Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aivoinfarktista selviytyminen on minuuteista kiinni – testaa, tunnistatko oireet ajoissa

Infarkti voi koitua kuolemaksi, ellei hoitoa aloiteta ajoissa. Siksi sairauden ensioireet kannattaa opetella tunnistamaan.

Hyvinvointi
 
Susanne Salmi
Heidi Piiroinen / HS
Aivoinfarktipotilas on toimitettava välittömästi tutkimuksiin.
Aivoinfarktipotilas on toimitettava välittömästi tutkimuksiin. Kuva: Heidi Piiroinen / HS

Jos läheisen suupieli alkaa yhtäkkiä roikkua, on syytä toimia välittömästi. Kyseessä saattaa nimittäin olla aivoinfarkti – ja edetessään se voi vammauttaa tai viedä hengen.

”Nopeus on infarktin hoidossa valttia. Mitä kauemmin hoitoon pääseminen kestää, sitä pienempi on todennäköisyys, että potilas toipuu oireettomaksi”, sanoo Aivoliiton ylilääkäri, professori Risto O. Roine.

Aivoinfarkti johtuu äkillisestä valtimotukoksesta aivoissa. Sen seurauksena osa aivokudoksesta jää ilman happea ja joutuu pysyvään kuolioon.

Suomessa aivoinfarktin saa vuosittain 18 000 henkilöä. Infarktin vuoksi menetetään enemmän laadukkaita elinvuosia kuin minkään muun sairauden takia.

Oikealla hoidolla yli puolet potilaista kuitenkin toipuu oireettomiksi, Roine kertoo. Siksi on elintärkeää tietää, mitä tehdä, jos epäilee läheisen saaneen infarktin.

Infarktilla on kolme keskeistä hälytysmerkkiä: toispuoleinen raajaheikkous, osittainen halvaus kasvoissa ja vaikeudet puheen tuottamisessa. Oireet voivat esiintyä kerralla tai yksittäin.

Kasvohalvaus ilmenee usein toisen suupielen roikkumisena. Tällöin potilas ei pysty hymyilemään tai irvistämään normaalisti, vaan ilme jää toispuoleiseksi. Tosi on kyseessä myös silloin, jos potilaan raaja muuttuu veltoksi tai hän ei kykene toistamaan yksinkertaista lausetta ongelmitta.

Hieman harvinaisempia mutta yhtä vakavia oireita ovat äkilliset näköhäiriöt. Jos osa näkökentästä alkaa yhtäkkiä hämärtyä, on aika hälyttää apua.

”Kun aivoinfarkti tulee, potilaan kyky toimia asian vaatimalla tavalla häviää ainakin hetkellisesti. Silloin vastuu hankkia apua jää kanssaihmisille”, Roine sanoo.

Toimintaohje on yksinkertainen: jos epäilet infarktia, soita välittömästi hätänumeroon 112.

”Peli on menetetty, jos soitetaan väärään paikkaan tai lähdetään itse liikkeelle ja päädytään muualle kuin sairaalaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!