Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuliko vatsan ympärille rengas kesän aikana? Suomalaiset miehet lihovat herkimmin vatsasta

Asiantuntijan mukaan suomalaiset ovat geneettisesti alttiita keskivartalolihavuudelle. Intervalliliikunta auttaa eroon kaljamahasta.

Hyvinvointi
 
Jussi Nukari
Keskivartalolihavuus on miehille tyypillisempää kuin naisille, sillä hormonitoiminta ohjaa rasvaa kertymään naisilla reisien ja lantion seudulle.
Keskivartalolihavuus on miehille tyypillisempää kuin naisille, sillä hormonitoiminta ohjaa rasvaa kertymään naisilla reisien ja lantion seudulle. Kuva: Jussi Nukari

Vararengas, kaljamaha, pömppövatsa – moni havahtuu kesäloman jälkeen keskivartalolle kerääntyneeseen ylimääräiseen lihaan. Ruuasta saatu ylimääräinen energia varastoituu rasvana kehoon joko ihon alle tai sisäelinten ympärille.

Erityisesti miehillä vatsa saattaa pullottaa pallomaisen pinkeänä, mikä on usein merkki vatsaonteloon sisäelinten ympärille kerääntyneestä rasvasta eli sisälmysrasvasta.

Viskeraalirasvaksikin kutsutun rasvakudoksen on todettu aiheuttavan muun muassa kakkostyypin diabetesta, korkeaa verenpainetta ja muita sydän- ja verisuonisairauksia.

Helsingin yliopiston lihavuustutkimusyksikön apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen kertoo, että varmaa tietoa rasvan kerääntymisen mekanismista ei ole, mutta geenien tiedetään ohjaavan sitä pitkälti.

”Kehon muoto on riippuu geeneistä. Tähän mennessä on tunnistettu joitakin kymmeniä geenejä, jotka vaikuttavat kehon muodostumiseen”, Pietilänen toteaa.

Miehille kaljamaha muodostuu naisia helpommin, sillä naisilla hormonitoiminta ohjaa rasvaa enemmän reisien ja lantion seudulle. Vaihdevuosien myötä naisten keho voikin miehistyä ja vatsakupu kasvaa, kun estrogeenitasot laskevat, Pietiläinen toteaa.

Ylensyönnin lisäksi tupakoinnin ja alkoholinkulutuksen on todettu lisäävän keskivartalolihavuutta ja sisälmysrasvan kertymistä. Tämänhetkisen tiedon mukaan sekä tupakka että alkoholi saavat kehossa aikaan stressireaktion, jonka takia rasvakudoksen toiminta häiriintyy ja rasva kerääntyminen vatsaonteloon kiihtyy, Pietiläinen kertoo.

Mistä sitten voi tietää, onko oma vatsan seudun pömpötys huonomaineista sisälmysrasvaa? Keskivartalolihavuuden raja ylittyy, jos vyötärönympärys on naisella yli 90 senttiä ja miehellä yli 100 senttiä.

Pelkkä vyötärönympärys tai paino eivät silti kerro kaikkea, sillä myös normaalipainoisen vatsaonteloissa voi olla kertynyttä rasvaa. Pietiläisen mukaan paras mittari onkin se, miltä vatsa tuntuu.

”Käsin tunnustelemalla saa tietää parhaiten. Onko vatsa niin kuin olisi Michelin-renkaat ihon alla vai onko vatsa vain vähän pinkeä ja vähärasvainen?”

Pinkeä vatsa on merkki, josta kannattaisi huolestua. Sisälmysrasvaa saa parhaiten vähennettyä liikunnalla, ja mitä nopeatempoisempaa liike on, sen parempi. Pietiläisen mukaan rasva kertyy sisäelinten ympärille nopeasti, mutta samalla se myös kuluu pois nopeammin kuin ihonalainen rasvakerros.

”Tehokas ja nopea liikunta näyttäisi polttavan parhaiten vatsaontelon sisälle kertynyttä rasvaa. Intervalliliikunnasta on jonkin verran viitteitä, että se olisi kaikkein tehokkainta. Kovissa spurteissa tarvitaan nopeasti energiaa, ja tällöin keho alkaa käyttää sisälmysrasvaa”, Pietiläinen toteaa.

Keskivartalolihavuus on Pietiläisen mukaan yleistä etenkin keski-iän ylittäneessä väestössä. Suomalaisilla keskivartalolihavuutta on keskimäärin enemmän kuin muuta lihavuutta, mikä johtunee geneettisestä alttiudestamme.

”Me suomalaiset olemme metabolisesti melko sairaita, eli jos lihomme, aineenvaihduntamme menee helposti sekaisin”, Pietiläinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!