Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähes joka kymmenes lapsi kuorsaa – milloin oman lapsen kuorsaamisesta kannattaa huolestua?

Unenaikaiset hengityshäiriöt ovat yleisempiä pojilla kuin tytöillä.

Hyvinvointi
 
Patrizio Martorana
Kuorsaaminen voi johtua monesta syystä.
Kuorsaaminen voi johtua monesta syystä. Kuva: Patrizio Martorana

Lapsi kuorsaa - pitäisikö siitä huolestua?

Ei aina: ”Kaikki lapset kuorsaavat, jos heillä on vaikkapa flunssa tai allerginen nuha. Siitä ei vielä kannata säikähtää”, sanoo oikomishoidon erikoishammaslääkäri Tiina Ikävalko.

Jos kuorsaaminen on säännöllistä tai vanhempi ei havaitse mistä se johtuu, syy kannattaa Ikävalkon mukaan selvittää.

Useimmiten syy selviää ja sitä voidaan hoitaa.

”Kun unenaikaisia hengityshäiriöitä ryhdytään hoitamaan riittävän aikaisessa vaiheessa, voidaan ehkä estää tilan paheneminen myöhemmällä iällä. Jos taas ongelmaa ei hoideta, se voi heikentää esimerkiksi lapsen psyykkistä hyvinvointia ja hidastaa hänen kasvuaan”, Ikävalko sanoo.

Ikävalko tutki väitöskirjassaan lasten unenaikaisia hengityshäiriöitä ja havaitsi, että niitä esiintyy joka kymmenennellä koulunsa aloittavalla lapsella. Lievin muoto eli kuorsaus on Ikävalkon mukaan hyvinkin yleistä, vakavin muoto eli uniapnea on harvinaisempaa.

Hengityshäiriöt ovat Ikävalkon mukaan yleisempiä pojilla kuin tytöillä. Niitä on myös useammin silloin, jos lapsi on ylipainoinen.

Avainasemassa hengityshäiriöiden syiden tunnistamisessa voivat olla kouluterveydenhoidon lisäksi suun terveydenhuollon ammattilaiset. Hoitotiimissä saatetaan tarvita lääkärin ja hammaslääkärin lisäksi esimerkiksi ravitsemusterapeuttia ja psykologia.

Ikävalko seurasi väitöstutkimuksessaan yhteensä 512 lasta, jotka olivat tutkimuksen alkaessa 6–8-vuotiaita. Kahden vuoden seurannan jälkeen mukana oli vielä 440 lasta. Väitös tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 14. lokakuuta.

Kolme yleisintä syytä kuorsaamiselle ovat Tiina Ikävalkon mukaan nämä:

1. Suuret nielu- ja kitarisat

Jos lapsi kuorsaa jatkuvasti tai jos hänellä on uniapneaa eli hengityskatkoksia nukkuessaan, kannattaa käydä lääkärin vastaanotolla selvittämässä, ovatko lapsen nielu- tai kitarisat suurentuneet. Ylimääräinen kudos ahtauttaa nielua, jolloin lapsi hengittää nukkuessaan suun kautta.

2. Purentavirheet

Purentavirheet ja tietyt kasvorakenteet saattavat aiheuttaa ahtautta hengitysteihin. Suomalaisille tyypillinen purentavirhe voi näkyä kasvojen kuperana profiilina. Tällöin alaleuka on usein liian pieni ja sen seurauksena hengitystiet ahtaat. Terveydenhuollon ammattilaiset eivät välttämättä tunnista kuperaa profiilia, mutta oikomishoidon erikoishammaslääkäri tunnistaa sen ja osaa myös hoitaa sitä.

3. Lihavuus

Lihavuus voi aiheuttaa kuorsaamista ja uniapneaa. Lapsen lihavuuden hoidossa tarvitaan koko perheen mukanaoloa ja usein myös ravitsemusterapeutin tai lääkärin apua. Hoitaminen kuitenkin kannattaa, sillä myöhemmällä iällä se voi lisätä riskiä sairastua metaboliseen oireyhtymään ja sen myötä muun muassa sydän ja verisuonitauteihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!