Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeaoppiseen hampaiden pesuun ei kuulu purskutus – ja kolme muuta faktaa hampaista

Tiesitkö, että purskutus on turhaa ja kestävyysurheilu voi kuluttaa hampaita? Kokosimme neljä kiinnostavaa faktaa hampaista.

Hyvinvointi
 
Susanne Salmi
Colourbox
Hammastahnan saa jättää suuhun.
Hammastahnan saa jättää suuhun. Kuva: Colourbox
1. Aikuisella voi olla maitohampaita – ja ominaisuus periytyy

Aina maitohampaat eivät häviä lapsuuden mukana. Noin kymmenellä prosentilla aikuisista on yhä maitohampaita suussaan, kertoo HYKS:n ylihammaslääkäri, dosentti Kirsti Hurmerinta.

Pysyvät hampaat alkavat puhjeta 5–8 vuoden iässä. Kehittyessään ne jyräävät maitohampaat pois tieltään.

Joskus pysyvää hammasta ei kuitenkaan tule. Silloin maitohammas jää suuhun ja saattaa pysyä siellä jopa aikuisuuteen asti. Hampaita hoidetaan täysin normaaliin tapaan, eikä asiasta tarvitse välittää.

”Maitohampaat ovat kuitenkin arvaamattomia ja lyhytjuurisempia kuin pysyvät hampaat. Siksi ne saattavat jossain vaiheessa irrota suusta”, Hurmerinta sanoo.

Jos maitohammas irtoaa aikuiselta, se voidaan korvata implantilla tai muulla hammasproteesilla. Tilanne voidaan korjata myös oikomishoidolla, jossa viereisiä hampaita siirretään siten, että ne täyttävät hammaskaareen syntyneen aukon.

Pysyvien hampaiden kehittymättä jääminen kulkee suvussa. Jos isältä tai äidiltä puuttuu pysyviä hampaita, on mahdollista, että ilmiö periytyy lapsellekin.

2. Viisaudenhampaita ei tarvitse poistattaa varmuuden vuoksi

Moni pelkää viisaudenhampaiden puhkeamista jo etukäteen, sillä kauhutarinoita kivuliaista viisaudenhammasleikkauksista on miltei loputtomiin. Kaikille viisaudenhampaita ei kuitenkaan tule.

Viisaudenhampaat ovat historiallinen jäänne. Ihmisen leuka ja hammaskaaret ovat vuosituhansien saatossa pienentyneet, mutta hampaiden koko ei ole muuttunut. Siksi kauimmaiset poskihampaat eivät tahdo enää mahtua suuhun.

”Usein viisaudenhampaat jäävät kehittymättä. Silloin ihminen pääsee yleensä helpommalla”, Hurmerinta sanoo.

Viisaudenhampaista ei kuitenkaan ole haittaa, mikäli ne eivät oireile. Varmuuden vuoksi niitä ei kannata poistattaa.

”Viisaudenhampaita on jossain vaiheessa turhankin herkästi poisteltu. Jos ne ovat päässeet puhkeamaan kunnolla ja niiden puhtaana pitäminen onnistuu hyvin, ne saavat ihan rauhassa olla paikoillaan”, sanoo Hammaslääkäriliiton asiantuntijahammaslääkäri Hannu Hausen.

3. Kestävyysurheilu voi heikentää hampaita

Kestävyysurheilu edistää terveyttä, mutta hampaille siitä voi koitua haittaa. Hyvin pitkäkestoinen liikuntasuoritus saattaa kuivattaa suuta. Se heikentää hammaskiillettä, mikä puolestaan altistaa hampaat reikiintymiselle.

Kuivumista voi ehkäistä nauttimalla riittävästi nestettä treenin yhteydessä. Mikä tahansa juoma ei tähän tarkoitukseen kuitenkaan sovi. Esimerkiksi urheilijoiden suosimat palautusjuomat sisältävät runsaasti helposti fermentoituvia hiilihydraatteja, joista suun bakteerit tuottavat hampaille haitallista happoa.

”Tavallinen vesijohtovesi on janojuomana aivan ylivoimainen. Myös hiilihapotettu vesi sopii, kunhan siinä ei ole makuaineita. Makuvesi on usein hapanta ja vahingoittaa siksi hampaiden kiillettä”, Hannu Hausen sanoo.

4. Purskutus ei kannata

Hampaiden pesun päätteeksi moni purskuttelee suunsa puhtaaksi vedellä. Niin ei kuitenkaan kannata tehdä, jos mielii pitää hampaansa kunnossa.

Terveellisintä olisi, jos hampaiden ympäristöön jäisi hieman hammastahnan fluoridia. Siksi Hannu Hausen neuvoo välttämään voimakasta vedellä purskuttamista pesun jälkeen.

”Kannattaa sylkeä pois vain ylimääräinen tahna. Jos jäljelle jäävä tahna tuntuu kiusalliselta suussa, voi pienellä vesimäärällä huuhtoa kielen päältä, mutta kovin ponnekasta purskuttelua ei pitäisi harrastaa.”

Fluori pysyy suussa parhaiten, jos hampaiden pesun jälkeen voi olla syömättä muutaman tunnin ajan. Myös muita juomia kuin vettä kannattaa välttää.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!