Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pavut pierettävät herkkävatsaisia – tee näin, jos haluat vähentää pörinää

Palkokasveja pitäisi suosia, mutta ne tekevät monen vatsasta ilmapallon. Onneksi on konsteja, joilla ilmavaivoja voi vähentää.

Hyvinvointi
 
Jukka Lehtinen
Pavut maistuvat vaikkapa salaatissa – jos vain vatsa kestää.
Pavut maistuvat vaikkapa salaatissa – jos vain vatsa kestää. Kuva: Jukka Lehtinen

Palkokasveja kannattaa syödä, jotta saa kasviproteiinia, ravintokuitua, vesiliukoisia vitamiineja ja monia kivennäisaineita.

Niin kerrotaan ravitsemussuosituksissa. Palkokasveja eli papuja, linssejä ja herneitä tulisi suosia myös ympäristösyistä, sillä ne ovat esimerkiksi päästöjen kannalta parempi proteiininlähde kuin liha.

Ongelma vain on, että palkokasvit saavat etenkin tottumattomalla vatsan turpoamaan ja pörisemään.

Onko mitään konsteja, joilla palkokasvien aiheuttamat ilmavaivat vähenisivät?

Vegaaniravitsemukseen perehtynyt ravitsemusterapeutti Johanna Kaipiainen kertoo.

Totuttele pienillä määrillä.

Palkokasveihin tottuu jonkin verran, kun niitä käyttää. Jos pavut, linssit ja herneet aiheuttavat ilmavaivoja, ei kannata liioitella määrissä. Noin runsas desilitra kypsennettyjä palkokasveja kerralla on sopiva määrä.

Suosi tofua ja tempehiä.

Parhaiten herkälle vatsalle sopivat soijapavuista valmistetut tofu ja tempeh. Myös linssit saattavat aiheuttaa vähemmän ilmavaivoja.

Syö rauhallisesti.

Palkokasvien syömiseen ei sovi hätiköinti, koska silloin haukkaa vielä ilmaakin. Palkokasvit on siis syytä nauttia erityisen rauhallisesti.

Käsittele pavut oikein.

Jos valmistaa papuruokaa kuivatuista pavuista, niitä on ensin liotettava vähintään 8–12 tuntia. Sen jälkeen liotusvesi kaadetaan pois ja pavut huuhdellaan.

Seuraava työvaihe on, että papuja keitetään voimakkaasti vartin verran ja keitinvesi kaadetaan pois. Sen jälkeen pavut keitetään uudessa vedessä kypsäksi asti. Keittoaika vaihtelee papulajin mukaan.

Jos on herkkä vatsa, keitinveden voi vaihtaa toisenkin kerran.

Voisiko vatsaa vääntää muista syistä?

Toisinaan ilmavaivoihin ja vatsan turvotukseen voi olla muukin syypää kuin palkokasvit. Kun siirtyy kasvispainotteiseen ruokavalioon, saa paljon kuitua. Jos ruokavalio on ollut vähäkuituinen, äkillinen kuidun lisääminen voi aiheuttaa aluksi vatsaoireita.

Kaikille palkokasvit eivät sovi.

Vaikka vatsa hieman tottuu palkokasveihin, niiden ilmavaivoja aiheuttavasta vaikutuksesta ei pääse kokonaan. Niissä on huonosti imeytyviä kuituyhdisteitä, jotka aiheuttavat oireita erityisesti herkkävatsaisille ja esimerkiksi ärtyvästä suolesta kärsiville.

FODMAP-ruokavaliota noudattavien kannattaa välttää linssejä, papuja ja herneitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!