Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Söitkö liikaa jäätelöä ja grilliherkkuja kesällä? Älä suotta syyllisty, sanoo asiantuntija

Psykologian tohtori Essi Sairasen mielestä mediassa esiintyvät loppukesän dieettivinkit syyllistävät nautiskelijaa. ”Kesän juhlissa ei kannata ajatella, kuinka paljon juhlaruuista nauttiminen näkyy puntarissa.”

Hyvinvointi
 
Heini Kilpamäki
Reijo Hietanen
Kesään kuuluu herkuttelu – eikä siitä kannata asiantuntijan mukaan syyllistyä.
Kesään kuuluu herkuttelu – eikä siitä kannata asiantuntijan mukaan syyllistyä. Kuva: Reijo Hietanen

Syksyn tullen viestimiin ilmestyy taas vinkkejä siitä, kuinka pääsee eroon kesäturvotuksesta. Psykologian tohtori Essi Sairasen mukaan tällaiset vinkit eivät kuitenkaan ohjaa lukijaa kestävään painonhallintaan, vaan laihdutus- ja dieettiajatteluun, jolla tähdätään nopeisiin tuloksiin.

”Nopea painonpudotus ei sovi useimmille laihduttajille, vaan kilot palaavat takaisin dieetin jälkeen. Samalla vinkit antavat viestin, että elämästä ja nautiskelusta pitäisi kokea syyllisyyttä. Elämä alkaa kunnolla vasta, kun on tietyn kokoinen”, hän sanoo.

Sairanen väitteli toukokuun lopussa tohtoriksi psykologisesta joustavuudesta osana painonhallintaa. Hän korostaa, että oikeasti kannattaa tehdä asioita sen kokoisena kuin on ja nauttia tekemisestään.

”Tällainen aktiivisuus on kestävämpi pohja painonhallintaan ja hyvinvointiin kuin kurinalainen puurtaminen. Lisäksi on tärkeää keskittyä sellaisiin asioihin, jotka ovat itselle arvokkaita.”

Sairasen mukaan kesän hääjuhlissa ei kannata ajatella, kuinka paljon juhlaruokien syöminen näkyy puntarissa.

”Ennemminkin kannattaa keskittyä vaikka siihen, miten hyvä tunnelma on kaikkien tärkeiden ihmisten ympäröimänä”, hän sanoo.

Hänestä laihdutusvinkeissä on ongelmana myös se, että ne aiheuttavat helposti syyllisyydentuntoa sellaisille ihmisille, jotka arvottavat itseään painonsa ja ulkonäkönsä kautta.

”He saattavat ajatella ankarasti, että ovat riittäviä ja hyviä vasta, kun vaaka näyttää tiettyä lukemaa. Painoon liittyy stigma. Yhteiskuntamme arvostaa hoikkaa ja sporttista kehoa, ja usein ajatellaan virheellisesti, että ylipaino on omaa syytä tai heikkouden merkki.”

Sairasen mielestä terveyspuhettakin saatetaan käyttää syyllistämisen välineenä.

”Voidaan esimerkiksi sanoa, että ylipainoinen altistaa itsensä sairauksille ja siksi tämän tulisi laihduttaa. Tosiasiassa kaikki ylipainoiset eivät ole sairaita, vaan ylipainoinen voi olla terve ja hyväkuntoinen. Terveyteen vetoamalla voi olla helpompi lähestyä aihetta kuin ulkonäköön puuttumalla, vaikka kyseessä onkin samanlainen ulkoapäin tuleva paine.”

Kesädieetteihin, häädieetteihin ja muihin laihdutuskuureihin keskittyvät televisio-ohjelmat antavat Sairasen mukaan ajatuksen, että ihminen kelpaa vasta, kun hän on laihtunut.

”Samalla saattaa tulla myös ajatus, että laihduttamalla pääsee eroon myös ikävistä ajatuksista. Sama mieli kuitenkin säilyy, eikä laihduttaminen takaa vain hyvien ajatusten ja tunteiden kokemista.”

Painonhallinnassa on oleellista armollinen ajattelu itseään kohtaan, ja kestävimpiä tuloksia saa Sairasen mukaan opettelemalla psykologista joustavuutta ja hyväksyntätaitoja, ei niinkään ankaruutta.

”On sallittua ja luonnollista kokea syyllisyyttä ja muita ikäviä tunteita. Tunteisiin ja ajatuksiin kannattaa kuitenkin ottaa välimatkaa. Voi kysyä, onko ajatuksesta jotain hyötyä tai kuinka vakavasti syyllistävää ajatusta edes kannattaa ottaa”, Sairanen kertoo.

Parin kilon painonpudotus ei ole välttämättä edes tarpeellinen, varsinkaan normaalipainoisella ihmisellä.

”Painossa tapahtuu luonnollisesti heilahtelua vuodenaikojen mukaan ja jopa lyhyemmällä aikavälillä. Ihmisille voi sen sijaan tulla stressiä jatkuvasta vaa’alla käymisestä. Vaaka näyttää jokaisen gramman heittelyn, vaikka ei olisi syönyt tai tehnyt mitään normaalista poikkeavaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!