Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yle: Suomalaistutkimuksen mukaan huono-osaisten perheiden nuoret käyttävät alkoholia entistä enemmän

Samalla kun hyvin toimeentulevien perheiden nuoret ovat entistä raittiimpia, heikommista perhetaustoista tulevat nuoret juovat aikaisempaa enemmän ja humalahakuisemmin.

Hyvinvointi
 
Viena Kytöjoki / Lehtikuva
Tuoreen tutkimuksen mukaan sosioekonominen tausta määrittää suomalaisnuorten alkoholinkäyttöä.
Tuoreen tutkimuksen mukaan sosioekonominen tausta määrittää suomalaisnuorten alkoholinkäyttöä. Kuva: Viena Kytöjoki / Lehtikuva

Nykynuorten on uutisoitu olevan aikaisempia sukupolvia raittiimpia. Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan alkoholinkäyttö ei ole kuitenkaan vähentynyt kaikkien nuorten osalta, vaan se on jopa lisääntynyt niiden nuorten osalta, jotka tulevat huono-osaisista perheistä. Tutkimuksesta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Tutkijat Antti Torikka, Riittakerttu Kaltiala-Heino, Tiina Luukkaala ja Arja Rimpelä kartoittivat 14–16-vuotiaiden suomalaisnuorten alkoholinkäyttöä ja sen yhteyttä masennukseen ja sosioekonomiseen taustaan vuosina 2000–2011. Aineisto kerättiin vuosittaisten kouluterveyskyselyiden pohjalta.

Tulosten mukaan alkoholinkäyttö ja humalahakuinen juominen eivät ole vähentyneet nuorilla, joiden vanhemmilla on alhainen koulutustaso tai nämä ovat joutuneet työttömäksi. Mikäli nuori kärsii lisäksi masennuksesta, on juominen vielä rankempaa.

Samalla kun nämä nuoret kuluttavat alkoholia aikaisempaa reippaammin, hyväosaisten perheiden nuoret ovat entistä raittiimpia.

Aikaisemmissa tutkimuksissa on todettu masennuksen lisäävän nuorten alkoholinkäyttöä, ja että sosioekonomisesti huono-osaisista perheistä tulevien lasten masennus on 2000-luvun aikana lisääntynyt. Nyt tehty tutkimus on kuitenkin ensimmäinen, joka selvitti sosioekonomisen taustan vaikutusta suoraan alkoholinkäyttöön.

”On muun muassa spekuloitu, että jos on paremmassa asemassa, on myös enemmän rahaa käyttää päihteisiin. Toisaalta on ajateltu, että sosiaalisesti huonoon asemaan joutuminen lisää stressiä ja voisi siten lisätä päihteidenkäyttöä”, kertoo tutkija Riittakerttu Kaltiala-Heino Ylen haastattelussa.

Kaltiala-Heino työskentelee Tampereen yliopistollisen sairaalan nuorisopsykiatrian vastuualuejohtajana. Hän totesi Ylelle olevansa huolissaan siitä, että vuosi vuodelta nuorten väliset erot ovat kasvaneet ja koko yhteiskunnan asenneilmapiiri tiukentunut. Lisääntynyt yhteiskunnan paine ja stressi voivat saada elämänsä kanssa kipuilevan nuoren käyttämään päihteitä parempiosaisia ikäkumppaneitaan rankemmin.

”Julkisessa keskustelussa arvot ovat koventuneet. Meille on tullut pintaan enemmän sellaisia sävyjä, että huonossa asemassa olevat saavat syyttää itseään: on oma vika, jos ei pärjää elämässä, hanki koulutusta ja pääse työpaikkoihin. Tällaisen kuuntelu kasvattaa taakkaa.”

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!