Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suurin osa pahoista transrasvoista saadaan eläinperäisistä tuotteista

Vegaaniruokavalio on varteenotettavana tapa minimoida haitallisten transrasvojen saanti, sanovat tutkijat.

Hyvinvointi
 
Marja Seppälä
Voi on yksi suomalaisten merkittävimmistä transrasvahappojen lähteistä
Voi on yksi suomalaisten merkittävimmistä transrasvahappojen lähteistä Kuva: Marja Seppälä

Suomalaiset saavat ravinnostaan entistä vähemmän haitallisia, teollisuuden prosesseissa syntyneitä transrasvahappoja. Suurimman osan transrasvoista suomalaiset saavat eläinperäisistä tuotteista, kuten maidosta, voista, lihasta ja liharuokien valmistukseen käytetystä eläinperäisestä rasvasta.

”Jos haluaisi minimoida transrasvojen saannin, vegaaniruokavalio olisi varteenotettava vaihtoehto”, toteavat Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm ja THL:n erikoistutkija Liisa Valsta artikkelissaan, joka julkaistiin Duodecim-aikakauslehdessä.

Aiemmin uskottiin, että teollisuuden prosesseissa syntyneet transrasvat olisivat haitallisempia kuin eläinperäiset rasvat.

”Uusimman tiedon mukaan transrasvan laatua enemmän vaikuttaa syödyn transrasvan määrä”, Valsta kiteyttää.

Leivät ja leipomotuotteet ovatkin Valstan ja Fogelholmin arvion mukaan suomalaisten merkittävin teollisuudesta peräisin olevien transrasvojen lähde, vaikka suurin osa myös niiden transrasvoista tuleekin voista.

Neljän vuoden takaisen tilaston mukaan suomalaiset saivat 35 prosenttia transrasvoista maitovalmisteista, 21 prosenttia rasvalevitteistä, 19 prosenttia vilja- ja leivontatuotteista ja 17 prosenttia liharuuasta.

Transrasvahappojen määrä on romahtanut vuoden 1995 jälkeen monissa teollisesti valmistetuissa elintarvikkeissa.

Esimerkiksi ranskanperunoiden transrasvahappojen osuus kaikista rasvahapoista on pudonnnut 34,8 prosentista 0,1 prosenttiin, mikropopkornien 33,2:sta 0,3 prosenttiin, kasvirasvajäätelön 23,5:stä 0,1 prosenttiin ja keksien jopa 12,3:sta 0,8 prosenttiin.

Sen sijaan naudanjauhelihan (3,2 prosenttia) ja pehmytjäätelön (3,6 prosenttia) transrasvan osuudet ovat säilyneet lähes ennallaan.

Transrasvat vaikuttavat epäedullisesti ihmisen rasva-aineenvaihduntaan. Ne kasvattavat niin sanotun pahan kolesterolin (LDL) määrää suhteessa hyvään kolesteroliin (HDL) ja lisäävät elimistön tulehdustilaa. On olemassa myös vahvaa näyttöä siitä, että transrasvat lisäävät sydän- ja verisuonisairauksien ja kuolleisuuden riskiä.

Transrasvat ovat kuitenkin vain yksi tekijä näiden sairauksien taustalla.

”Suomalaisten transrasvojen saanti on niin vähäistä, että tärkeämpää olisi nyt vähentää suolan ja sokerin käyttöä, lisätä kuidun saantia muuttaa rasvan laatua tyydyttymättömämpään suuntaan”, Valsta sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!