Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruokavaliolla on yhteys lasten lukutaitoon, kertoo tutkimus

Tutkimuskohteena oli 161 kuopiolaista alakoululaista.

Hyvinvointi
 
Kimmo Taskinen / HS
Uuden tutkimuksen mukaan terveellisesti syövät lapset oppivat lukemaan paremmin. Mitä terveellisemmin lapset söivät, sitä paremmin he menestyivät lukutesteissä.
Uuden tutkimuksen mukaan terveellisesti syövät lapset oppivat lukemaan paremmin. Mitä terveellisemmin lapset söivät, sitä paremmin he menestyivät lukutesteissä. Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Terveellisesti syövillä lapsilla on parempi lukutaito kolmena ensimmäisenä kouluvuonna kuin niillä, joiden ruokavalio ei ole yhtä terveellinen, kertoo Itä-Suomen yliopiston ja Jyväskylän yliopiston tutkimus. Tulokset julkaistiin European Journal of Nutrition –lehdessä.

Tutkimuksen kohteena oli 161 kuopiolaista, 6–8-vuotiasta lasta. Heidän ruokavaliotaan seurattiin lasten vanhempien täyttämien ruokapäiväkirjojen avulla. Ruokavalio arvioitiin sitä terveellisemmäksi, mitä paremmin se noudatti niin sanottua Itämeren ruokavaliota sekä suomalaisia ravitsemussuosituksia. Molemmat sisältävät runsaasti kasviksia, hedelmiä, marjoja, kalaa, täysjyväviljoja, rasvatonta maitoa ja pehmeitä rasvoja sekä niukasti punaista lihaa ja sokeria.

Tutkijat havaitsivat, että mitä terveellisempää ruokaa lapset söivät, sitä paremmin he menestyivät lukutaitoa mittaavissa testeissä.

Sitä, onko hyvä lukutaito nimenomaan seurausta terveellisestä ruokavaliosta, ei tutkija Eero Haapalan mukaan voida tämän tutkimuksen perusteella vielä sanoa aivan tarkkaan.

”Otimme kuitenkin huomioon useita sekoittavia tekijöitä, kuten lapsen perhetaustan, hänen kehonsa koostumuksen sekä sen, miten paljon hän harrastaa liikuntaa ja millainen hänen fyysinen kuntonsa on. Nämä tekijät eivät kuitenkaan vaikuttaneet ruokavalion ja lukutaidon yhteyksiin”, Haapala sanoo.

Vaikka tutkimusasetelma ei Haapalan mukaan mahdollistanut syy-seuraussuhteen selvittämistä, alustavia viitteitä siitä antoi myös se, että lasten ensimmäisen vuoden ruokavaliolla oli yhteys siihen, miten he menestyivät lukutaitoa mittaavissa testeissä toisella ja kolmannella luokalla riippumatta lukutaidosta ensimmäisellä luokalla.

”Ne, jotka söivät terveellisemmin, oppivat pikkuisen nopeammin, jos asian sanoo näin kärjistäen”, Haapala kertoo.

Tutkijat eivät kuitenkaan havainneet vastaavaa yhteyttä lasten ruokavalion ja heidän matemaattisten taitojensa välillä.

Haapala arvelee sen johtuvan siitä, että matemaattisia taitoja mittaavat testit olivat paljon yksinkertaisempia kuin lukutaitoa mittaavat. Jälkimmäisissä yhteys tuli Haapalan mukaan selvemmin esiin.

Tutkimuksesta voi Haapalan mukaan tehdä sen päätelmän, että ravitsemuksella voidaan keskeisesti tukea oppimista.

Jatkotutkimuksissa hän keskittyy selvittämään liikunnan ja ravitsemuksen merkitystä lasten oppimisessa pitkän ajan kuluessa. ”Interventiomme tuloksia pitäisi tulla tulevan vuoden aikana”, Haapala sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!