Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaistutkimus: Melatoniini voi lisätä diabetesriskiä

Luonnolliseksi unilääkkeeksi kutsuttu melatoniini ei olekaan täysin vaaratonta, toteaa tuore suomalaistutkimus.

Hyvinvointi
 
Akseli Valmunen / HS
Melatoniinia käytetään unensaantia helpottavana lääkkeenä.
Melatoniinia käytetään unensaantia helpottavana lääkkeenä. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Runsas melatoniinin käyttö voi lisätä kakkostyypin diabeteksen riskiä. Helsingin yliopiston sekä Botnia-hankkeen tutkijoiden mukaan melatoniini vähentää insuliinintuotantoa ja lisää veren sokeripitoisuutta. Näin käy erityisesti vajaalle kolmasosalle suomalaisista, joilla on perinnöllinen alttius kakkostyypin diabetekselle.

Luonnolliseksi unilääkkeeksi kutsuttu melatoniini on hormoni, joka säätelee uni-valverytmiä. Melatoniinia erittyy luonnostaan aivojen käpyrauhasesta, mutta sitä käytetään paljon myös unensaantia helpottavana lääkkeenä.

Melatoniinin on jo jonkin aikaa tiedetty vaikuttavan insuliinintuotantoon luultavasti sen takia, ettei nukkuvan verensokeri laskisi liikaa. Tuore tutkimus pyrki selvittämään tarkemmin ilmiön geneettistä perustaa ja vaikutusreittiä.

Tutkimuksessa melatoniinilla lääkittiin ensin hiiriä ja sen jälkeen 45:tä diabetesta sairastamatonta koehenkilöä, joista puolella oli geneettinen riski kakkostyypin diabetekseen. Koehenkilöt ottivat myöhään iltaisin neljä milligrammaa melatoniinia, joka on kaksinkertainen määrä nykysuosituksiin nähden.

Melatoniinin todettiin nostavan verensokeria kaikilla koehenkilöillä, mutta erityisesti riskigeenin kantajilla. HUS:n osastonylilääkäri ja Botnia-diabetestutkimushankkeen tutkimusjohtaja Tiinamaija Tuomi toteaa tutkimustiedotteessa, että tällä ryhmällä kehon luontaisesti erittämä melatoniini jarruttaa haiman insuliinintuotantoa enemmän kuin muilla.

Tutkimustuloksen myötä melatoniinin käyttösuosituksia ei lähdetä muuttamaan, mutta Tuomi kehottaa silti välttämään melatoniinivalmisteiden liiallista käyttöä.

”Melatoniinin runsas käyttö voi nostaa diabeteksen riskiä jonkin verran ja saattaa olla joillekin lisäriskitekijä, joten siksi sen turhaa, pitkäaikaista ja liiallista käyttöä tulee harkita”, Tuomi sanoo.

Toisaalta Tuomi korostaa, että monille unettomuus voi olla suurempi ongelma tai riskitekijä kuin melatoniinin aiheuttama lievä verensokerin nousu.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!