Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkäri: Musiikkipalvelut voisivat kampanjoida nuorten kuulovaurioiden ehkäisemiseksi

Jatkuva altistus liian kovalle musiikille voi näkyä vaurioina 15 vuoden päästä.

Hyvinvointi
 
Nuoret kommentoivat musiikin kuunteluaan ja kuulovaurion riskiä
Nuoret kommentoivat musiikin kuunteluaan ja kuulovaurion riskiä
Nuorten kuulovauriot ovat tutkimusten mukaan lisääntyneet, ja syynä pidetään musiikin kuuntelua nappikuulokkeilla. Kysyimme, mitä nuoret ajattelevat kuulovaurion riskistä. Toimittaja ja kuvaaja: Virve Rissanen.

Nuorten kuulovauriot eivät vielä juuri näy vastaanotolla, kertoo Terveystalon korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Niklas Lindblad.

”Yleisimmin nuorilla potilaillani on jäänyt korvat soimaan. Se useimmiten katoaa ajan kanssa, mutta on silti kuulovaurion esiaste”, Lindblad sanoo.

HS:n tiedesivuilla (26.9.) olleen artikkelin mukaan nuorten kuulovauriot ovat yleistyneet ympäri maailman, ja syynä pidetään musiikin kuulokkeilla kuuntelun lisääntymistä. Lindbladinkin mukaan kuulon suojelu esimerkiksi konserteissa tiedostetaan nykyään jo hyvin, mutta musiikkia tuodaan korvan lähelle päivittäin.

”Tällaiset vanhuuden vaivat eivät ole nuorille todellisia, mutta esimerkiksi musiikintoistopalvelut voisivat kampanjoida aiheesta.”

Nuorten kuulovaurioiden ehkäisemiseksi on tehty töitä 1990-luvulta lähtien, kertoo Kuuloliiton asiantuntija Kauko Saari.

”Tulin kuuloliittoon vuonna 1993, koska olin saanut tinnituksen. Siitä lähtien olemme kiertäneet kouluja ja puhuneet kuulon suojelemisen tärkeydestä, mutta eri asia on, miten valistukseen asennoidutaan”, Saari sanoo.

Akseli Valmunen / HS
Applen iPhone näyttää punaisella liian kovan äänenvoimakkuuden.
Applen iPhone näyttää punaisella liian kovan äänenvoimakkuuden.

Korvalappustereot eivät vielä olleet yleistyneet, kun Kuuloliitto aloitti kampanjoinnin Suomessa. Saaren mukaan edelleen puhutaan liian paljon tilapäisistä kovista äänistä, vaikka arkisesta musiikin kuuntelusta kasautuvat riskit ovat yleisempi ongelma.

”Päivittäisen liian kovalla kuuntelun haitat näkyvät 10–15 vuoden päästä, jolloin kuulovaurioille ei voi enää tehdä mitään.”

Liian moni käyttää Saaren mielestä huonoja kuulokkeita, jotka toistavat bassotaajuuksia huonosti. Siksi äänentaso säädetään kovemmalle. Parhaat kuulokkeet olisivat hänen mukaansa korvien ulkopuolelle jäävät mallit, jotka eivät päästä ympäristön ääniä häiritsemään. Sellaisia kuulokkeita kutsutaan suljetuiksi.

”Ääni säädetään tutkitusti noin 16 desibeliä kovemmalle kuin ympäröivä meteli. Liikenteessä voimakkuus voi silloin nousta jopa yli 100 desibelin, mikä on jo vaarallista.”

Helsingin keskustassa nappikuulokkeet korvissa kävelevä Marjut Kettunen kertoo, ettei päästä puhelimensa äänentasoja ’punaiselle’, eli noudattaa puhelimen automaattista ohjeistusta turvallisesta

Akseli Valmunen / HS
Marjut Kettunen pitää äänentason puhelimen varoitusrajan alapuolella.
Marjut Kettunen pitää äänentason puhelimen varoitusrajan alapuolella.

äänenvoimakkuudesta.

”Muuten en erityisemmin ole etsinyt tietoa kuuloasioista”, Kettunen sanoo.

Opiskelija Oskar Lindholm kertoo, että hänen musiikinopettaja-äitinsä on pitänyt huolen

Akseli Valmunen / HS
Oskar Lindholm on kuullut varoituksia kuulovaurioista ja ottaa ne tosissaan.
Oskar Lindholm on kuullut varoituksia kuulovaurioista ja ottaa ne tosissaan.

kuulovalistuksesta.

”Kuulovaurioista puhuttiin musiikin- ja fysiikantunneilla koulussa. Pelko tinnituksesta voi havahduttaa hetkeksi, mutta silti bussissa istuessa moni laittaa äänet kovalle.”

Lindholm on hankkinut itselleen laadukkaat kuulokkeet, mikä mahdollistaa turvallisen kuuntelun.

Lääkäri Niklas Lindbladin mukaan hyvillä kuulokkeilla pystyy kuuntelemaan musiikkia pienemmillä äänenpaineilla, joten se on ainoa konkreettinen ratkaisu kuulovaurioriskiin.

Myös aika merkitsee. Jos viettää puoli tuntia päivästä huonot nappikuulokkeet päässä, ei vielä ole syytä huoleen. Sitä pidemmässä altistuksessa kuulokkeiden laadulla alkaa olla merkitystä.

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Musiikin kuuntelua kuulokkeilla pidetään syynä nuorten kuulovaurioiden yleistymiseen.
Musiikin kuuntelua kuulokkeilla pidetään syynä nuorten kuulovaurioiden yleistymiseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!