Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hikipyyhe mukaan ja painot paikoilleen – kuntosalietiketti voi unohtua kokeneeltakin treenaajalta

Esimerkiksi liian vahvat tuoksut ja kännykkään puhuminen saattavat haitata muita treenaajia.

Hyvinvointi
 

Kuntosalietiketti saattaa ihmetyttää aloittelijaa. Miten salilla käyttäydytään? Mitä otan mukaan? Onko jotain ehdottomia sääntöjä?

Elixia Citycenterissä on 12 kohdan kuntosalietiketti, johon asiakkaat tutustuvat kuntokeskuksessa. Säännöt on luotu turvallisuuden ja yleisen viihtyvyyden vuoksi, sanoo club manager Anni Suomela Elixia Citycenteristä.

Etikettiä myös päivitetään.

”Viime aikoina kännykkäkulttuuri on mietityttänyt. Olemme harkinneet, pitäisikö kännykkään puhumista rajoittaa. Haluamme taata kaikille treenirauhan päivän kiireiden keskellä.”

Suomelan mukaan säännöistä muistutetaan asiakkaita päivittäin. Kokeneeltakin treenaajalta ne saattavat välillä unohtua.

”Esimerkiksi laite saattaa jäädä puhdistamatta tai hikipyyhettä ei käytetä.”

Liikuntatieteiden maisteri, personal trainer Vera Tamminen Priima Valmennuksesta sanoo, että helpoimmin treenaajilta unohtuvat yleiset siisteyteen tai hygieniaan liittyvät asiat. Treenivaatteet saattavat esimerkiksi haista hieltä.

”Toinen ääripää on niin runsas hajusteiden käyttö, että se häiritsee muita.”

Kuntosalin henkilökunta ei välttämättä tule koputtamaan asiakkaan olkapäälle ja sano, että laitapas paita pesuun tai suihkauta hiukan vähemmän hajuvettä ensi kerralla.

”Hienovaraisempi tapa on muistuttaa etiketistä esimerkiksi salin nettisivulla tai Facebook-profiilissa.”

Mitä salietikettiin sitten kuuluu? Anni Suomela ja Vera Tamminen listaavat.

Ota hikipyyhe mukaan. Hikipyyhe on kuntosalilla tärkeä. Runsas hiki saattaa olla jopa vaaraksi muille: jos stepperissä hikoillessa ei pyyhi itseään, joku voi liukastua lattialle roiskuneeseen hikeen.

Pyyhettä voi käyttää hygieniasyistä myös itsensä ja laitteen tai välineen välissä: esimerkiksi laittaa sen alleen, kun venyttelee matolla.

Muita tärkeitä varusteita ovat mukavat, puhtaat treenivaatteet sekä sisäkengät. Ilman kenkiä tai ulkokengissä ei saa treenata.

Juomapullo kannattaa ottaa. Myös treenihanskat ovat hyvät sekä treenin että hygienian kannalta.

Pyyhi välineet. Jos laitteeseen tai muihin välineisiin on jäänyt näkyvästi hikeä, pyyhi se. Monella salilla on desinfiointiainetta sisältäviä suihkupulloja ja käsipyyhkeitä.

Älä varaa laitteita. Jos tekee kolme sarjaa tietyssä laitteessa, on toivottavaa nousta laitteesta pois niiden välissä. Etenkin kuntosalin ruuhka-aikana eli klo 16:n ja 18.30:n välillä on epäkohteliasta varata laitetta, jos pitää sarjojen välissä taukoa.

Jos joku tekee niin ja haluaisi itse laitteeseen, kannattaa reippaasti kysyä, voiko tulla välissä tekemään oman sarjan. Harvoin kukaan pahastuu.

Ruuhka-aikana etenkin pienillä saleilla on hyvä käyttää aerobisia laitteita vain lämmittelyyn. Jos haluaa juosta juoksumatolla kunnon lenkin, olisi huomaavaista tehdä se jonain vähemmän ruuhkaisena aikana.

Kaverin kanssa saa jutella. Vaikka salilla ensisijaisesti treenataan, ei ole kiellettyä treenata kaverin kanssa ja siinä sivussa vaihtaa kuulumisia. Häiritseväksi juttelu muuttuu yleensä vasta silloin, jos huudellaan salin toisesta päästä toiseen päähän. Myöskään ryhmäliikuntatunnin aikana ei ole soveliasta jutustella.

Joillakin saleilla puhelimeen puhuminen on kielletty itse treenitilassa. Vaikka ei olisikaan, pitkät ja kovaääniset puhelut on syytä puhua muualla.

Ohjaajalta saa kysyä, mutta ei aina. Salin henkilökunta neuvoo treeniin liittyvissä asioissa. Kuitenkin jos ohjaaja on toisen asiakkaan käytössä, ei ole hyvä mennä väliin. Nopean kysymyksen voi esittää, mutta liiketekniikka tai muu monimutkaisempi aihe pitäisi selvittää muulloin.

Asiakas on todennäköisesti varannut ajan ja maksaa ohjaajalle ohjauksesta.

Palauta painot. Jos treenaa vapailla painoilla, painot pitää laittaa takaisin paikoilleen. Lattialla lojuvat välineet ovat turvallisuusriski, koska joku saattaa kompastua niihin.

Myös muut varusteet, eli esimerkiksi matot ja penkit, tulee aina viedä omille paikoilleen. Toisen treeniaikaa ei saa kuluttaa siihen, että hän joutuu siivoamaan muiden jälkiä.

Laitteisiin, joissa säädetään painoja, tulisi palauttaa lähtöasetukset. Jos on tehnyt esimerkiksi jalkaprässiä sadalla kilolla, ei heikkovoimaisempi saa välttämättä edes siirrettyä painoja pois.

Henkilökunta päättää musiikin. Salin henkilökunta yleensä päättää, mitä musiikkia soitetaan tai mikä radiokanava on päällä. Toiveita voi esittää, mutta varmimmin lempimusiikkiaan saa, kun kuuntelee sitä kuulokkeilla puhelimesta tai muusta laitteesta.

Monella salilla on televisio, ja asiakkaat voivat itse käyttää kaukosäädintä. Usein tv:t ovat lämmittelylaitteiden kohdalla. Kanavan vaihtamisesta kannattaa kysyä vieruskavereiden mielipidettä.

Treenaa vain terveenä. Sairaana kuntoillessa tekee hallaa itselleen, mutta myös tartuttaa muut. Jos on sopinut ajan ohjaajan kanssa, se kannattaa flunssaisena perua.

Eväät syödään pukuhuoneessa. Palautusjuoman voi napata salin puolellakin, mutta varsinaisia eväitä ei tulisi syödä salilla.

Huomioi muut myös pukuhuoneessa. Monella salilla mainitaan erikseen, että säärikarvojen ajelu on kielletty. Hajusteyliherkät ihmiset kannattaa muistaa ennen kuin alkaa suihkutella lakkaa ja muita tuoksuja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!