Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittitutkimus: Vapaaehtoistyön vaikutus mielenterveyteen alkaa näkyä 40-vuotiailla

Keski-iässä ja vanhempana tehty vapaaehtoistyö on tutkimuksen mukaan yhteydessä henkiseen hyvinvointiin.

Hyvinvointi
 
Stefan Wermuth / Reuters
Vapaaehtoistyöntekijä istutti unikoilla koristeltuja ristejä nurmelle Westminster Abbeyn ulkopuolella Lontoossa vuonna 2015.
Vapaaehtoistyöntekijä istutti unikoilla koristeltuja ristejä nurmelle Westminster Abbeyn ulkopuolella Lontoossa vuonna 2015. Kuva: Stefan Wermuth / Reuters

Keski-iässä ja vanhempana tehty vapaaehtoistyö on yhteydessä hyvään mielenterveyteen ja henkiseen hyvinvointiin. Tämän totesi laaja brittitutkimus, joka ilmestyi Britannian lääkärijärjestön BMJ Open -julkaisussa.

Tutkimuksen aineistona oli kotitalouksille tehty paneelitutkimus, johon vastasi edustava otos aikuisia 5 000 kotitaloudesta. Tutkimus toistettiin joka vuosi 1991–2008 ja yhdistettiin myöhemmin toiseen, isompaan tutkimukseen.

Runsas kysymysmäärä kattoi myös vapaa-ajan harrastukset, joihin vapaaehtoistyökin laskettiin. Vapaaehtoisuutta ei rajattu tarkasti, vaan siihen saattoi osallistua joka viikko tai vain kerran vuodessa.

Panelissa oli myös osio, jossa selvitettiin mielenterveyttä ja henkistä hyvinvointia. Sitä mittasi ghq-12:ksi kutsuttu kysymyspatteristo. Patteristoa on käytetty myös suomalaisten hyvinvointia mittaavissa Työterveyslaitoksen sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksissa.

Kysymykset tarkoitettiin alkujaan ahdistuneisuuden ja masennuksen seulomiseen.

Tutkittavilta kysyttiin esimerkiksi, ovatko he pystyneet keskittymään tehtäviinsä viime aikoina, valvoneet paljon huolten takia ja tunteneet itsensä hyödylliseksi asioiden hoidossa.

Noin joka viides paneelitutkimuksen vastaaja kertoi olleensa vapaaehtoistyössä. Yleisintä se oli 60–74-vuotiailla.

Vapaaehtoisten mielenterveys osoittautui paremmaksi kuin niiden, joille vapaaehtoistyö oli vierasta. Vaikutus alkoi näkyä 40 ikävuoden kohdalla.

Sitä nuoremmat ehkä kokevat vapaaehtoistyön vielä yhdeksi vaatimukseksi, tutkijat pohtivat.

Myös aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet vapaaehtoistyön vaikutuksen terveyteen. Jo 1990-luvulla todettiin, että vapaaehtoistyötä tekevät elävät pitempään.

Suomessa havaittiin keväällä Sukupolvien ketju -tutkimuksessa, että vapaaehtoistyötä tekevät ovat onnellisempia. Joka viides suurten ikäluokkien edustaja kertoi tehneensä vapaaehtoistyötä.

Etenkin eläkkeelle jääneet ovat paljon mukana vapaaehtoistyössä.

Vapaaehtoistyö antaa mielekästä tekemistä työelämän jälkeen, sosiaalisia suhteita ja osallistumisen iloa, luettelee Ikäinstituutti, joka kannustaa eläkeläisiä vapaaehtoistöihin.

Moni vapaaehtoistyötä tekevä tietää hyötyvänsä siitä myös itse, Ikäinstituutin projektitutkija Ilka Haarni havaitsi selvittäessään tutkimusnäyttöä vapaaehtoistyön vaikutuksista.

Oikaisu 10.8. kello 15:05: Toisin kuin uutisessa aiemmin luki, projektitutkija Haarnin etunimi ei ole Inka vaan Ilka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!