Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Säännöllinen päiväkävely auttaa vanhusta pärjäämään itsenäisesti pidempään

Hyvinvointi
 
Coulourbox
Kevyehkö kävelykin riittää tukemaan vanhuksen itsenäistä elämää, kertoo tutkimus.
Kevyehkö kävelykin riittää tukemaan vanhuksen itsenäistä elämää, kertoo tutkimus. Kuva: Coulourbox

Säännöllinen päiväkävely tai muu kevyehkö liikuntarutiini auttaa vanhuksia selviytymään itsenäisinä pidempään, kertoo Yalen yliopistossa tehty tutkimus.

Monista aiemmista tutkimuksista tiedetään, että vanhukset tasapainoilevat usein sillä rajalla, pärjäävätkö he itsenäisesti kotonaan vai eivät.

”Jos vanhusten itsenäistä elämää halutaan tukea, ei riitä, että heitä pyritään suojelemaan loukkaantumisilta ja vammoilta. Heitä pitäisi myös kannustaa liikkumaan”, kiteyttää tutkimuksen vetäjä, geriatrian professori Thomas Gill.

Tutkimus julkaistiin viime viikolla Annals of Internal Medicine -lehdessä ja siitä kertoo Science Daily.

Tutkimuksen kohteena oli 1 600, iältään 70–89-vuotiasta, joilla saattoi olla joitakin fyysisiä rajoitteita, mutta ei kuitenkaan mitään liikkumista estävää vammaa.

Tutkittavat jaettiin sattumanvaraisesti kahteen ryhmään. Ensimmäinen osallistui ohjattuun liikuntaan, johon kuului pääasiassa kohtuullista kävelyä sekä voimaa, liikkuvuutta ja tasapainoa kehittäviä jumppaliikkeitä. Toinen ryhmä osallistui terveyskasvatusohjelmaan.

Tutkimusryhmä havaitsi, että kolmen ja puolen vuoden kuluttua liikuntaryhmäläiset olivat parantuneet vammoistaan 25 prosenttia nopeammin kuin terveyskasvatusryhmäläiset. Liikuntaryhmäläiset kärsivät tuona aikana ylipäätään vähemmän erilaisista fyysisistä vaivoista ja jos kärsivätkin, ne uusiutuivat pienemmällä todennäköisyydellä kuin toisen ryhmän vanhuksilla.

Liikuntakyvyn mittana pidettiin sitä, pystyvätkö vanhukset kävelemään runsaan neljänsadan metrin matkan. Jos he kykenevät siihen, he pystyvät tutkijoiden mukaan yleensä myös pärjäämään itsenäisinä ja osallistumaan erilaisiin aktiviteetteihin.

Tutkimus vahvisti aiemmin raportoituja tuloksia, joiden mukaan säännöllinen fyysinen aktiivisuus vähentää vanhuksen riskiä saada jokin suurempi liikuntaa rajoittava vamma.

”Se antoi entistä vahvempaa näyttöä siitä, että liikunnasta on vanhuksille pitkäaikaista hyötyä ja että se tukee heidän itsenäisyyttään”, sanoo Thomas Gill.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!