Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amerikkalaistutkimus: Askelmittarin tai aktiivisuusrannekkeen käyttö voi olla laihduttajalle haitaksi

Teknisiä seurantalaitteita käyttävät kuntoilijat laihtuivat keskimäärin vähemmän kuin henkilöt, joilla ei ollut laitetta ollut.

Hyvinvointi
 
Juhani Niiranen / HS
Kuntoilun tekniset seurantalaitteet eivät osoittautuneet hyväksi apukeinoksi laihdutukseen.
Kuntoilun tekniset seurantalaitteet eivät osoittautuneet hyväksi apukeinoksi laihdutukseen. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Käytätkö urheillessasi askelmittaria, aktiivisuusranneketta tai suoritusta tarkkailevaa älypuhelimen ohjelmaa? Kuntoiletko laihtuaksesi?

Amerikkalaistutkijoilla on sinulle huonoja uutisia: kannettavia teknisiä laitteita käyttävät laihtuivat kokeessa vähemmän kuin ihmiset, jotka eivät käytä ”trackereita”. Erikoiseen tulokseen päätynyt tutkimus julkaistiin arvovaltaisessa lääketieteellisessä julkaisussa, The Journal of the American Medical Associationissa eli Jamassa.

Myös tutkijat olivat hämmentyneitä saamastaan tuloksesta.

Tukijaryhmä seurasi 470 ylipainoista nuorta aikuista, jotka olivat iältään 18–35-vuotiaita. Tutkittavat osallistuivat kaksi vuotta kestäneeseen painonpudotusohjelmaan, johon sisältyi liikuntaa, terveellistä ravintoa sekä tukitoimia keskusteluryhmissä ja puhelinkeskusteluissa.

Ensimmäisen puolen vuoden aikana osallistujat saivat pudotettua painoaan keskenään vertailukelpoisesti. Laihduttamisessa suurin ongelma on kuitenkin se, että paino pysyy kurissa eikä nouse. Tutkijat antoivatkin puolelle ryhmästä käsivarsilaitteen, joka seuraa kuntoilua.

Kun kahden vuoden tutkimusjakso oli ohitse, tutkijat havaitsivat yllätyksekseen, että ilman teknistä laitetta kuntoilleet olivat pudottaneet painoaan eniten. Heidän painonsa laski keskimäärin 5,9 kiloa, kun seurantalaitetta käyttäneet ylsivät 3,5 kilon painonpudotukseen.

Tutkijat ovat pohtineet yllättävää lopputulosta. On mahdollista, että henkilöt, jotka luottavat lujasti seurantalaitteeseen ja sen vaikutukseen, laiminlyövät laihduttamisen muita osa-alueita.

Lisäksi kun kuntoilu on laitteen takia koko ajan läsnä arjessa, saatu tieto voi antaa valheellisen tunteen siitä, että voi syödä enemmän.

Voi olla myös niin, että jos laitteen antamat lukemat ovat heikkoja, käyttäjän kiinnostus kuntoiluun lopahtaa, kun tavoite näyttää saavuttamattomalta. On lisäksi mahdollista, etteivät tekniset laitteet kannusta pitkäjänteiseen laihduttamiseen, sillä uutuudenviehätys haihtuu nopeasti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!