Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kahviin lisätään nyt myös voita, mutta onko siitä mitään hyötyä?

Rasvalla terästetty, energisoivaksi väitetty rasvakahvi on yksi uusista kahvitrendeistä, mutta sen terveyshyötyjä ei ole todistettu.

Hyvinvointi
 
Esa Syväkuru / HS
Rasva- tai voikahvi on kahvia, johon on sekoitettu voita ja kookosöljyä.
Rasva- tai voikahvi on kahvia, johon on sekoitettu voita ja kookosöljyä. Kuva: Esa Syväkuru / HS

Viime vuosien kahvitrendit ovat rantautuneet myös suomalaisten kahvipöytiin. Yksi niistä on niin sanottu rasvakahvi tai voikahvi.

Rasvakahvi on siis kahvia, johon sekoitetaan tehosekoittimessa ruokalusikalliset voita ja kookosöljystä valmistettua MCT-öljyä, tai tavallista kookosöljyä. Lue tästä Helsingin Sanomissa aiemmin ilmestynyt juttu ilmiöstä.

Mutta miksi ihmeessä kahviin pitäisi lisätä rasvaa?

Rasvalla terästetyllä kahvilla väitetään olevan hyviä terveysvaikutuksia. Sen sanotaan pitävän nälän loitolla, antavan hyvälaatuista energiaa aivoille ja kiihdyttävän rasvanpolttoa. Mitään kunnollista tutkimusnäyttöä asiasta ei kuitenkaan ole, sanoo laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.

”Suhtaudun tähän hyvin epäillen. Rasvan ja hiilihydraatin tiedetään todistetusti heikentävän ihmisen vireystilaa, etenkin keskipäivällä. Luulen, että rasva voi jopa heikentää kofeiinin piristävää vaikutusta”, Laatikainen sanoo.

Laatikainen ei suosittele rasvan lisäämistä kahviin, eikä myöskään usko MCT-öljyllä olevan merkittäviä terveysvaikutuksia. ”Aamuun on parempi lähteä vaikka pelkällä kahvilla, mutta kaikkein paras olisi terveellinen aamiainen. Placebo-efektillä on varmasti osuutensa rasvakahvissa”, hän sanoo.

Buzzfeed-verkkolehden toimittaja Sally Tamarkin kokeili hiljattain rasvakahvia ja teki kokemuksestaan jutun. Tamarkin luopui aamiaisestaan kuuden viikon ajaksi ja joi aamuisin vain rasvakahvia.

Tamarkin havaitsi, että rasvaterästetty kahvi piti hänet kylläisenä jopa neljästä kuuteen tuntia. Hän koki, että energiatasot eivät päivän aikana heitelleet, vaan hän tunsi olevansa hyvässä vedossa koko päivän ajan. Aamupäivän näläntunne ja iltapäivän väsymysdippi jäivät pois, mutta vastaan tuli toinen ongelma. Kokeen tiimoilta Tamarkin havaitsi kolesteroliarvojensa olevan koholla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!