Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lihavuusleikkauksen läpikäynyt jää ilman kunnollista tukea – yhdistys vaatii merkittäviä parannuksia hoitoon ja Kela-korvauksiin

Pulaa kerrotaan olevan sekä lihavuushoitajista että leikattujen mielenterveyteen erikoistuneista ammattilaisista.

Hyvinvointi
 
Jussi Nukari / lehtikuva
Lihavuusleikkaus Peijaksen sairaalassa.
Lihavuusleikkaus Peijaksen sairaalassa. Kuva: Jussi Nukari / lehtikuva

Lihavuusleikkauspotilaiden etua ajava yhdistys on huolissaan potilaiden jäämisestä ilman ulkopuolista tukea leikkauksen jälkeen.

Lihavuusleikkauksia tehdään valikoidusti potilaille, jotka ovat vakavasti ylipainoisia eivätkä ole onnistuneet ammattilaisen ohjaamassa laihdutuksessa ja painonhallinnassa, kertoo lääkäriseura Duodecim.

Leikkauksessa potilaan mahalaukkua muovataan niin, että ruokailu onnistuu ainoastaan hitaasti ja pienissä annoksissa.

Lihavuusleikatut ry (Lile) arvioi tiedotteessaan, että moni potilas tarvitsisi leikkauksen jälkeen tukea sekä fyysisesti että henkisesti.

Yhdistys katsoo kuitenkin perusterveydenhuollon kohtelevan heitä Suomessa erittäin epätasa-arvoisesti. Pulaa kerrotaan olevan sekä lihavuushoitajista että leikattujen mielenterveyteen erikoistuneista ammattilaisista.

Lihavuusleikkauksen läpikäyneet eivät Lilen mukaan ole myöskään Kelan kuntoutuksen piirissä eivätkä saa Kela-korvausta lisäravinteisiin, joita he tarvitsevat päivittäin loppuelämänsä.

Potilaan elämä muuttuu lihavuusleikkauksen jälkeen huomattavasti. Duodecimin mukaan ruokailutottumusten muuttaminen vaatii aikaa ja osa potilaista tuntee pahoinvointia.

Lisäksi keho muuttaa muotoaan eikä iho pysy muutosvauhdissa mukana vaan muodostaa poimuja. Monilla potilailla esiintyy myös hiustenlähtöä.

Potilaiden on määrä laihtua leikkauksen jälkeen kymmeniä kiloja vuodessa, mutta kaikki eivät yllä tavoitteeseen.

Lile ry vaatii perusterveydenhuoltoon pikaisia ja järeitä muutoksia lihavuusleikkauspotilaiden aseman parantamiseksi.

Vuonna 2010 perustettu yhdistys kertoo myös aikovansa hakea Raha-automaattiyhdistykseltä tukea toimintansa kehittämiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!