Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jopa tavallinen flunssa saattaa viedä hajuaistin – näillä ohjeilla voit harjoittaa kykyäsi aistia tuoksuja

Mitä nopeammin hajuharjoittelun aloittaa, sitä paremmin se tehoaa, kertoo lääkäri.

Hyvinvointi
 
Unspecified
On vain muutama tilanne, joissa hajuaistia ei voida palauttaa.
On vain muutama tilanne, joissa hajuaistia ei voida palauttaa. Kuva: Unspecified

Hajuaisti heikkenee iän myötä, mutta haistamista voi myös menestyksekkäästi treenata, kertoo Husin korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikan osastonylilääkäri Karin Blomgren.

Hajuharjoittelu auttaa yllättävän usein esimerkiksi silloin, kun haistamisen kyky heikkenee flunssan seurauksena.

”Potilas haistelee pari kertaa päivässä ruusuntuoksua, eukalyptusta, sitruunaa ja neilikkaa. Tuoksut vaihdetaan kolmen kuukauden kuluttua uusiin. Harjoitteluun sopivat ruokakaupoista tai luontaistuotekaupoista saatavat mausteet tai öljyt. Kun hermosto saa virikkeitä, niin ihme ja kumma – se piristyy”, kertoo Blomgren.

Hajuharjoittelu on Blomgrenin mukaan ollut ”uutispommi”, joka on antanut toivoa hajuaistinsa menettäneille potilaille.

”Mitä nopeammin harjoittelu aloitetaan, sitä paremmat ovat tulokset. Paranemista on tosin havaittu vielä jopa yli vuoden kuluttua hajuaistin menetyksestä aloitetulla harjoittelulla”, hän kertoo.

Husin korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikalla potilaille on laadittu erityinen ohje hajuharjoittelua varten.

Treeni auttaa Blomgrenin mukaan yllättävän hyvin silloinkin, kun hajuaistin menettämisen syytä ei tunneta. Tosin jos hajuaisti on hävinnyt päävamman vuoksi, hajuharjoittelu ei auta.

Hajuaistinsa voi siis menettää myös aivan tavallisen flunssan seurauksena.

”Tietyt hengitysteiden virukset tuhoavat nenän hajusolukkoa. Ei ole harvinaista, että haistamisen kyky katoaa kokonaan”, Blomgren kertoo.

Hajuaistin heikkeneminen kuuluu väistämättä myös ikääntymiseen.

”Ikääntyessä nenän tavallinen limakalvo korvaa hajuaistiepiteelin”, Blomgren kuvaa.

Kun hajuaisti heikkenee, myös ruokahalu häviää pikkuhiljaa.

”Kun ei tee mieli syödä, vanhus kuihtuu. Saattaa olla, että tällä on ollut evoluutiossa myös tarkoitus: ihmisen on aika lähteä”, Blomgren kuvaa.

Hajuaistin heikkeneminen saattaa olla myös yksi merkki alkavasta Alzheimerin taudista. ”Osalla Alzheimer-potilaista tämä kuuluu taudin ensioireisiin, ei kuitenkaan kaikilla”, Blomgren sanoo.

Havainto on hänen mukaansa aiheuttanut spekulaatioita siitä, voisiko Alzheimerin taudin taustalla olla virus, joka tunkeutuu aivoihin hajuhermoja pitkin.

Hajuaistilla on suuri merkitys elämänlaadun kannalta. Jos ihminen menettää hajuaistinsa, hänestä tuntuu siltä, että hän ei myöskään maista normaalisti. Hajuaisti on myös tärkeä suoja-aisti, joka varoittaa esimerkiksi pilaantuneesta ruuasta tai alkavasta tulipalosta.

Hajuaistin puuttuminen voi olla myös synnynnäistä. Silloin haistamisen mahdollistava solukko puuttuu aivoista eikä tilannetta voida korjata.

Näin voit harjoittaa hajuaistiasi Korvaklinikan ohjeiden mukaan:

Aloita hajuharjoittelu ruusun, eukalyptuksen, sitruunan ja neilikan tuoksuilla.

Haistele jokaista tuoksua kymmenen sekuntia, pidä kymmenen sekunnin tauko ja siirry seuraavaan tuoksuun. Kun olet haistellut kaikki neljä tuoksua, toista harjoitus kertaalleen.

Tee harjoitus kahdesti päivässä; aamulla ennen aamupalaa ja illalla ennen nukkumaanmenoa. Noudata tätä harjoitusohjelmaa säännöllisesti kolmen kuukauden ajan.

Siirry kolmen kuukauden jälkeen neljään uuteen tuoksuun, jotka voit valita saatavuuden ja mieltymystesi mukaan. Toisen vaiheen harjoitteluohjelma toteutetaan samalla tavalla kahdesti päivässä kuin ensimmäinen. Varmista aika ajoin, etteivät harjoitustuoksusi ole laimentuneet.

Neilikkaa myydään ruokakaupoissa. Sitruunatuoksuun voi käyttää hedelmää tai sitruunaöljyä. Sitruunaöljyä, ruusuvettä tai -öljyä ja eukalyptusöljyä voit ostaa tai tilata apteekeista, etnisistä kaupoista tai luontaistuotekaupoista.

Toisen vaiheen tuoksuja, esimerkiksi mandariineja ja kuivattuja tai tuoreita yrttimausteita, kuten timjamia, rosmariinia ja salviaa, saa ruokakaupoista. Hajuharjoitteluun sopivat myös maustetut irtoteet, kuten jasmiinitee, vihreä tee ja bergamottitee. Voit käyttää myös apteekeissa, etnisissä kaupoissa, luontaistuotekaupoissa tai niiden verkkokaupoissa myytäviä tuoksuöljyjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!