Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuukautiskivut voivat tehdä työkyvyttömäksi – kamalimmat kokemukset leviävät Twitterissä

Lääkäri suosittelee vaikeista kuukautisista puhumista esimiehelle, koska se ehkäisee epäilyjä turhista poissaoloista.

Hyvinvointi
 

Twitterissä alettiin maanantaina kerätä kokemuksia kivuliaista kuukautisista hashtagilla #kaameimmatmenkat. Tarinoissa käsitellään rehellisesti verta, kipua ja kyyneleitä. HS:n haastattelema lääkäri vahvistaa, että kuukautiset lamauttavat osan naisista työkyvyttömäksi.

Terveystalon työterveyden ylilääkäri Minna Pihlajamäki kertoo, että kuukautiset voivat aiheuttaa vatsakramppeja, joiden aikana ei pysty pysymään paikoillaan tai suoriutumaan työtehtävistä.

”Se näkyy kyllä. Ei kipeänä, kalpeana ja hikoilevana voi tehdä esimerkiksi asiakaspalvelutyötä”, Pihlajamäki sanoo.

Moni kuitenkin kokee, etteivät kuukautiset ole tarpeeksi painava syy lähteä töistä.

Minna Pihlajamäki uskoo, että naisvaltaisilla aloilla kuukautisista puhuminen tuntuu helpommalta. Esimiehelle kannattaisi hänen mielestään kertoa vaikeista kuukautisista ainakin jollain tasolla, sillä säännölliset poissaolot voivat herättää turhia epäilyksiä.

Pihlajamäki muistuttaa, että esimiehellä on velvollisuus seurata poissaoloja, ja välittämisen mallien mukaisia keskusteluja saatetaan käydä jo kolmesta lyhyestä poissaolosta vuodessa.

”Sairauksissakin puhuminen vähentää epäluuloja – sama pätee hormonaalisiin vaivoihin”, Pihlajamäki sanoo.

Jos kuukautisten aikana ei pysty työskentelemään eikä normaali tulehduskipulääke auta, kannattaa hakeutua lääkäriin. Työterveyssopimuksista riippuen vaivaan saa apua joko työterveydessä tai oman gynekologin luona.

”Rankkoihin kuukautisiin voidaan määrätä lääkkeeksi hormonivalmisteita”, Pihlajamäki sanoo.

Sitten on kipuja, joihin mikään ei tunnu auttavan. Pahoista kivuista kärsivien kannattaa hakeutua tutkimuksiin endometrioosin varalta. Endometrioosissa eli kohdun limakalvon sirottumataudissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta päätyy kohdun ulkopuolelle ja aiheuttaa lisäkipua.

Vaivaa hoidetaan vakavimmissa tapauksissa leikkauksella.

Terveystalon työterveyshuollon tilastoihin kuukautiskivut eivät usein päädy. Pihlajamäen mukaan syy on, että kuukautiset harvoin aiheuttavat yli 3 päivän poissaoloa, ja sitä lyhyemmät voi usein hoitaa vain ilmoituksella esimiehelle.

”Diagnoosi voi myös päätyä tilastoihin eri nimellä, esimerkiksi hormonaalinen migreeni pelkkänä migreeninä”, Pihlajamäki sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!