Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko kymmenen kilometrin juoksuun osallistua treenaamatta? Asiantuntija vastaa ja antaa viime hetken vinkin

Terveellä mutta juoksuun tottumattomalla suurin riski on jalkojen kipeytyminen.

Hyvinvointi
 
Kimmo Räisänen
Kymmenen kilometrin Midnight Run juostaan Helsingissä lauantaina. Juoksussa asu on vapaa.
Kymmenen kilometrin Midnight Run juostaan Helsingissä lauantaina. Juoksussa asu on vapaa. Kuva: Kimmo Räisänen

Vajaa viikko aikaa juoksutapahtumaan, mutta hupsis, treenaaminen on unohtunut tyystin. Voiko silti osallistua kymmenen kilometrin juoksuun?

Voi, jos on terve ja ainakin kohtuullisessa kunnossa: ”Mene, mutta kuuntele itseäsi äläkä vedä itseäsi äärirajoille”, neuvoo UKK-instituutin testauspäällikkö Piia Kaikkonen.

Ensi lauantai-iltana starttaa kymmenen kilometrin Midnight Run Helsingin Senaatintorilla. Tapahtuman ideana on paitsi saada hauskaa pöhinää kaupunkiin, myös innostaa ihmisiä liikkumaan määrätietoisesti kesäloman aikana.

Silti aina joku ilmoittaa lähtevänsä juoksemaan ilman mitään treeniä. Onko se mahdollista?

”Kyllä maratonillekin joku on kertonut lähteneensä kylmiltään. Taustalla on kuitenkin yleensä jonkinlainen aiempi liikuntaharrastus”, Kaikkonen sanoo.

”Jos sinulla ei ole lainkaan aiempaa kokemusta juoksemisesta, kympin juokseminen voi olla liian haastava urakka. Mutta jos olet perusterve ja kohtuullisen hyvässä kunnossa, kympin juoksu ei ole mahdoton suoritus. Kysehän on siitä, mihin asetat tavoitteen”, Kaikkonen sanoo.

Milloin juoksuun sitten ei kannata osallistua?

Pois pitää Kaikkosen mukaan jäädä silloin, jos juoksemiselle on selvä terveydellinen este, vakavampi sairaus tai vaikka tavallinen flunssa. ”Sanomattakin on selvää, että silloin ei pidä lähteä juoksemaan.”

Terveellä mutta juoksuun tottumattomalla suurin riski on Kaikkosen mukaan jalkojen kipeytyminen.

Rasitus voi aiheuttaa kipua esimerkiksi jalkaterässä, akillesjänteessä, polvessa tai lonkassa. Juoksu voi aiheuttaa myös lihaskramppeja.

Midnight run juostaan pääosin asfaltilla, mikä kuormittaa jalkoja enemmän kuin vaikkapa pururadalla juokseminen. Asfaltin aiheuttamaa tärinää voi myös vaimentaa hyvillä tossuilla. Ne pitäisi kuitenkin ainakin koekäyttää ennen juoksua, jotta voit varmistua siitä, että ne eivät hierrä.

Pahin moka, minkä voit tehdä kun juoksuun on aikaa enää muutama päivä, on se, että aloitat raivoisan viime hetken harjoittelun.

”Kunnon eteen et ehdi tehdä enää mitään. Kunto ei viidessä päivässä kohoa, vaikka tekisit mitä.

Jos aloitat hurjan treenaamisen nyt, lopputulos on todennäköisesti huonompi. Jalat väsyvät ja kipeytyvät eikä rasituksista ehdi palautua viikonlopuksi.

”Jos et ole treenannut tähän mennessä, tee tällä viikolla korkeintaan kaksi kevyttä lenkkiä”, Kaikkonen neuvoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!