Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Imetyksestä väitellyt Jenni Vaarno: Suomessa imettäjät piilotetaan pois näkyvistä – eikä se ole hyvä asia

Imettämisestä pitäisi tehdä suomalaisessa yhteiskunnassa näkyvämpi asia, sanoo aiheesta väitöskirjan tehnyt Jenni Vaarno.

Hyvinvointi
 
Julkinen imettäminen herättää tunteita.
Julkinen imettäminen herättää tunteita.

Imetyksen pitäisi Suomessa näkyä enemmän, ja äitien tulisi saada riittävää imetysohjausta.

Näin sanoo imetyskouluttaja Jenni Vaarno, joka tutki lastentautiopin väitöskirjassaan, mitkä tekijät vaikuttavat vauvan imetykseen.

Jos ympäristö ei tue imetystä ja äitiä ei ohjata imetyksessä, hän saattaa stressaantua.

”Äideillä on paine olla täydellisiä ja tarjota lapselleen parasta. Samaan aikaan he ovat epävarmoja kyvystään tuottaa lapselleen tarpeeksi rintamaitoa. Tämä ristiriita ei edistä täysimettämistä suositusten mukaisen ajan eli 4–6 kuukauden ikään saakka”, Vaarno sanoo.

Vaarno tarkasteli väitöskirjassaan äitien näkemyksiä ja kokemuksia pienten lasten syöttämisestä Suomessa sekä Salomonsaarilla.

Vaarnon mukaan Salomonsaarilla imetys oli hyvin yleistä.

”Toisin kuin Suomessa, sitä ei arvotettu täydellisen äitiyden merkiksi vaan pidettiin luontevana tapana ruokkia lapsi. Suomessa ei juuri suosita näkökulmaa, että imetys olisi normaalia, nisäkkäälle tyypillistä toimintaa. Pikemminkin imetys on lääketieteellinen asia, jolla turvataan lapselle parempi terveys.”

Salomonsaarilla asian luontevuutta lisäsi se, että imettäjiä näkyi joka paikassa, missä äidit ja pienet lapset liikkuivat. Äidit myös tiesivät, että heitä itseään on imetetty.

”Näin ei ole Suomessa: täällä imetysluvut olivat alhaisimmillaan monien nykyisten äitien ollessa vauvoja. Tämän päivän äitejä ei siis ole välttämättä imetetty. Tuoreella äidillä voikin olla tilanne, ettei hän tunne ketään, joka olisi imettänyt.”

Salomonsaarilla lapsia täysimetettiin pidempään kuin Suomessa, mutta myös kokonaisimetyksen aika oli pidempi. Useimmat Vaarnon haastattelemat äidit aikoivat imettää siihen saakka, kun lapsi on kaksivuotias, tai niin pitkään kuin lapsi haluaa.

”Tällaista lapsilähtöisyyttä on Suomessa vähemmän. Suomessa imetys loppuu yleensä, kun äiti kokee, ettei siitä ole enää lapselle hyötyä. Myös lähipiiri tai neuvola saattaa Suomessa vuoden imetyksen jälkeen kommentoida, että eikö tuon voisi jo lopettaa.”

Suomalaiset voisivat Vaarnon mielestä oppia Salomonsaarilta etenkin rentoutta imettämisen suhteen.

”Salomonsaarilla äidit eivät arvostelleet toisiaan ja ilmapiiri oli muutenkin vapaampi tehdä omalle perheelle sopivat valinnat myös lasten syöttämisen osalta. Täällä taas kaikille tarjotaan helposti samaa tapaa tehdä asiat. Lisäksi äitien keskustelupalstoilla voi saada arvostelua osakseen, jos hakee apua imetysongelmiinsa.”

Vaarnon mukaan Salomonsaarilla oli äideille tarjolla paljon tukea sekä mahdollisuuksia mallioppimiseen muilta äideiltä. Suomessa imettäminen on enemmän piilossa.

”Täällä imettämisestä pitäisi tehdä yhteiskunnassa näkyvämpi asia. Alku siihen olisi, että äideiltä kysyttäisiin yhä enemmän, miten he kokevat imettämisen ja onnistuuko se.”

Vaarno tietää, että Suomessa julkinen imetys on välillä herättänyt kohuja.

”Tyypillistä on, että äidit piilotetaan kauppakeskuksen imetyshuoneeseen tai vessaan imettämään. Toisaalta ratkaisu ei välttämättä ole se, että ihmiset näkevät enemmän imetystä. Eihän siihen edes ole tarkoitus kiinnittää huomiota: jos nainen imettää ravintolassa, puistonpenkillä tai muussa julkisessa paikassa, ulkopuolisen ei ole syytä kauhistua tai mennä ihastelemaan. Parasta on vain olla hienotunteisesti välittämättä.”

Vaarno huomasi tutkimuksessaan, että nainen jää Suomessa helposti yksin, jos imettäminen ei onnistu.

”Väitöskirjaani haastattelemat äidit eivät pääsääntöisesti tienneet, mistä saa apua. Neuvolasta sitä ei aina saanut. Siellä saatettiin vain hokea suosituksia ja korostaa, miten tärkeää on lapsen kannalta saada imetys onnistumaan. Jos neuvolassa ei ole aikaa ohjata imetyksessä, olisi hyvä, jos siellä osattaisiin ohjata eteenpäin.”

Julkiselta puolelta imetykseen saa tukea sairaalojen imetysohjaajilta. Joissain sairaanhoitopiireissä on myös imetysklinikoita. Lisäksi on imetystukiryhmiä, joita pyörittävät vapaaehtoiset äidit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!