Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten viehättävältä näytät? Se saattaa riippua siitä, millaisen ihmisen seurassa olet, väittää tutkimus

Selfie ei silti parane sillä, että omaa kauneuttaan yrittää korostaa kaverin kustannuksella, toteaa suomalaistutkija.

Hyvinvointi
 

Se, miten viehättävänä meidät nähdään riippuu siitä, kenen seurassa esiinnymme, kertoo Lontoon Royal Hollowayn yliopisto psykologian laitoksella tehty tutkimus.

”Ihmisillä on taipumus korostaa eroja. Joukossa viehättävät ihmiset nähdään vieläkin viehättävämpinä ja ei-viehättävien viehätysvoima vähenee entisestään”, sanoo tutkimuksen vetäjä Nicholas Furl.

Tulos ei yllättänyt tutkijoita. Asetelma on Furlin mukaan tuttu myös romanttisista komedioista ja hömppäsarjoista, joissa viehättävän päähenkilön rinnalla toheltaa usein kömpelö kaveri, jonka mukanaolo on omiaan parantamaan sankarin menestystä deittimarkkinoilla.

Tutkimuksessa testiryhmälle näytettiin joukko erilaisten ihmisten valokuvia.

Koehenkilöiden tehtävänä oli arvioida valokuvissa esiintyvien ihmisten viehättävyyttä tietyllä asteikolla.

Seuraavaksi samat valokuvat sijoitettiin vierekkäin siten, että viehättäviksi arvioidut pantiin vähemmän viehättävien rinnalle. Tutkijat havaitsivat, että tällä kertaa koehenkilöt antoivat viehättäville entistä paremmat arvosanat, kun taas ei-viehättävien numerot laskivat.

Kun koehenkilöille näytettiin useita kuvia yhtä aikaa, erot viehättävien ja ei-viehättävien ihmisten välillä tulivat vieläkin selvemmiksi.

Tutkimus julkaistiin Psychological Science -lehdessä ja siitä kertoo Medical News Today.

Helsingin yliopiston apulaisprofessori, psykologian ja epidemologian tohtori Markus Jokela uskoo, että Furl saattaa olla tutkimuksissaan oikeilla jäljillä.

”Sama ilmiö havaitaan, jos arvioijat näkevät ensin kuvankäsittelyllä paranneltuja kauniita kasvoja ja arvioivat sitten tavallisia ihmisiä. Toisaalta koeryhmä oli pieni – vain 40 henkeä – joten yksinään tämä tutkimus ei vielä vakuuta”, Jokela sanoo.

Hän on omissa tutkimuksissaan selvittänyt ulkonäön vaikutusta muun muassa perheenmuodostukseen.

Jos kerran tutkimus kuitenkin saattaa pitää paikkansa, pitäisikö tästä päätellä, että jos haluaa esimerkiksi itse otetussa omakuvassa eli selfiessä vaikuttaa mahdollisimman viehättävältä, kuva kannattaisi ottaa yhdessä vähemmän viehättävän henkilön kanssa?

Tätä Markus Jokela pitää harhaanjohtavana päätelmänä.

”Ei kai selfien tarkoituksena ole tuoda esiin omaa viehättävyyttä, vaan kertoa ystävyydestä ja itselle tärkeistä ihmisistä ja tilanteista”, Jokela sanoo.

Lisäksi ystävykset tapaavat hänen mukaansa muistuttaa toisiaan ulkonäöltään. ”Suuria kontrasteja ei usein synny.”

Jos tarvitsee itsestään mahdollisimman edullisen valokuvan, kannattaa Jokelan mukaan panostaa ennemmin oman yksilökuvan laatuun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!