Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perhe suojaa vanhusta kuolemalta mutta ystävät eivät, kertoo tutkimus

Tutkijat havaitsivat, että niillä senioreilla, joiden viisi tärkeintä ihmistä olivat perheenjäseniä, oli matalampi riski kuolla seuraavan viiden vuoden aikana kuin muilla.

Hyvinvointi
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Elämänlaatu paranee, jos vanhuksella on lähellään perhettä ja ystäviä.
Elämänlaatu paranee, jos vanhuksella on lähellään perhettä ja ystäviä. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Perheenjäsenet suojaavat kuolemalta, ystävät eivät. Näin totesi kanadalais-yhdysvaltalainen tutkijaryhmä, joka selvitti vanhusten sosiaalisten suhteiden vaikutusta näiden kuolleisuuteen.

Tutkimus julkistettiin Amerikan sosiologiyhdistyksen vuotuisessa kongressissa.

Tutkijat havaitsivat, että niillä senioreilla, joiden viisi tärkeintä ihmistä olivat perheenjäseniä, oli matalampi riski kuolla seuraavan viiden vuoden aikana kuin muilla.

Silloinkin, kun vanhus ei kokenut perheenjäseniään kovin läheisiksi, heidän olemassaolonsa vähensi kuoleman riskiä. Ystävillä ei yllättäen ollut vastaavaa vaikutusta.

Toronton yliopiston kansanterveyden laitoksen tutkijaryhmä käytti aineistonaan kansallisesti edustavaa tietokantaa vuosilta 2005–2006 ja 2010–2011. Tutkittavat vanhukset olivat iältään 57–85-vuotiaita.

Ensimmäisessä vaiheessa tutkimuskohteena olevat ihmiset kirjoittivat listan viidestä tärkeimmästä ihmissuhteestaan. He kuvasivat myös sitä, millainen suhde on ja miten läheisiksi he nämä ihmiset kokevat. Enemmistö tutkittavista oli naimisissa, terveitä ja hyväkuntoisia eivätkä kokeneet olevansa kovin yksinäisiä.

Toisessa vaiheessa tutkijat määrittivät tutkittavien kuolleisuuden.

Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että vanhusten elämänlaatu paranee, jos heillä on lähipiirissään ystäviä ja sukulaisia. Myös siitä on näyttöä, että yksinäisyys on yhteydessä masennukseen ja muun muassa sydänsairauksiin.

Yhdysvaltain eläkeliiton selvitys vuodelta 2010 osoittaa, että 32 prosenttia 60–69-vuotiaista ja 25 prosenttia 70-vuotiaista ja sitä vanhemmista kertoo olevansa yksinäisiä. Heillä on myös terveysongelmia todennäköisemmin kuin niillä vanhuksilla, jotka eivät tunne olevansa yksinäisiä.

Erään toisen tutkimuksen mukaan niillä vanhuksilla, jotka tapaavat ystäviään vain harvoin, on lähes kaksinkertainen riski masentua verrattuna niihin, joiden kanssakäyminen ystävien kanssa on vilkasta.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!