Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulospäin suuntautuneet saavat enemmän lapsia kuin sulkeutuneet, kertoo väitöstutkimus

Toisten seurasta nauttivat ihmiset saavat myös enemmän lapsenlapsia, kertoo Helsingin yliopiston tutkimus.

Hyvinvointi
 
Colourbox
Ulospäin suuntautunut nauttii toisten seurasta.
Ulospäin suuntautunut nauttii toisten seurasta. Kuva: Colourbox

Miksi ulospäin suuntautuneet ihmiset saavat enemmän lapsia kuin sulkeutuneet, pohtii psykologian maisteri Venla Berg tuoreessa väitöskirjassaan.

”Jo aiemmista tutkimuksista tiedetään, että persoonallisuus on yhteydessä jälkeläisten lukumäärään niin ihmisillä kuin eläimilläkin, kuten nisäkkäillä ja linnuilla. Halusin tutkia, millä tavoin länsimaisten ihmisten persoonallisuus liittyy hänen saamiensa lasten määrään”, Berg kertoo.

Hän havaitsi, että ulospäin suuntautuneet saavat paitsi enemmän lapsia, myös useampia lapsenlapsia kuin sisäänpäin kääntyneet. Heillä on myös enemmän sekä suunniteltuja että suunnittelemattomia raskauksia.

Ulospäin suuntautuneet ovat Bergin mukaan ihmisiä, jotka viihtyvät muiden keskellä. He nauttivat seurasta ja saavat siitä iloa ja inspiraatiota. He ovat myös elämyshakuisia ja tarvitsevat paljon ärsykkeitä voidakseen hyvin.

Tällainen ihminen epäilemättä menestyy myös parin hankinnassa ja rakkaudessa. Berg havaitsi kuitenkin väitöskirjassaan, että kyse ei välttämättä ole syyn ja seurauksen suhteesta.

Suuri lapsimäärä ei siis hänen mukaansa ole seurausta ulospäin suuntautumisesta vaan mahdollisesti siitä, että persoonallisuuden ja lastensaamisen taustalla vaikuttavat osin samat geenit. Geeniensä ansiosta ihminen on samaan aikaan sekä ulospäin suuntautunut että hedelmällinen.

Berg käytti väitöskirjassaan kolmea eri aineistoa, yhdysvaltalaista, brittiläistä sekä suomalaista tutkimusta. Ne kattoivat yhteensä 25 000 ihmistä.

Aineiston ja aikaisemman tutkimustiedon perusteella Berg päätteli, että ulospäin suuntautuneisuus saattaa olla evoluution kannalta edullinen ominaisuus. ”Voi olla, että ulospäinsuuntautuneisuus on sopeutuma – siis ominaisuus, josta on yksilölle systemaattisesti hyötyä”, hän toteaa.

”Tosin tämä ajatus on vasta ensimmäisiä varovaisia askelia tähän suuntaan. Tutkimus saattaa tulevaisuudessa hyvinkin kumota tämän näkemyksen”, hän arvioi.

Berg havaitsi myös, että psykologian piirissä totuttu tapa jakaa persoonallisuus viiteen eri piirteeseen ei ehkä pidäkään paikkaansa. ”Ulospäin suuntautuneisuus, tunne-elämän tasapainoisuus, sovinnollisuus, tunnollisuus ja avoimuus uusille kokemuksille eivät ehkä olekaan saman persoonallisuuden eri piirteitä, vaan kokonaan eri ilmiöitä.

Tästä kertoo se, että muiden persoonallisuuspiirteiden yhteys lasten saamiseen oli epäjohdonmukaisempi kun ulospäin suuntautuneilla ja avoimilla. Esimerkiksi tunnollisuus oli yhdessä aineistossa yhteydessä naisen saamien lasten määrään, mutta toisessa aineistossa se lisäsi lasten määrää sekä naisilla että miehillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!