Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuoksuyliherkkyys on etenkin naisten vaiva, joka pahenee iän myötä

Klassikkoparfyymi Chanel 5 joutuu muuttamaan koostumustaan hajusteallergioiden yleistymisen vuoksi.

Hyvinvointi
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Chanel 5 joutuu muuttamaan koostumustaan.
Chanel 5 joutuu muuttamaan koostumustaan. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Suihkaus hiuslakkaa, tujaus tuoksua tai tilkka partavettä tuntuvat kuuluvan normaaliin päivittäiseen hygieniaan ja varsinkin juhlaan. Viaton hajuste voi aiheuttaa kuitenkin lähellä oleville niin kurjia oireita, että pahimmillaan ne estävät menemisen teatteriin, konserttiin tai jopa bussiin.

Allergia- ja astmaliitto on saanut tänäkin syksynä useita yhteydenottoja ihmisiltä, joiden on vaikea liikkua julkisissa liikennevälineissä ihmisten käyttämien tuoksujen takia.

Liiton mukaan tuoksuyliherkkyys on yhä yleistyvä oire, josta kärsii jo jopa 40 prosenttia väestöstä.

”Aiemmin tuoksuyliherkkyys leimattiin helposti keski-ikäisten naisten nipotukseksi. Oireen yleistyessä siihen on alettu suhtautua asiallisemmin”, kertoo liiton viestintäjohtaja Niki Alanko.

Totta kuitenkin on, että tuoksuyliherkkyys on erityisesti naisia vaivaava oire, joka ilmenee usein keski-iän kynnyksellä ja pahenee vanhenemisen myötä. Voimakkaat tuoksut aiheuttavat yliherkälle kiusallisia oireita: aivastuttaa, nenä vuotaa, päätä särkee, sydän tykyttää, huimaa ja oksettaa.

”Reaktioita voi tulla yhtä hyvin hajuvesien tuoksuista, homeen hajusta, jopa pesuaineista, huonekaluista tai vastikään remontoiduista tiloista”, kertoo liiton kemikaaliasiantuntija Sanna Virtanen.

Oireita voi hänen mukaansa helpottaa antihistamiinilla ja kortisonipohjaisilla nenäsuihkeilla. Limakalvojen ärsytykseen voivat auttaa myös nenänhuuhtelukannun käyttö tai sauna.

Oireiden perimmäistä syytä ei kuitenkaan tiedetä.

Asiantuntijat pitävät allergioiden yleistymisen yhtenä mahdollisena syynä sitä, että ihmiset altistuvat yhä suuremmalle määrälle kemikaaleja. Saavuttaessaan keski-iän nainen on esimerkiksi ehtinyt käyttää kosmetiikkaa kymmeniä vuosia.

Hajusteita on yhä enemmän myös muun muassa pesu- ja puhdistusaineissa, uusissa vaatteissa ja tiloissa. Uusinta uutta ovat tuoksut, joita käytetään esimerkiksi hotelleissa, julkisissa tiloissa ja kaupoissa.

”Erään tutkimuksen mukaan kaupan hedelmäosastolle lisätty omenan tuoksu lisäsi omenoiden myyntiä 40 prosenttia. Kaupan kassan hajustaminen makean lakritsin tuoksulla lisäsi yllättäen suklaan myyntiä 90 prosenttia”, Alanko kertoo.

Tuoksuyliherkkyys on eri asia kuin hajusteallergia.

Hajusteille allerginen saa reaktioita levittäessään hajusteita sisältävää voidetta tai vettä omalle iholleen. Oireet ilmenevät alueella, jossa voidetta tai hajuvettä käytetään. Ne voivat olla pistelyä, kuumotusta, ihoärsytystä, nokkosrokkoa, näppylöitä, paukamia tai läiskiä, jotka ilmaantuvat neljän päivän sisällä tuotteen käyttämisestä.

Allergiaa aiheuttavat hajusteet voivat olla synteettisiä tai luonnollisia, kertoo Sanna Virtanen.

Hajusteiden käyttöä ja pakkausmerkintöjä valvoo EU.

Nykyinen asetus kattaa 26 hajustetta, jotka on merkittävä pakkaukseen, mikäli niiden pitoisuus kyseisessä tuotteessa ylittää säädetyn rajan. Valmisteilla on kuitenkin uusi asetus, joka rajoittaa peräti 65 uuden ainesosan käyttöä.

Näiden hajusteiden on arvioitu tuottavan allergiaoireita peräti 15 miljoonalle ihmiselle.

Joukossa on myös hajusteita, jotka pakottavat Euroopan parfyyminvalmistajia muuttamaan eräiden klassikkotuoksujen koostumusta.

Esimerkiksi Marilyn Monroen yöpukuna tunnettu Chanel 5 sekä Miss Dior joutuvat asetuksen vuoksi muuttamaan koostumustaan, kertoo The Independent

Asetus on määrä hyväksyä elokuussa ja se tullee voimaan kuluvan vuoden aikana. Asetukseen liittyy kuitenkin vuosien siirtymäaika.

Allergia- ja astmaliiton Tuoksuton viikko -kampanja 31.10-13.11.2016

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!