Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Ulosteensiirto muuttaa suoliston bakteerikantaa pysyvästi – suolistomikrobeista toivotaan apua jopa lihavuuden ja stressin hoitoon

Eri puolilla maailmaa tutkitaan nyt kiihkeästi suolistobakteerien yhteyttä moniin sairauksiin.

Hyvinvointi
 
Colourbox
Ulosteensiirto teettää tätä nykyä paljon töitä sairaaloille.
Ulosteensiirto teettää tätä nykyä paljon töitä sairaaloille. Kuva: Colourbox

Ulosteen siirtäminen ihmisestä toiseen muuttaa vastaanottajan suoliston bakteerikannan pysyvästi, ilmeni Helsingin yliopiston ja yliopistollisen sairaalan (Hyks) tutkimuksessa. Se on hyvä uutinen, sillä ulosteensiirto on osoittautunut tehokkaaksi hoitokeinoksi esimerkiksi ripuliin, johon antibiootti ei pure.

”Tutkimustuloksemme antaa viitteitä siihen, että suolistomikrobiston muokkauksella voitaisiin hoitaa myös monia muita sairauksia”, kertoo akatemiatutkija Reetta Satokari Helsingin yliopistosta.

Suolistomikrobisto on tällä hetkellä kuuma tutkimusala. Eri puolilla maailmaa tutkitaan kiihkeästi mikrobiston yhteyttä moniin sairauksiin ja muun muassa lihavuuteen. Sillä arvellaan olevan yhteys jopa stressinhallintaan.

”Suolistomikrobiston merkitys ihmisen terveydelle on vasta alkanut avautua tutkijoille”, Satokari kertoo.

Hyksissä tutkitaan parhaillaan, toimiiko ulosteensiirto esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymän ja haavaisen paksusuolitulehduksen hoitona. Ulosteensiirtoa käytetään jo nyt useissa Suomen sairaaloissa keinona hoitaa antibioottiripulia. Hoito on osoittautunut tehokkaaksi: yli 90 prosenttia potilaista paranee sen avulla.

Tuoreessa tutkimuksessaan Satokari tiimeineen seurasi 14:ää potilasta, joilla oli ärhäkkä Clostridium difficile -bakteerin aiheuttama ripuli, johon antibiootti ei tehonnut. Tauti hoidettiin ulosteensiirrolla, minkä jälkeen potilaiden suolistomikrobistoa seurattiin vuoden ajan. Siirron vaikutus osoittautui pysyväksi. Uudet mikrobit myös pitivät taudinaiheuttajan kurissa.

”Tämä oli hyvin tärkeä löydös, koska bakteereiden kyky vastustaa antibiootteja on suuri ongelma ja sellaisia bakteerikantoja majailee hyvin paljon juuri suolistossa”, Satokari sanoo.

Tutkijat selvittivät myös, mitkä bakteerit suolistobakteerien valtavasta joukosta ovat niitä, jotka todennäköisimmin ovat hoidon tehon takana. ”Seuraava tavoitteemme on viljellä nämä bakteerit ja koostaa niistä cocktail, joka toimisi siirron tapaan”, Satokari kertoo.

Silloin sairaaloiden ei tarvitsisi enää käsitellä ulosteita eikä seuloa luovuttajia, mikä teettää tällä hetkellä paljon työtä. Sairaaloiden pitää valikoida luovuttajat huolellisesti ja testata heidät. Aiemmin käytettiin potilaiden lähiomaisia, nykyään esimerkiksi HYSissä on vakiluovuttajat, joita ei tarvitse joka kerta testata erikseen. Ulostesiirteitä on myös säilötty valmiiksi pakastimeen. ”Tällainen siirrepankki helpottaa huomattavasti käytännön hoitotyötä”, Satokari kertoo.

Siirrettä varten ulosteista suodatetaan ensin isot kappaleet pois, massa sekoitetaan suolaliuokseen ja siihen laitetaan hiukan glyserolia, joka auttaa bakteereita selviämään hengissä pakastuksessa. Potilaan suolistoon siirre ruiskutetaan paksunsuolen tähystyksen yhteydessä. ”Samalla nähdään, että suoli on kunnossa ja suljetaan pois muiden suolistosairauksien mahdollisuus”, Satokari kertoo.

Oikaisu 13.10 klo 15.00: Helsingin seudun yliopistollisen sairaalan lyhenne HYS vaihdettu muotoon Hyks.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!