Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hivin tuhoamisesta on uutta toivoa – brittitutkijat uskovat hävittäneensä viruksen kokonaan koehenkilön elimistöstä

Uusi tutkimus yhdistää normaalin hiv-lääkkeen toisiin lääkkeisiin, jotka houkuttelevat viruksen esiin lepotilasta ja saavat immuunijärjestelmän tunnistamaan sen.

Hyvinvointi
 
Siphiwe Sibeko / Reuters
Uusissa lääkekokeissa käytetään myös nykyisiä antiretroviraalisia lääkkeitä, jotka pysäyttävät hi-viruksen leviämisen mutteivät hävitä virusta lopullisesti.
Uusissa lääkekokeissa käytetään myös nykyisiä antiretroviraalisia lääkkeitä, jotka pysäyttävät hi-viruksen leviämisen mutteivät hävitä virusta lopullisesti. Kuva: Siphiwe Sibeko / Reuters

Hi-viruksen hoitomuodoissa on jo päästy tilanteeseen, jossa potilas voi elää sairaudestaan huolimatta lähes yhtä kauan kuin ilman virusta, mutta joutuu käyttämään lääkkeitä lopun elämänsä. Nyt on kuitenkin herännyt uutta toivoa siitä, että virus voitaisiin hävittää kokonaan.

Sanomalehti The Guardianin mukaan brittitutkijat ovat edenneet kokeissaan siihen pisteeseen, ettei koehenkilön elimistössä ole havaittu hoidon jälkeen merkkiäkään hivistä. Hän on 50:stä kokeisiin osallistuvasta potilaasta ensimmäinen, jonka hoito on saatu päätökseen.

Britannian huippuyliopistojen ja kansallisen terveyspalvelun NHS:n tutkimuksessa on yhdistetty normaalit hiv-lääkkeet lepotilassa olevan viruksen uudelleen aktivoivaan lääkkeeseen ja rokotteeseen, joka saa immuunijärjestelmän tuhoamaan virustartunnan saaneet solut.

Tavalliset niin sanotut antiretroviraaliset lääkkeet pysäyttävät jo itsessään erittäin tehokkaasti viruksen leviämisen, mutta ne eivät tuhoa virusta lopullisesti. Tämä johtuu siitä, että hiv pystyy piiloutumaan immuunijärjestelmältä soluihin. Nyt testattavassa hoidossa virus houkutellaan esiin ja immuunijärjestelmän tunnistettavaksi.

Varsinaiseen läpimurtoon on vielä matkaa. Hi-virus on aiemminkin alkanut levitä potilaissa, joiden elimistöstä sen on uskottu jo poistuneen. Tutkijat suhtautuvat kuitenkin edistysaskeleeseen optimistisesti.

Maailmassa on nykyisin noin 37 miljoonaa hiv-positiivista ihmistä.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!