Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yskittää ja nenä vuotaa – testaa, tunnistatko rakennuksen kosteusvaurioon yhdistetyt oireet

Pelkästään oireiden perustella ei voi päätellä, että jossakin rakennuksessa olisi kosteus- tai homevaurio, sanoo asiantuntija.

Hyvinvointi
 
Colourbox
Pelkästään lapsen vuotava nenä ei ole syy epäillä kosteusvauriota.
Pelkästään lapsen vuotava nenä ei ole syy epäillä kosteusvauriota. Kuva: Colourbox

Lapsen yskä ei tunnu paranevan millään. Nenä ja silmät vuotavat usein. Omakaan henki ei tunnu oikein kulkevan.

Kun hengitystievaivat tai jokin muu outo oire toistuu aina vaan, mieleen saattaa hiipiä pelko: Voisiko kyse olla kodin, koulun tai päiväkodin kosteusvauriosta? Vai olisiko oman työpaikan rakennuksessa jotain vialla?

Pulma ei ole kovin harvinainen, sillä kosteus- ja homevaurioihin yhdistettyjä oireita potevat kymmenet tuhannet, joidenkin arvioiden mukaan jopa sadat tuhannet suomalaiset, kertoo asiantuntijalääkäri Jussi Lampi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Kosteusvaurioihin yhdistettyjä oireita voivat olla muun muassa hengitysteiden ärsytys, nuha, yskä ja hengityksen vinkuminen. Tutkimusten mukaan kosteus- ja homevauriorakennuksissa oleskelevien riski sairastua astmaan on myös suurentunut.

Milloin sitten olisi syytä epäillä, että oireet johtuisivat rakennuksen kosteusvauriosta?

”Pelkästään oireiden perustella ei voi päätellä, että jossakin rakennuksessa olisi kosteus- tai homevaurio”, Lampi painottaa.

Jos sairaus on ohimenevä, kuten tavallinen pari viikkoa kestävä kausiflunssa, kosteusvaurioiden mahdollisuudesta ei Lammen mukaan tarvitse huolestua. Jos taas oireet pitkittyvät, on syytä hakeutua terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle ja selvittää, mistä ne johtuvat.

”Hengitysoireiden taustalla saattaa olla esimerkiksi astma tai jokin muu sairaus, joka pitää diagnosoida ja johon voidaan määrätä lääkitys”, Lampi sanoo.

Kosteusvaurion mahdollista yhteyttä oireisiin kannattaa ryhtyä selvittämään esimerkiksi silloin, jos oireilevan lapsen tai aikuisen kotona, koulussa, päiväkodissa tai työpaikalla on todettu kosteusvaurio tai jos niissä tuntuu maakellarin tai homeen hajua.

Oireista kärsivän kannattaa myös tarkkailla, pahenevatko hänen oireensa hänen oleskellessaan tietyssä rakennuksessa, ja onko muilla samassa rakennuksessa oleskelevilla vastaavia oireita.

”Jos useiden lasten nenä vuotaa aina koulussa tai päiväkodissa tai jos he yskivät tai aivastelevat, on hyvä selvittää, onko rakennuksessa jotakin poikkeavaa”, Lampi sanoo.

Se on kuitenkin muiden asiantuntijoiden kuin lääkärin alaa.

Lääkäriseura Duodecim julkaisi kosteusvaurioista äskettäin uuden Käypä hoito-suosituksen. Lääkärin tehtävä on aina ottaa potilaan oireet vakavasti ja selvittää, johtuvatko ne jostakin sairaudesta. ”Jos johtuvat, sairauden hoito tulisi aloittaa riippumatta siitä, onko taustalla rakennuksen kosteusvaurio vai ei”, Lampi sanoo.

Oikaisu 7.10. kello 13.47: Lääkärilehti Duodecim vaihdettu Lääkäriseura Duodecimiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!