Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viljeletkö lohdutukseksi kuluneita sanontoja? Psykoterapeutti: Varo aiheuttamasta mielipahaa

Lausahdukset kuten ”se mikä ei tapa, vahvistaa” voivat aiheuttaa mielipahaa vastaanottajalle, vaikka sanoja on tarkoittanut ne lohdutukseksi, sanoo psykoterapeutti Riitta Rauhala.

Hyvinvointi
 
Maaria Drake
Anni Kössi / HS
Kuva: Anni Kössi / HS

”Perinteiset lausahdukset voivat olla hankalia niiden vastaanottajalle. Tarkoitus on yleensä hyvä, mutta tulos voi olla päinvastainen.

’Se mikä ei tapa, vahvistaa’ -lausahdus voi sopia vain vitsinä, kun ihmiset tuntevat toisensa hyvin ja se kuuluu heidän keskinäiseen vuorovaikutukseensa. Ehkä hankala tilannekin on jo ohi”, psykoterapeutti Riitta Rauhala sanoo ja jatkaa:

”Toki tässäkin on opetuksensa. Jos joku esimerkiksi juo alkoholia liikaa, voi erittäin huonosti ja harmittelee tilannetta, hänelle voi todeta, että ’oppia ikä kaikki’ eli kaikista asioista voi oppia. Kyse on omista rajoista, eli itseä on tärkeä tutkailla aina, kun on tehnyt jotakin kaduttavaa. Oppiva ihminen tiedostaa, että itse voi vaikuttaa siihen, mitä omassa elämässä tapahtuu.

Katuvalle ja onnettomuuteen joutuneelle, kipeälle ihmiselle ei pidä sanoa lausetta ’se, mikä ei tapa, vahvistaa’. Se on loukkaus. Kyse voi olla myös lausujan omasta suojautumiskeinosta, jolla hän käsittelee omia pelkojaan ja ahdistustaan.

Lausahdus ’itku pitkästä ilosta’ liittyy usein lasten iloiseen ja meluisaan menoon ja leikkiin, kunnes jotakin sattuu. Tässä piilee harmillinen viesti, että ilosta seuraa aina itkua ja surua. Näin ei ole, eikä voi olla. Lapsella on oikeus iloita, ja vanhemman tehtävä on lohduttaa itkevää lasta.

Lapsen iän mukaan voi lapselle kertoa, että pitkään jatkunut leikki vie voimia ja silloin helposti sattuu vahinkoja. Näin lapsi saa tiedon rajoistaan ja oppii aikuiseksi tultuaan, että hänellä on rajat, joita kannattaa kuunnella. Niiden rajojen avulla jokainen voi oppia suojaamaan itseään ja läheisiään.

’Aika parantaa haavat’ on pääosin virheellinen lausahdus. Fyysisissä haavoissa ihmistä parantavat oma elimistö, lääkkeet ja erilaiset toimenpiteet. Luunmurtuma paranee kipsillä ja oikealla hoidolla. Aikahan kuluu aina eteenpäin, ja se on vain erillinen asia parantumisprosesseissa, aina.

Psyykkiset parantumiset puolestaan ovat asia, jossa ihminen työskentelee oman mielensä kanssa yksin, kavereiden tai ammattilaisten kanssa. Se vie aina aikaa, mutta aika yksin ei paranna ketään.

Lausahdus sanotaan usein lohdutuksena kärsivälle ihmiselle, ja tällöin sanoja on itse avuton ja tietämätön psyykkisistä prosesseista, joita ihmisellä on. Esimerkiksi kuoleman tapahtuessa on läheisillä edessään aina työskentely surun ja menetyksen kanssa, ja se vaatii ihmisiltä erilaista käsittelyä. Aikaa kuluu, mutta se ei paranna, vaan työskentely parantaa.

Nykyään tiedetään, että moni isosta onnettomuudesta selvinnyt kokee vääryyttä selviytymisestään, josta moni muu ei selvinnyt. Tällöin koetaan myös syyllisyyttä siitä, että on ollut onnekas, tai siitä, ettei tehnyt tilanteessa tarpeeksi tai että oli itse aiheuttanut onnettomuuden ja olisi voinut estää sen. Keskusteluissa kuulee usein, miten joku melkein joutui onnettomuuteen ja selviytyi, vaikka mitään ei lopulta ollutkaan tapahtunut kertojalle. Läheltä piti -tilanteet koskettavat ihmistä, ja myös hän joutuu käsittelemään tilannetta, jotta se rauhoittuu.

Riitta Rauhala.
Riitta Rauhala.

Sanat ’kyllä se siitä’ ovat monesti mitätöiviä toisen kriisissä, kuten ’ota itseäsi niskasta kiinni’ on ymmärtämättömyyttä. Useimmiten haluamme auttaa tai lohduttaa, mutta saatammekin loukata toista.

On kuitenkin ymmärrettävä, ettei sanoja tiedä, miten voisi auttaa. Silloin voisi sanoa: ’Anteeksi, mutta en tiedä, miten voisin sinua auttaa.’

Me ihmiset opimme toisiltamme ja olemme toisiamme varten. Usein kuuntelu ja läsnäolo riittävät toisen purkaessa pahaa oloaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!