Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sauna tekee sydämelle hyvää – tämä ja neljä muuta syytä mennä viikonloppuna saunaan

Saunominen on hyväksi paitsi sielulle, myös ruumiille. Nyt tutkimuksetkin vahvistavat sen.

Hyvinvointi
 
Anni Koponen
Sauna vähentää riskiä kuolla äkillisesti sydänkohtaukseen.
Sauna vähentää riskiä kuolla äkillisesti sydänkohtaukseen. Kuva: Anni Koponen

Sauna on viikonlopun kohokohta: se pesee pois kuluneen viikon kuonan ja huolet. Lauteiden lämmössä luotetun ystävän seurassa kevenee myös sydän.

Saunakulttuuri on nousussa Helsingissäkin. Äskettäin aukesi Katajanokan Allas, sitä ennen Hernesaaren Löyly ja Merihaan Kulttuurisauna. Saunoja on suunnitteilla myös Lonnan saarelle ja Jätkäsaareen.

Saunominen on hyväksi paitsi sielulle, myös ruumiille. Nyt tutkimuksetkin vahvistavat sen, minkä me suomalaiset olemme aina tienneet: Saunominen todella tekee sydämelle hyvää. Itä-Suomen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan saunominen voi jopa vähentää riskiä kuolla äkilliseen sydänsairauteen, kertoo kardiologian erikoislääkäri Jari Laukkanen.

Tässä viisi hyvää syytä, miksi kannattaa mennä saunaan.

1. Löylyissä istuminen nostaa sydämen sykettä. Jos lauteilla istuu riittävän pitkään, syke voi nousta jopa 120–150 lyöntiin minuutissa. Verenkierto vilkastuu ja sydän pumppaa lisää verta kehoon samaan tapaan kuin silloin, kun ihminen harrastaa liikuntaa.

2. Kiihtynyt verenkierto lievittää lihas- ja nivelkipuja ja parantaa nivelten liikkuvuutta.

3. Saunan lämpö rentouttaa ja lievittää stressiä.

4. Saunominen saattaa nostaa tilapäisesti verenpainetta, mutta saunomisen jälkeen verenpaine laskee jopa alemmalle tasolle kuin ennen saunomista.

5. Saunominen voi vähentää riskiä kuolla äkillisesti sydänkohtaukseen, havaitsivat Itä-Suomen yliopiston tutkijat. Heidän tekemäänsä tutkimukseen osallistui 2 315 itäsuomalaista 42–60-vuotiasta miestä, joita seurattiin parinkymmenen vuoden ajan. Sinä aikana miehistä 929 kuoli, ja heistä noin 470 äkilliseen sydänsairauteen.

Tutkimuksen alussa miehet jaettiin kolmeen ryhmään sen mukaan, saunoivatko he kerran, kahdesta kolmeen kertaan vai neljästä seitsemään kertaan viikossa. Kahdesti tai kolmesti viikossa saunovien miesten riski kuolla äkilliseen sydänsairauteen oli 22 prosenttia pienempi kuin niiden, jotka saunoivat vain kerran viikossa ja neljästä seitsemään kertaa saunovien riski oli jopa 63 prosenttia pienempi kuin kerran viikossa saunovien. Tutkimus julkaistiin Jama Internal Medicinessä.

Vielä pari varoitusta:

Hikoilu aiheuttaa nestehukkaa, minkä vuoksi saunassa tai sen jälkeen pitäisi juoda runsaasti vettä. Saunakaljojen nauttimisessa kannattaa pysyä kohtuudessa, sillä liiallinen alkoholi kiihdyttää nestehukkaa ja voi saada aikaan loukkaantumisia.

Amerikan sydänyhdistys varoittaa myös siirtymästä kuumasta löylystä suoraan kylmään veteen, koska se nostaa verenpainetta. Jari Laukkanen rauhoittaa: saunasta uimaan meneminen ei ole vaarallista terveelle ihmiselle. Sen sijaan sydänsairaan kannattaa noudattaa varovaisuutta tai keskustella tarvittaessa asiasta ensin lääkärinsä kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!