Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Parijumppa: Pakaran ja selän venytys

Pakara- ja selkälihasten säännöllinen venyttäminen on tärkeää, ja onneksi siihen on helppoja liikkeitä.

Hyvinvointi
 
Helsingin Sanomat
Hanna-Kaisa Hämäläinen
Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Miksi?

Aina kun liikut, käytät pakara- ja selkälihaksia. Niiden säännöllinen venyttäminen on tärkeää, ja onneksi siihen on helppoja liikkeitä.

Venyttely rentouttaa lihaksia ja vilkastuttaa niiden aineenvaihduntaa ja verenkiertoa. Säännöllinen venyttely torjuu myös istumisen haittoja. Liikkeeseen et tarvitse paria, mutta yhdessä venyttely on hauskempaa!

Miten?

Asetu lattialle istumaan ja koukista toinen jalka suorana olevan jalan ulkosyrjälle, niin lähelle pakaraa kuin saat. Nyt vedä kädellä koukussa olevaa jalkaa rintaa kohden.

Hengitä sisään, suorista selkäranka ja kierrä ylävartaloa uloshengityksellä koukussa olevan jalan puolelle. Pidä selkäranka suorana.

Vaihtoehto on asettua selinmakuulle, koukistaa toinen jalka polven päälle ja kallistaa jalat alustalla olevan jalan puolelle. Kallista alavartaloa niin, että polven päällä oleva jalkaterä laskeutuu lähelle alustaa. Huomioi, että yläselkä ja hartiat pysyvät kiinni alustassa. Tämä liike venyttää alaselkää, pakaroita ja rintalihaksia.

Kuinka usein?

Venyttele 2–3 kertaa ja pidä venytys 30 sekuntia tai minuutti. Voit kokeilla myös 10 sekunnin venytyksiä. Lämmittele ennen venyttelyä.

Liikkeet on suunnitellut Sari Kivimäki Kunnossa kaiken ikää -ohjelmasta. Sarja päättyy.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!