Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tekeekö rankan viikon jälkeen mieli lasillista? Ei ihme, sillä alkoholi vaikuttaa aivoihin kuin masennuslääke, kertoo tutkimus

Alakuloa ei kuitenkaan kannata lääkitä alkoholilla, sillä se johtaa helposti riippuvuuteen.

Hyvinvointi
 
Kimmo Taskinen
Alkoholi lievittää masennusta kuin lääke, kertoo tutkimus.
Alkoholi lievittää masennusta kuin lääke, kertoo tutkimus. Kuva: Kimmo Taskinen

Raskaan työviikon jälkeen tekee mieli huuhtoa työasiat mielestä oluella tai lasillisella viiniä. Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat löytäneet asialle selityksen: Alkoholi vaikuttaa aivoihin samalla tavalla kuin nopea masennuslääke.

Jo aiemmin on tiedetty, että aivosolujen synaptisiin yhteyksiin vaikuttava ketamiini voi lievittää niiden masennuspotilaiden oireita, joita muut lääkkeet eivät auta. Ketamiinin hyvä puoli on se vaikuttaa hyvin nopeasti. Huono puoli ovat sen sivuvaikutukset. Suurina annoksina lääke voi aiheuttaa jopa psykoosin kaltaisia oireita.

Koska alkoholi vaikuttaa aivoihin samaan tapaan, Pohjois-Carolinassa sijaitsevan Wake Forestin lääketieteellisen korkeakoulun tutkijat halusivat selvittää, voisiko sitä käyttää masennuksen hoitoon.

Tutkijat käyttivät uroshiiriä, joille oli keinotekoisesti aiheutettu masennus. Osalle niistä annettiin niin suuri annos alkoholia, että ne olivat lähellä myrkytystä. Tutkijat havaitsivat, että näiden hiirten masennus hävisi nopeasti verrokkiryhmän hiiriin verrattuna. Alkoholin vaikutus näytti myös olevan pitkäaikainen.

”Tutkimus osoitti, että alkoholi ja masennuslääke toimivat samaan tapaan”, kiteytti tutkimuksen vetäjä Kimberly Raab-Graham.

Havaintoa tukee hänen mukaansa se, että masennukseen taipuvaiset ihmiset pyrkivät usein lääkitsemään itseään alkoholilla.

Se ei kuitenkaan Raab-Grahamin mukaan ole viisasta: ”Raja alkoholin hyvän ja huonon käytön välillä on hiuksenhieno ja jossain vaiheessa juominen voi kääntyä riippuvuudeksi”, hän sanoo.

Lisätutkimusta tarvitaankin hänen mukaansa siitä, mikä on alkoholin ja masennuksen välinen yhteys.

Tutkimus julkaistiin Nature Communications-lehdessä ja siitä kertoo Medical News Today.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!