Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hajut vaikuttavat enemmän kuin tiedämme – ominaistuoksu ohjaa pariutumista ja välittää tunteita

Paha haju voi tappaa kaiken seksuaalisuuden yksilöiden välillä, ja omaan nenään vastenmieliseltä haisevat ihmiset suljetaan automaattisesti pois potentiaalisista lisääntymiskumppaneista.

Hyvinvointi
 

Tutkimusten mukaan pystymme tunnistamaan hajun perusteella sukulaisemme, puolisomme tai vastasyntyneen lapsemme vain tunnin synnytyksen jälkeen. Mutta miten ihmisen ominaistuoksu syntyy?

Evoluutiobiologian dosentin Markus J. Rantalan mukaan kyseessä on yllättävän vaikea kysymys. Ominaistuoksu muodostuu tietoisista ja tiedostamattomista hajuista, ja monet alan tutkijatkin saattavat sekoittaa nämä keskenään.

Tietoiset hajut ovat tuoksuja, jotka huomaamme. Aistittavaan ominaistuoksuun vaikuttavat Rantalan mukaan ainakin iholla toimivat bakteerit, yksilölliset geneettiset tekijät sekä tietenkin peseytyminen ja käytetty kosmetiikka, kuten deodorantit ja hajusteet.

Myös ruokavaliolla on todettu olevan erittäin suuri vaikutus erittämäämme tuoksuun.

”Tsekissä tehtiin tutkimus, jossa opiskelijapoikia laitettiin erilaisille ruokavalioille kahdeksi viikoksi. Osa laitettiin liharuokavaliolle ja osa kasvisruokavaliolle. Havaittiin, että liharuokavalio voimisti miesten hajua voimakkaasti ja teki siitä vähemmän puoleensavetävän kuin kasvisruokavalio”, Rantala selvittää.

Täytyy kuitenkin muistaa, että monet kasviruoat kuten vaikkapa valkosipuli saavat henkilön tuoksumaan voimakkaalta, eivätkä ne tuoksut ole kaikkien mielestä miellyttäviä.

Tiedostamattomat ”hajut” ovat feromoneja, joita emme pysty normaalisti haistamaan, vaan ne vaikuttavat tiedostamattomasti hormonitoimintaamme.

Feromoneilla on Rantalan mukaan monia tehtäviä, eikä kaikkia vielä tunneta. Tähän mennessä niiden tiedetään vaikuttavan ainakin kanssaihmisten tunnetiloihin sekä sukupuolihormonitasoihin ja esimerkiksi parinvalintaan.

Rantala kertoo useita esimerkkejä tutkimuksista, joissa pelottavia tai surullisia elokuvia katselleiden naisten feromoneja on kerätty talteen ja altistettu toisille naisille tai miehille. Tunteiden on huomattu tarttuvan tehokkaasti.

”Kun tutkijat altistivat miehet surullisia elokuvia katselleiden naisten kyyneleille, miesten testosteronitasot romahtivat. Kyyneleet vaikuttaisivatkin kehittyneen feromonaalisesti manipuloimaan sosiaalisen kanssakäymisen tilanteessa toisen henkilön aggressiivisuutta”, Rantala kertoo.

Rantalan mukaan perinteiset hajut ja feromonit voivat vaikuttaa myös ristiin muodostaen ihmisen ominaistuoksun. Feromonit vaikuttavat siihen, kuinka tietoisesti aistimme varsinaiset hajut. Kehomme erittämät tuoksut viestivät enemmän kuin ymmärrämmekään.

”Ihmisellä on feromoneja tuottavia rauhasia enemmän kuin millään muulla nisäkkäällä. Sosiaalisilla lajeilla kemiallinen viestintä näyttelee suurempaa roolia kuin muilla.”

Naisten hajuaisti on Rantalan mukaan miehiä huomattavasti parempi ja se muuttuu kuukautissyklin mukaan.

”Ovulaation aikana naisen hajuaisti on jopa sata kertaa tarkempi kuin kuukaustissyklin muissa vaiheissa. Todennäköisesti estrogeeni herkistää hajuaistia. Tämä viittaa siihen, että hajuilla on lisääntymisen kanssa tekemistä”, Rantala selvittää.

Ovulaation aikana naiset suosivat ominaishajun perusteella geeniperimältään mahdollisimman erilaisia miehiä sekä feromoneja, jotka viestivät miehen korkeasta testosteronitasosta. Naisille kumppanin haju on tärkeämpää kuin miehille, eikä pahaa hajua voi kompensoida millään muulla ominaisuudella.

Paha haju voi tappaa kaiken seksuaalisuuden yksilöiden välillä, ja omaan nenään vastenmieliseltä haisevat ihmiset suljetaan automaattisesti pois potentiaalisista lisääntymiskumppaneista.

Myös monien tautien tiedetään aiheuttavan kantajassaan pahaa hajua, joten ihmiset ja muut eläimet välttävätkin sairailta haisevia yksilöitä lisääntymiskumppaneinaan.

Feromonien ansiosta voidaan tieteellisestikin todeta, että rakastuneiden välillä on kemiaa. Feromonit määritellään kemiallisiksi aineiksi, jotka aiheuttavat fysiologisen reaktion toisessa ihmisessä.

Iholle erittyvien tuoksujen lisäksi feromoneja on muun muassa syljessä, virtsassa ja kyyneleissä.

”Suuteleminen on ikään kuin geneettisen yhteensopivuuden testaamista maistelemalla. Jo hengityksestä tulee feromoneja, puhumattakaan suuseksistä”, Rantala toteaa.

Monien hajuvesien mainostetaan sisältävän feromoneja, mutta voiko niillä lisätä omaa viehätysvoimaansa? Rantalan mukaan pitoisuudet eivät tuotteissa ole korkeita, sillä feromonien valmistaminen synteettisesti on kallista.

Kaikkien hajuvesissä käytettyjen feromonien toimintaa ei edes tunneta.

Loppujen lopuksi Rantalan mukaan sillä ei ole väliä, sisältääkö parfyymi oikeasti feromoneja vai ei.

”Tutkimusten mukaan feromoneja sisältävien parfyymien lumelääkevaikutus on suuri. Kun henkilö uskoo, että parfyymi lisää hänen puoleensavetävyyttään, hän käyttäytyy itsevarmemmin ja lähestyy vastakkaista sukupuolta rohkeammin. Lopputulos voikin olla tehokkaampi kuin se, miten pelkkä feromoni olisi vaikuttanut.”

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!