Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kylmä voi auttaa tummiin silmänalusiin – tummuuden syy on monien asioiden summa

Perinnöllisille pandasilmille ei voi mitään, mutta verenkiertoon pystyy vaikuttamaan.

Hyvinvointi
 
Photographer: Phasin Sudjai
Rypyt luovat silmän alle tummia varjoja.
Rypyt luovat silmän alle tummia varjoja. Kuva: Photographer: Phasin Sudjai

Tummien silmänalusten takia hakeudutaan harvoin lääkäriin, mutta ne saattavat ärsyttää peilikuvassa. Terveystalon yleislääkäri Toni Vänni kertoo, että syitä tummiin silmänalusiin on useita, ja moni niistä voi vaikuttaa yhtä aikaa. Erikoiskosmetologi Ansu Malinen korostaa elämäntapojen merkitystä: liian vähäinen uni ja vedenjuonti sekä ihon hoitamattomuus näkyvät kasvoissa nopeasti.

Verenkierto

Silmän ympäristön iho on ohutta, joten verisuonet kuultavat sen läpi. Jos verenkierto on vilkasta eli verisuonet laajentuvat, iho voi näyttää tummemmalta.

Toisaalta myös huono verenkierto voi aiheuttaa tummuutta. Verenkiertoa voivat huonontaa paikallisesti esimerkiksi silmälasit, jotka painavat silmän alla olevaa ihoa jatkuvasti.

”Kylmähaude supistaa laajentuneita verisuonia”, Vänni sanoo.

”Liian vähäinen vedenjuonti häiritsee normaalia aineenvaihduntaa ja heikentää verenkiertoa”, Malinen lisää.

Verisuonet pinnassa

Kaikkien verisuonet eivät sijaitse yhtä lähellä ihon pintaa. Jos verisuonet ovat kovin pinnassa, ne kuultavat sinertävinä läpi yhtä lailla silmien ylä- ja alapuolella. Vaikutus korostuu, jos verisuonet laajenevat.

Syvät silmäkuopat

Jos silmät sijaitsevat syvällä silmäkuopissa, silmien alle muodostuu varjoja. Silloin silmänalusiho näyttää tummemmalta kuin se onkaan.

Väsymys

Tummista silmänalusista tulee usein ensimmäisenä mieleen väsymys. Vännin mukaan ei ole täysin selvitetty, miksi unenpuute aiheuttaa fysiologisia seurauksia. Todennäköisesti syy liittyy verenkierron muutoksiin.

Väsymys voi myös kerryttää silmien alle nestettä, joka aiheuttaa silmäpussit.

Perinnöllisyys

Joidenkin ihon pigmentti on eri värinen silmien ympärillä. Silloin silmänalusten tummuus on hiukan erisävyistä kuin esimerkiksi unenpuutteesta johtuva tummuus.

Tupakointi

Tupakointi heikentää ihon verenkiertoa ja aiheuttaa ryppyjä. Samalla tavalla ikääntymisen tuomat rypyt tummentavat silmänalusta.

Ruokavalio

Raudan ja B-vitamiinin puute saattavat näkyä silmänalusten tummuutena.

Malisen mukaan kahvi, alkoholi ja musta tee sitovat kosteutta ja syventävät ryppyjä. Siksi jokaisen kahvikupillisen jälkeen kannattaa nauttia lasi vettä.

Ärtynyt iho

Atooppinen tai muuten ärtynyt iho voi punertaa ja hilseillä, mutta se saattaa myös muuttua tummaksi. Siksi ärtynyttä ihoa ei Vännin ja Malisen mukaan kannattaisi ensisijaisesti peittää meikillä, vaan aloittaa sen hoito kosteuttamalla. Jos ärtynyttä ihoa haluaa meikata, neuvoa kannattaa kysyä kosmetologilta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!