin hankit vahvat jalkalihakset
Näin hankit vahvat jalkalihakset
Alaraajojen hyvä lihasvoima on välttämätöntä arjesta selviytymiseksi. Jarno Lemmelä näyttää, miten lihakset pidetään kunnossa. Toimittaja: Susanne Salmi, kuvaus ja leikkaus: Mikko Peura.

Kuvittele, että kävelet liukkailla kaakeleilla. Yhtäkkiä jalkasi luiskahtaa, ja horjahdat. Mitä seuraavaksi tapahtuu?

Parhaassa tapauksessa ei mitään. Jos lihaksesi ovat riittävän voimakkaat, saat todennäköisesti säilytettyä tasapainosi. Ja vaikka pyllähtäisitkin, selviäisit vähällä, sillä vahvat lihakset ovat hyödyksi myös luustolle ja nivelille.

Pahimmassa tapauksessa rojahdat suoraan maahan. Tunnet risahduksen, kun jotain hajoaa. Vuodelevon aikana lihaksesi alkavat heikentyä, eikä liikunta enää maistu. Syntyy lihaksia rapauttava kierre, josta on vaikea pyristellä ulos.

Alaraajojen hyvä lihasvoima suojaa monenlaisilta ongelmilta. Erityisesti iän karttuessa sitä tarvitaan myös arjesta selviytymiseen: ilman vahvoja jalkalihaksia emme voi lähteä lenkille, nousta portaita tai lopulta edes käydä omin avuin vessassa.

Lihaskato eli sarkopenia alkaa tyypillisesti kiihtyä jo viidenkymmenen ikävuoden tietämissä. Kun lihasten voima ja teho vähenevät, ihmisestä tulee heikompi ja hitaampi. Se taas johtaa entistä passiivisempaan elämäntyyliin.

Säännöllisellä voimaharjoittelulla tätä iän tuomaa rappeutumista voidaan kuitenkin tehokkaasti hidastaa. Urheilullinen elämäntyyli enteilee aktiivista vanhuutta.

”Liikunnan pitäisi olla pitkäkestoinen elämäntapa, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. Keho reagoi harjoitukseen ja lihakset voivat vahvistua läpi iän”, sanoo liikuntatieteiden maisteri ja valmentaja Jarno Lemmelä, joka kouluttaa työkseen personal trainereita TrainerLab-yrityksessään.

Hyvän lihaskunnon ylläpitäminen vaatii monipuolista ruokavaliota, riittävää lepoa ja yleistä aktiivisuutta – siis mahdollisimman vähän istumista ja makaamista.

Lisäksi tarvitaan voimaharjoittelua. Intensiivinenkään kestävyysurheilu ei korvaa varsinaista lihaskuntotreeniä.

”Yksikään huippu-urheilija ei voi laiminlyödä alaraajojen lihaskuntotreeniä, oli laji mikä hyvänsä. Voimaharjoittelu tekee kaikesta liikunnasta tehokkaampaa ja mielekkäämpää”, Lemmelä sanoo.

Lihasvoimaa tulisikin treenata viikoittain. Tehokkaimmin se sujuu kuntosalilla, mutta treeni onnistuu myös ilman painoja vaikkapa ulkoilmassa.

Mutta mikä neuvoksi, jos esimerkiksi polvikivut tekevät treenaamisesta vaikeaa? Lemmelän mukaan vaivoille ei saisi antaa periksi, sillä se saattaa ainoastaan lisätä kipuja pitkällä aikavälillä.

”Kipu ei ole syy lopettaa treenaamista vaan syy selvittää, mistä ongelmat johtuvat. Kovaa kipua vastaan ei tietenkään pidä treenata, mutta ammattilaisten avulla liikuntavammat ovat ratkaistavissa. Esimerkiksi fysioterapeutin kanssa voidaan selvittää, mistä kipu johtuu ja miten siitä päästään eroon.”

Kun tekniikka on hallussa, ei kipuja synny, vaan voimaharjoittelusta tulee tehokasta ja hauskaa. Kokeile Jarno Lemmelän suunnittelemaa treeniä kuntosalilla, lenkkipolun varrella tai vaikkapa kotipihassa.

 

Näin treenaat alaraajojen lihaksia

Harjoittele liikeratoja huolellisesti ennen painoihin tarttumista. Voit tehdä ensimmäiset treenit yhdessä personal trainerin kanssa tai pyytää treenikaveria videoimaan suorituksesi, jotta voit olla varma, että liikkeet menevät oikein. Kun tekniikka on kunnossa, voit käyttää raskaitakin painoja.

Toista kutakin liikettä 6–12 kertaa ja lepää sitten minuutti tai pari. Poikkeuksena on penkille nousu, jota toistetaan räjähtävästi 5–8 kertaa. Tee yhteensä 2–4 sarjaa lepotaukoineen ja siirry sitten seuraavaan liikkeeseen.

Sopivat painot löytyvät kokeilemalla. Painojen tulee olla niin raskaat, että kunkin sarjan viimeiset toistot onnistuvat vain juuri ja juuri. Jos viimeinenkin toisto sujuu kuin itsestään, vaihda painot suurempiin.

Treenaa alaraajojen lihaksia vähintään kerran viikossa. Koko treeniä ei ole pakko tehdä kerralla, vaan liikkeitä voi jakaa eri päiville.

 

LÄMMITTELY JA LOPPUVERRYTTELY

Kehon lämmittely ennen treeniä ehkäisee tehokkaasti urheiluvammojen syntymistä. Reipas kävely, hölkkä tai kuntopyöräily toimii lämmittelynä hyvin. Painoilla tehtäviin liikkeisiin kannattaa valmistautua tekemällä ensin muutama sarja hyvin kevyillä painoilla tai kokonaan ilman niitä.

Loppuverryttelyksi sopii parhaiten kevyt, dynaaminen lihastyö, kuten kuntopyöräily tai hölkkä. Noin kymmenen minuutin mittainen reipas verryttely poistaa kehosta kuona-aineita ja nopeuttaa treenistä palautumista.

 

PENKILLE NOUSU

Tämä liike kehittää erityisesti nopeusvoimaa. Astu vasemmalla jalalla korokkeelle ja ponnista vauhdikkaasti ylös. Vartalo kohoaa korkealle samalla, kun ponnistava jalka ojentuu voimakkaasti. Oikea polvi nousee ylös. Liike tulee tehdä nopeasti mutta hallitusti. Astu korokkeelta alas ja toista vasemmalla jalalla.

JALKAKYYKKY

Tässä jalkaliikkeiden klassikossa käytetään tankoa ja levypainoja, mutta sen voi tehdä myös ilman niitä. Nosta tanko telineestä hartioille ja asetu hieman lantiota leveämpään haara-asentoon. Jalkaterät voivat osoittaa suoraan eteenpäin tai hieman sivuille, mutta polvien ja varpaiden tulee olla keskenään samassa linjassa liikkeen ajan. Pidä rintakehä auki ja selkä neutraalissa asennossa. Paino jakautuu tasaisesti jalkaterien alueelle. Hengitä syvään sisään, jännitä keskivartalon lihakset ja kyykkää. Hengitä ulos liikkeen lopussa.

Rio Gandara / HS
Personal Trainer Jarno Lemmelä opettaa pitämään alaraajoja kunnossa.
Personal Trainer Jarno Lemmelä opettaa pitämään alaraajoja kunnossa.

ASKELKYYKKY

Tämän liikkeen voi tehdä ilman painoja, käsipainojen tai tangon avulla. Pidä ryhti hyvänä ja rintakehä auki. Astu vasemmalla jalalla pitkälle eteen ja kyykkää niin, että vasempaan polveen muodostuu noin 90 asteen kulma. Kyykätessä oikea polvi koukistuu ja lähes hipoo lattiaa. Varmista, että etummaisen jalan jalkapohja pysyy tukevasti maassa. Nilkka, polvi ja lonkka ovat keskenään samassa linjassa koko liikkeen ajan. Toista oikealla jalalla.

LANTION NOSTO

Tässä pakaroihin kohdistuvassa liikkeessä käytetään apuna tankoa ja levypainoja. Asetu istumaan lattialle ja nojaa selkäsi tukea vasten. Rullaa tanko lattiaa pitkin syliin ja vedä polvet koukkuun siten, että kantapäät tulevat lähelle pakaroita. Pidä tangosta käsillä kiinni ja nosta lantio kohti kattoa. Supista samalla pakaroita voimakkaasti. Lopetusasennossa sääret ovat pystysuorassa ja polvet noin 90 asteen kulmassa. Laskeudu hallitusti alas. Työnnä koko liikkeen ajan tankoa käsillä kohti reisiä, jotta se ei paina häpyluuta.

TAKAREISIJARRUTUS

Liike tehdään jalat tuettuina. Voit käyttää apunasi puolapuita tai pyytää treenikaveria pitämään nilkoistasi kiinni liikkeen ajan. Aloita liike polviseisonnasta. Pidä vartalo suorana ja nojaa hallitusti eteenpäin jarruttaen liikettä samalla. Jarruta niin pitkään kuin voit ja ota sitten käsillä vastaan. Ponnista itsesi käsien avulla takaisin aloitusasentoon.

PÄKIÖILLE NOUSU

Tämä liike kehittää pohkeiden lihaksia. Käytä apunasi pientä koroketta, esimerkiksi kynnystä tai porrasta. Ota kädellä kevyesti tukea seinästä tai vaikkapa porraskaiteesta. Astu päkiöillä korokkeen reunalle siten, että kantapäät ovat ilmassa hieman alempana. Nouse päkiöillesi seisomaan. Varmista, ettei paino siirry jalan ulkosyrjälle vaan pysyy koko liikkeen ajan tukevasti jalkaterien keskellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!