Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Pitkässä avioliitossa miehen stressi saattaa lihottaa hänen vaimoaan

Vaimon stressillä ei havaittu mieheen vastaavaa vaikutusta.

Hyvinvointi
 
Image Source
Michiganin yliopiston tutkijat tutkivat stressin vaikutusta pitkässä avioliitossa elävien terveyteen.
Michiganin yliopiston tutkijat tutkivat stressin vaikutusta pitkässä avioliitossa elävien terveyteen. Kuva: Image Source

Arkikokemuskin kertoo, että stressi lihottaa. Vanhemmilla aviopareilla painonnousu voi johtua jopa puolison stressistä, kertoo Yhdysvalloissa tehty tutkimus. Sen mukaan ainakin miehen kokemalla stressillä on yhteys hänen vaimonsa painon nousuun. Vastaavaa yhteyttä ei kuitenkaan havaittu vaimon stressin ja hänen miehensä painon välillä, kertoo Science Daily.

Michiganin uuden yliopiston tutkimuksen kohteena oli 2 000 yli 50-vuotiasta, jotka olivat olleet naimisissa keskimäärin 34 vuotta. Henkilöt vastasivat terveyttään, vyötärönympärystään, stressitasoaan ja parisuhteensa laatua koskeviin kysymyksiin vuonna 2006 ja uudelleen vuonna 2010.

Kroonisena stressinä tutkijat pitivät yli vuoden kestänyttä painetta, joka lamauttaa ihmistä ja syö hänen voimiaan. Tällainen stressitila voi heidän mukaansa johtua esimerkiksi työ- tai rahahuolista tai pitkäaikaisen omaishoitajuuden aiheuttamasta uupumuksesta.

Tutkijat havaitsivat, että jos aviomies oli kokenut stressiä, hänen oman vyötärönsä ja hänen vaimonsa vyötärö laajenivat. Vaimon kokemalla stressillä ei yllättäen havaittu vastaavaa yhteyttä hänen aviomiehensä vyötärön ympärysmittaan, kertoo tutkimusta vetänyt professori Kira Birditt.

Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että vyötärön ympärysmitalla on merkitystä ihmisen terveydelle. Vyötärön ympäryksen tulisi olla puolet ihmisen pituudesta. Jos ympärys on tätä suurempi, ennenaikaisen kuoleman riski kasvaa.

Michiganin tutkimuksen alkaessa 59 prosentilla aviomiehistä ja 64 prosentilla vaimoista oli niin suuri vyötärönympärys, että sen katsottiin olevan riski heidän terveydelleen. Tutkimuksen lopussa vastaavat luvut olivat 66 ja 70 prosenttia.

Noin 9 prosentilla kaikista tutkimukseen osallistuneista vyötärönympärys kasvoi ainakin 10 prosenttia, mikä tarkoittaa vähintään kymmenen sentin kasvua neljän vuoden aikana.

Tulokset pätevät Birdittin mukaan todennäköisesti myös nuorempiin pariskuntiin.

”Voimme olettaa, että myös nuoremmilla aviopareilla puolison stressi vaikuttaa ihmisen terveyteen, vaikka yhteys ei ole yhtä vahva kuin vanhemmilla pareilla”, Birditt sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!