Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihotautilääkäri: Akne ei parane vain ruokavaliota muuttamalla

Moni aknesta kärsivä odottelee liian pitkään ennen kuin hakeutuu hoitoon, sanoo ihotautilääkäri Hanna-Leena Kelhälä. Iho ehtii arpeutua, jos lykkää lääkäriin menemistä.

Hyvinvointi
 
Seppo Solmela
Sokerin syömisellä saattaa olla vaikutusta akneen, mutta pelkästään ruokavaliolla sitä ei voi hoitaa.
Sokerin syömisellä saattaa olla vaikutusta akneen, mutta pelkästään ruokavaliolla sitä ei voi hoitaa. Kuva: Seppo Solmela

Monella alkaa akne teini-ikäisenä, mutta ihotautilääkärin pakeille mennään vasta parikymppisenä.

Se on liian myöhään, sanoo ihotautien ja allerkologian erikoislääkäri Hanna-Leena Kelhälä.

”Moni pitää aknea murrosiän vaivana ja jää odottamaan, että se paranee. On kuitenkin väärä käsitys, että akne kuuluu teini-ikään ja menee aina itsestään ohi”, Kelhälä sanoo.

Jos aknea ei hoida ajoissa, siitä jää arpia. Niitä saattaa jäädä jo vähäisestäkin aknesta.

Aknea on lievästä vaikeaan. Kelhälän mukaan vaikeassa aknessa potilaalla on runsaasti tulehtuneita näppylöitä, mustapäitä ja jopa kookkaita, aristavia paukamia sekä onteloita.

”Jos vanhemmilla on ollut vaikea akne, todennäköisesti se tulee lapsillekin.”

Lievää aknea on, jos on mustapäitä ja jonkin verran näppylöitä. Sen sijaan yksittäiset, silloin tällöin ilmestyvät finnit eivät ole aknea.

Lievä akne saattaa Kelhälän mukaan parantua ilman hoitoa.

”Tosin lievää akneakin usein hoidetaan esimerkiksi ilman reseptiä saatavilla, aknenhoitoon suunnatuilla voiteilla ja geeleillä. Niistä tehokkaita ovat muun muassa tuotteet, joissa on bentsoyyliperoksidia. Vaikeassa aknessa ne eivät kuitenkaan riitä hoidoksi.”

Tehokkain hoito akneen on Kelhälän mukaan lääkekuuri A-vitamiinijohdannaista isotretinoiinia.

”Lääke surkastuttaa talirauhasia, ja talia erittyy vähemmän. Lääke vaikuttaa myös aknen tulehdusreaktioon. Reseptin voi määrätä ihotautilääkäri.”

Akne voi lääkekuurista huolimatta uusiutua. Usein se kuitenkin uusii lievempänä kuin ensimmäisellä kerralla. Lääkekuurin voi tarvittaessa syödä useamman kerran.

Kelhälän mukaan kaikkien aknea lääke ei paranna, mutta se on harvinaista.

”Jotkut myös saavat niin pahoja sivuvaikutuksia, että jättävät kuurin kesken. Tavallisimpia haittavaikutuksia ovat ihon ja limakalvojen kuivumisoireet.”

Jotkut pelkäävät sivuvaikutuksia niin, etteivät suostu aloittamaan lääkekuuria. Isotretinoiinihoitoon on liitetty psyykkisiä häiriöitä, esimerkiksi masennusta ja jopa itsemurhayrityksiä.

”Voi kuitenkin kysyä, mikä sitten johtuu mistäkin. Saattaahan akne myös itsessään aiheuttaa ahdistuneisuutta, itsetunto-ongelmia ja masennusta.”

Aknea hoidetaan myös antibiooteilla voidehoitoon yhdistettynä, mutta niiden teho ei ole niin hyvä. Yleensä lääke toimii vain kuurin ajan.

Kelhälän mukaan viime vuosina on väestötason tutkimuksissa huomattu, että esimerkiksi Papua-Uudessa-Guineassa ja Paraguayssa on heimoja, joilla ei esiinny lainkaan aknea.

”Lisäksi esimerkiksi Kanadan inuiiteilla aknea esiintyy vähän. Jos he kuitenkin noudattavat länsimaista ruokavaliota, heilläkin akne yleistyy.”

On siis näyttöä, että ruokavaliolla voi olla merkitystä aknen synnyssä.

Suklaata on joskus syytetty aknen aiheuttajaksi. Hieman vaikutusta sillä saattaakin olla.

”Epäillään, että länsimaisessa ruokavaliossa korkean glykeemisen indeksin ruuat, kuten sokeri ja valkoinen vilja, saattavat lisätä insuliinin ja insuliinin kaltaisen kasvutekijän (IGF-1) eritystä. Sitä kautta ne lisäisivät myös talineritystä.”

Kelhälä korostaa, että aknea ei voi kuitenkaan hoitaa pelkästään ruokavaliolla.

”Ei kannata uskoa, jos joku kertoo parantaneensa aknensa vain ruokavaliotaan muuttamalla. Terveellinen ruokavalio on aina hyväksi, mutta ei kannata jäädä odottelemaan, että akne paranee sillä.”

Meikkaamista ei ole Kelhälän mukaan tarpeen lopettaa, vaikka kärsisikin aknesta. Liian rasvaiset, kosteuttavat kosmetiikkatuotteet eivät kuitenkaan ole akneiholle hyväksi, eivätkä paksut, ihohuokosia tukkivat meikkivoiteet. Meikki pitää puhdistaa huolella.

Joillekin tulee aknea jo esiteini-iässä, jopa lapsena. Yleensä akne pahenee murrosiän edetessä, kun hormonitoiminta kiihtyy.

Akne voi Kelhälän mukaan puhjeta missä iässä tahansa, myös aikuisena.

”Akne saattaa tulla, vaikka sitä ei olisi ollut nuorempana. Aikuisten aknea hoidetaan samalla tavalla kuin nuorempienkin: tarvittaessa jopa isotretinoiinilla.”

Hanna-Leena Kelhälä väittelee perjantaina 7. lokakuuta aknelääkityksen vaikutuksesta akneihon immuunivasteisiin ja bakteeristoon.

Lue myös tämä: Aknesta kärsineiden iho saattaa vanhentua muita hitaammin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!