Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voivatko yhdessä asuvien naisten kuukautiset synkronoitua vai onko kyseessä urbaani legenda?

Vaikka useimmat naiset uskovat, että kuukautisrytmi voi mukautua kämppäkavereiden tai läheisten ystävien rytmiin, osa tutkijoista kiistää ilmiön olemassaolon.

Hyvinvointi
 
Timo Junttila / HS
Kuukautisten tahdittumista on selitetty feromoneilla ja esi-isiemme laumakäyttäytymisellä.
Kuukautisten tahdittumista on selitetty feromoneilla ja esi-isiemme laumakäyttäytymisellä. Kuva: Timo Junttila / HS

Monet naiset allekirjoittavat seuraavan väitteen: kuukautisrytmi voi mukautua kämppäkavereiden tai läheisten ystävien kuukautiskierron rytmiin. Mutta onko kuukautisten synkronoituminen pelkkä myytti vai voiko yhdessä asuminen todella saada naiset vuotamaan samaan aikaan kuusta?

Brittilehti The Guardianin mukaan ensimmäinen tutkimus aiheesta tehtiin jo vuonna 1971. Harvardin yliopiston psykologi Martha McClintock seurasi 135 yliopistoasuntoloissa keskenään asuvaa opiskelijanaista kahdeksan kuukautissyklin ajan.

Naiset raportoivat kuukautisten alkamispäivän siirtyneen keskimäärin viidestä yhdeksään päivään tutkimuksen aikana. Tästä McClintock päätteli, että toisten naisten läsnäolo todella voi vaikuttaa kuukautissykliin.

Evoluutiobiologi Markus J. Rantala totesi Helsingin Sanomissa 1.8.2016, että syy kuukautisrytmin muutoksiin ovat naisten erittämät feromonit. Joidenkin evoluutiotutkijoiden mukaan naisten lisääntymisrytmin yhtenäisyys on ollut tärkeää aikoina, jolloin ihmiset elivät suurissa laumoissa. Kun kukaan lauman naaraista ei päässyt lisääntymään ennen muita, ryhmän yhteiselo sujuu vähemmillä rähinöillä ja soidinmenoilla.

Vastakkaisiakin näkemyksiä tutkijoiden riveistä löytyy. McClintockin tutkimusta on kritisoitu tilastovirheistä, useat myöhemmät tutkimukset ovat pyrkineet osoittamaan vuosikymmenten takaisen tutkimustuloksen vääräksi.

Yksi tutkimus toteutettiin Kaakkois-Malissa ja Burkina Fasossa elävän Dogoni-heimon naisilla. Tutkimuksen ajateltiin tapahtuvat ideaaliolosuhteissa, sillä Dogoneilla ei ole käytössään nykyaikaista teknologiaa tai edes sähköä. Naisia seurattiin 763 päivää, mutta kuukautissyklien yhtenäistymistä ei havaittu.

Vuonna 2006 valmistunut kiinalaistutkimus oli samoilla linjoilla. Tutkimukseen osallistui 186 kiinalaisnaista, joiden kuukautiset eivät toisen naisen kanssa yhdessä asumisesta huolimatta synkronoituneet.

Kiinalaistutkijoiden mukaan illuusio kuukautisten mukautumisesta kaverin rytmiin johtuu todennäköisesti naisten hyvin erimittaisista kuukautiskierroista. Kun kierto voi naisesta riippuen vaihdella 21 päivästä 35 päivään, vuotopäivät osuvat välillä hyvin todennäköisesti yksiin ystävän kanssa.

Tutkimustuloksia löytyy siis sekä puolesta että vastaan. Kyselytutkimusten perusteella jopa 70 prosenttia naisista kertoo omien kuukautistensa rytmittyneen toisen naisen kuukautiskierron kanssa, joten täysin perättömästä urbaanista legendasta tuskin on kyse.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!