Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Masentaako töihin paluu? Psykologin mukaan kyse on usein rytminmuutoksesta

Jos ahdistus pitkittyy, apua voi hakea työterveyspsykologilta.

Hyvinvointi
 
lev dolgachov
Moni kokee loman loppumisen ahdistavana. Yleensä tunne menee ohi parissa päivässä.
Moni kokee loman loppumisen ahdistavana. Yleensä tunne menee ohi parissa päivässä. Kuva: lev dolgachov

Loma virkistää, mutta paluu töihin loman jälkeen saattaa ahdistaa. Illat pimenevät, kun syksy lähestyy. Alkaa väsyttää. Mitä tilanteelle voisi tehdä?

Työterveyspsykologi Anne Rantalan mukaan muutaman päivän ahdistus työhön paluun jälkeen on hyvin yleistä.

”Suurin osa ihmisistä kärsii siitä hetkittäin. Taustalla on usein rytminmuutos. Lomalla on voinut unohtaa työhön ja perheen menoihin liittyvät aikataulut. Ihmiset tottuvat vapauteen. Suurimmalla osalla ahdistus liittyy siihen, että menettää vapauden käyttää aikaansa niin kuin haluaa. Useimmilla tämä menee ohi muutamassa päivässä tai viikossa”, Rantala sanoo.

Tilanne on vakavampi, jos ahdistus jatkuu vielä viikkojen kuluttua työhön paluusta. Silloin Rantala kehottaa pohtimaan, mitä ahdistuksen taustalla on. Ovatko työ ja vapaa-aika hyvässä suhteessa, ja jääkö työstä palautumiseen riittävästi aikaa? Vai olisiko itse työssä korjaamista?

”Monet rytmittävät vapaa-aikansa niin täyteen asioita, että aina ei voi erottaa, seuraako kuormitus työstä vai vapaa-ajan harrastuksista. Lepoon pitäisi jäädä riittävästi aikaa.”

Ahdistus voi liittyä työhön ja työoloihin. Jos ongelmia on esimerkiksi työilmapiirissä, esimiessuhteessa tai työn sisällössä, apua asian jäsentämiseen voi saada työterveyspsykologilta.

”Psykologin kanssa keskustellaan työpaikan ongelmista ja pohditaan, mitä voitaisiin tehdä. Työterveyspsykologi voi auttaa työpaikkaa selvittämään yhteisön ristiriitoja tai avata keskustelua esimiehen suuntaan yhdessä työntekijän kanssa. Jos ongelmana on liian vähäinen tai liian kuormittava työ, voidaan vaikka miettiä työjärjestelyiden muutosta.”

Työpaikoilla kuuluu paljon nurinaa, mutta ihmiset kokevat usein, että mikään ei muutu. Rantalan mukaan hyviä esimerkkejä työhön vaikuttamisesta on kuitenkin paljon. Keskustelemalla voidaan usein vaikuttaa esimerkiksi työtehtävien muutokseen tai jonkun työyhteisön jäsenen hankalaksi koetun käytöksen korjaamiseen.

Syksyn tullessa valon väheneminen väsyttää. Rantalan mukaan kaamosmasennus on Suomessa yleinen ilmiö. Siihen auttavat säännöllinen rytmi ja kirkasvalolamput.

”Nuku sen verran kuin tarvitset unta. Unentarve selviää kokeilemalla. Aloita kirkasvalohoidot jo syyskuussa”, Rantala neuvoo.

Kirkasvalohoito toimii parhaiten, kun lamppua käyttää säännöllisesti. Valohoitoa otetaan puoli tuntia aamuisin heti heräämisen jälkeen. Valo vaikuttaa pikkuaivoissa sijaitsevaan käpylisäkkeeseen, joka säätelee unen ja valveen rytmiä. Markkinoilla on myös sarastus- tai herätysvaloja, joissa valo lisääntyy hitaasti. Rantalan mukaan nekin on todettu hyviksi vaihtoehdoiksi kaamosmasennuksen ehkäisyssä.

Tuttu keino kaamosmasennuksen ehkäisyyn on liikunta. Mielekästä tekemistä ja harrastuksia on hyvä olla, mutta ei liikaa.

”Kannustaisin ihmisiä hankkimaan harrastuksia kohtuudella. Talven pimeydessä täytyy jättää aikaa vain oleilulle.”

Jos kotikonstit eivät riitä, vaan työpäivät tuntuvat raskailta ja keskittyminen on vaikeaa, kyse voi olla masennuksesta. Silloin Rantala suosittelee avun hakemista ammattilaiselta. Aluksi voi käydä esimerkiksi työterveyspsykologin vastaanotolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!