Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikenneriski vai pelastaja – Pókemoneista saattaa olla hyötyä jopa kansanterveydelle, arvioi terveyssivusto

Mitä enemmän pelaajat kävelevät, sitä paremmin he menestyvät pelissä, toteaa Medican News Today.

Hyvinvointi
 
CARLOS JASSO
Pókemon Go -pelin pelaajia Mexico Cityssä.
Pókemon Go -pelin pelaajia Mexico Cityssä. Kuva: CARLOS JASSO

Kuluiko viikonloppu Brockia, Mistyä ja muita Pokémon-hahmoja jahdaten? Olitko ehkä vaarassa jäädä innokkaiden pelaajien jalkoihin sunnuntaikävelylläsi Suomenlinnassa, Seurasaaressa tai Keskuspuistossa?

Pokémon Go -peli on niin suosittu, että Medical News Today arvioi artikkelissaan pelaamisella olevan merkitystä jo kansanterveydenkin kannalta. Mutta onko vaikutus hyvä vai huono?

Artikkelin mukaan pelin hyvä puoli on se, että se saa pelaajat liikkumaan ulkona kilometritolkulla. Vaarana on se, että keskittyessään peliin pelaajat saattavat aiheuttaa vaaraa itselleen tai muille.

Hyötyjen uskotaan kuitenkin olevan haittoja suurempia.

Pokémon Go:n aikaansaama liikunta edistää terveyttä. Se voi vähentää lihavuutta ja riskiä sairastua diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Liikunta pienentää ennenaikaisen kuoleman riskiä. Pelaaminen saattaa myös lievittää yksinäisyyttä ja masennusta, artikkeli toteaa.

Pokémon Go on parissa kuukaudessa saavuttanut uskomattoman suosion maailmalla. Niantic Labsin mobiilipeli julkistettiin Yhdysvalloissa, Australiassa ja Uudessa Seelannissa 6. heinäkuuta. Suomeen se tuli hiukan myöhemmin.

Elokuun alkuun mennessä peliä oli ladattu Yhdysvalloissa arviolta yli sata miljoonaa. Lähes 80 prosenttia pelaajista oli iältään 18–34-vuotiaita, suosituin se oli 21–27-vuotiaiden miesten keskuudessa.

Suosion salaisuutena pidetään sitä, että Pokémon Go yhdistää virtuaalimaailman ja todellisuuden. Pelaajat jahtaavat todellisessa maailmassa virtuaalisia Pokémon-hahmoja. Hahmot näkyvät kännykän näytössä puhelimen GPS-ominaisuuden avulla. Pokémoneja voi kerätä ja kouluttaa. Pelaajat voivat myös järjestäytyä joukkueiksi, jotka kamppailevat toisiaan vastaan.

Terveyshyödyt perustuvat siihen, että pelaaja menestyy pelissä sitä paremmin, mitä enemmän hän liikkuu ja kävelee.

Tähän asti tietokonepelit on yhdistetty epäterveelliseen istumiseen ja liikkumattomuuteen, jotka ovat useiden tutkimusten mukaan uhka terveydelle.

Vuonna 2014 julkaistun yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan liikkumattomuus voidaan yhdistää kasvaneeseen diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien riskiin sekä kuolleisuuteen.

Vuonna 2015 julkaistun tutkimuksen mukaan pitkäaikainen istuminen on terveydelle tuhoisaa riippumatta siitä, harrastaako ihminen liikuntaa.

Pelistä voi artikkelin mukaan olla hyötyä myös mielenterveydelle.

Muun muassa yhdysvaltalainen tutkimuskatsaus vuodelta 2012 osoittaa, että kävelemisellä on vaikutusta masennusoireiden lievittäjänä.

Pokémon Go:lla saattaa olla myös sosiaalisia hyötyjä, koska se houkuttelee vieraita ihmisiä muodostamaan joukkueita ja pelaamaan yhdessä.

”Modernilla yhteiskunnalla on taipumus minimoida niiden ihmisten määrä, joiden kanssa olemme päivittäin tekemisissä. Joillekin ihmisille se aiheuttaa eristymisen ja yksinäisyyden tunteita”, artikkeli toteaa.

Sosiaalinen eristäytyneisyys on merkittävä kuolleisuutta lisäävä tekijä varsinkin vanhempien ihmisten keskuudessa, artikkeli toteaa ja viittaa brittitutkimukseen vuodelta 2012.

Entä sitten ne huonot puolet?

Varsinkin pelin julkaisun aikoihin mediassa oli artikkelin mukaan paljon juttuja riskeistä, joita pelaajat aiheuttavat itselleen ja muille liikkuessaan maastossa ja liikenteessä pelin lumoissa ja kännykkäänsä tuijottaen. Vielä suuremman turvallisuusriskin aiheuttavat autoilijat, jotka pelaavat peliä autoa ajaessaan. Riskien arvioidaan kasvavan, kun peli yleistyy.

Jotkut yhdysvaltalaiset paikallispoliisit ja liikenneviranomaiset ovatkin jo julkistaneet virallisia varoituksia pelaajista.

Tähän asti vakavin Pokémon Go -onnettomuus raportoitiin äskettäin Kalifornian San Diegossa, jossa kaksi parikymppistä miestä putosi Pokémoneja jahdatessaan jyrkänteeltä, toinen 23 metrin ja toinen runsaan 15 metrin matkan. Kumpikin loukkaantui, mutta vammat eivät ole vakavia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!