Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ristiallergia aiheuttaa yllättäviä oireita – testaa, mitä piileviä allergioita sinulla saattaa olla

Koivuallergikko saattaa oireilla myös kiiviä syödessään. Siitepölykauden päätyttyä ruokavaliota kannattaa laajentaa.

Hyvinvointi
 
Susanne Salmi
Matti Björkman / Lehtikuva & Kira Åkerström-Kekkonen
Koivun siitepölylle allergiset saattavat saada oireita myös omenasta.
Koivun siitepölylle allergiset saattavat saada oireita myös omenasta. Kuva: Matti Björkman / Lehtikuva & Kira Åkerström-Kekkonen

Allergiat voivat aiheuttaa vakavia vaaratilanteita. HS:n Torstai-liite kirjoitti lapsista, joille pisara maitoa tai yksi pähkinä voivat koitua kuolemaksi.

Vähemmän vaarallisia mutta silti ikäviä ovat niin sanotut ristiallergiat, joita tavataan kaikenikäisillä. Useimmiten ne liittyvät siitepölyallergiaan: jos henkilö on allerginen siitepölylle, hän saattaa saada samantapaisia oireita myös joistakin juureksista, hedelmistä tai mausteista.

Erityisesti koivun siitepölylle allergiset henkilöt reagoivat usein myös ruoka-aineisiin. Puolet koivuallergikoista saa oireita esimerkiksi omenasta, päärynästä tai pähkinöistä. Heinälle ja pujolle herkistyneillä ristiallergia on mahdollinen, mutta selvästi harvinaisempi.

Antti Hämäläinen

Myös luonnonkumi- eli lateksiallergian yhteydessä esiintyy joskus ristiallergiaa. Lateksiallergikot voivat saada oireita muun muassa avokadosta ja banaanista. Noin yhdestä kahteen prosenttia väestöstä on allerginen lateksille.

Ristiallergiat ovat harvoin vaaraksi. Useimmiten ne aiheuttavat ainoastaan lieviä suuoireita, kuten nielun kutinaa ja turpoamista. Ne häviävät yleensä itsekseen noin puolessa tunnissa.

”Oireita aiheuttavia ruoka-aineita voi käyttää oireiden sallimissa rajoissa. Mitään elintarviketta ei kannata välttää vain varmuuden vuoksi”, sanoo allergianeuvoja Marjo Tähtinen Allergia- ja astmaliitosta.

Tyypillistä on, että ristiallergian oireet jatkuvat ainoastaan siitepölykauden ajan. Sen jälkeen ne saattavat hävitä kokonaan.

”Jos siitepölykaudella tulee oireita vaikkapa omenasta, kannattaa sen syömistä kokeilla uudestaan viimeistään siitepölykauden loputtua”, Tähtinen ohjeistaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!